Zuidlaren
Vogels
woensdag26apr2017

Vogels kijken in Hasbruch (Dl)

Hasbruch een eldorado voor vogels.

Een goed begin is het halve werk. Dus gingen we op donderdag 20 april naar de bosvogelzangavond. In een gevarieerd programma luisterden we naar fragmenten en schreven op wat we hoorden. Dat ging van luid getetter tot de fietspomp. Daarna waren de spechten aan de beurt. Al de behandelde spechten zouden we zondag mogelijk kunnen horen en zien in het Urwald  Hasbruch.

Vervolgens waren de mezen aan de beurt. De Bonte vliegenvanger en de Gekraagde roodstaart waren enkele andere bosvogels. Aan het einde van de avond hadden we zowaar een hoorspel, nee niet die van de grindbak, maar een soort quiz met vogelgeluiden.

Met al deze geluiden in ons hoofd zouden we als volleerde vogelkenners zondag aan de slag kunnen. Ware het niet dat het weer nog roet in het eten kon gooien.

Zaterdagmiddag omstreeks 2 uur kregen we een mailbericht dat het zondag wel door kon gaan, bijna geen wind.

Hasbruch 1

Het oerbos Hasbruch ligt ongeveer een kwartier rijden achter Oldenburg in Duitsland. De totale oppervlakte is 630 ha. In 1889 werd 17 ha aangewezen als natuurgebied, precies 100 jaar later in 1989 werd 55 ha tot Naturwaldreservat aangewezen.

Het bos is ook in ons land bekend als een stukje oerbos. In het oerbos zelf wordt ook geen beheer gedaan. Wat opvalt zijn de enorme woudreuzen die er staan. Sommige zijn behoorlijk afgetakeld en andere staan nog fier overeind. Ze hebben mooie namen gekregen zoals de Friederikeneiche genoemd naar de 2e dochter van groothertog Friedrik August.

De leeftijd wordt geschat op 1200 jaar. Het is daarmee de oudste nog levende eik in Duitsland. De dominante bomen zijn eiken en haagbeuken, ze staan op een kalkrijke leemgrond. Dit is ook de reden dat er naast de vogelrijkdom, ook een interessante flora te zien is.

’s Morgens om een uur of acht begonnen we onze zoektocht naar onze gevederde vrienden.

Zonder u te vermoeien met een soort totaallijst, willen we er wel een paar pareltjes uitlichten.

Naast de vele fitissen, tjiftjaffen en zwartkoppen waren we zeer verguld met de Middelste bonte specht, met zijn korte roffel en zijn wat klagende geluid. De ontmoeting was van korte duur, want de vogel vloog van boom naar boom en was weer snel verdwenen. Maar hij staat genoteerd.

Uil HasbruchVoor velen van ons was de bosuil toch wel een topper. Wij waren verbaasd, maar de uil staarde ons ook enigszins verbaasd aan.

Mogelijk betrof het een man, die wat tegen een dikke eikenstam zat te dommelen, nee hij zat natuurlijk een uiltje te knappen. We kregen ruim de tijd de uil te fotograferen. Bosuilen beginnen al in februari met de voortplanting, dus het zou best mogelijk zijn dat de jongen in de buurt op de grond zaten te wachten, tot moe-lief met een heerlijk hapje kwam aanvliegen. Helaas hebben we dit niet kunnen waarnemen.

Hasbruch 3Bij het boswachtershuisje namen we plaats aan een ruime picknicktafel. Maar veel tijd voor een broodje werd ons niet gegund, want een echte vogelaar ontgaat maar weinig.

Een Bonte vliegenvanger.... waar?? .... daar in die boomtop... Ja zowaar een prachtige zwart-witte vogel vliegt nerveus van takje naar takje opzoek naar insecten. Het geluid herkennen vraagt enige oefening. Op de 2e toon ligt de klemtoon, het lijkt wel muziekles.

Klaas Steenbergen 
(foto's:  Johanna Steenbergen)

(Meer beelden:  klik hier  (gemaakt door Karina Hoekzema))