Zuidlaren
Natuur in de Buurt
woensdag21aug2019

Tusschenwater, op zoek naar planten en water

Het is maandag avond, 5 augustus een prachtige zomer avond voor een excursie naar het Tusschenwater. Samen met de florawerkgroep IVN/KNNV Assen gaan we met zo’n 20 man/vrouw/kind het veld in. We zijn benieuwd  hoe de vegetatie eruit ziet na de hittegolf van juli.
De eerste de beste sloot die we tegenkomen duiken we in. De vegetatie is onderin de droge sloot nog verrassend groen. En het is gemakkelijk rond te kijken met de planten op ooghoogte.
Het is niet ver naar de fietsbrug maar toch duurt het een tijd voor we er zijn. Er is zoveel te zien. We verdiepen ons in de verschillende tandzaden, maar liefst 3 soorten treffen we aan: Veerdelig, Geknikt en Zwart Tandzaad. De Beklierde Duizendknoop geurt heerlijk en tot onze grote vreugde ontdekken we een exemplaar van de Grote Boterbloem. Dat is vast ook een leuke verrassing voor het Drents Landschap. De florawerkgroep doet dit jaar een nul-meting voor DL.

We lopen nog even een drooggevallen plaat op. Verrassend om hier Bleekgele Droogbloem aan te treffen. We genieten van het geluid van opvliegende ganzen en een kleurrijke regenboog.

Een hele aanwinst deze nieuwe natuur van het Tusschenwater. We zijn zeer benieuwd hoe het zich de komende jaren gaat ontwikkelen.

Els HeijmanTusschenwater