Natuurgidsenopleiding 2019

IVN Zuid-Kennemerland start weer met de Natuurgidsenopleiding
 

Heb jij altijd al natuurervaringen willen delen met anderen? Dan krijg je nu de kans bij het IVN Zuid-Kennemerland (incl. Haarlemmermeer). Op 2 september 2019 starten we weer met een natuurgidsenopleiding, die in februari 2021 afgerond wordt met een diploma.

Wij proberen mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en leefomgeving en daarvoor verzorgen we educatieve activiteiten. De natuurgidsenopleiding is daar ook op gericht. Als IVN-gids ben je straks breed inzetbaar voor die educatieve activiteiten. Samen met andere enthousiaste IVN-ers kun je natuurexcursies geven of presentaties, je kunt cursussen organiseren of andere activiteiten, voor volwassenen en voor kinderen. Al onze activiteiten zijn op vrijwillige basis.

Inhoud

In de opleiding leer je basiskennis van natuur en milieu, zoals: vogels, bomen en planten, zoogdieren, insecten, water, seizoenen, natuurbeheer, en samenhang tussen mens, dier en plant. We besteden ook aandacht aan vaardigheden om kennis over te brengen en daar wordt veel mee geoefend.

De lesstof is verdeeld in zeven blokken:

  • Kennismaking en oriëntatie
  • Natuur in de woonomgeving
  • Flora en Fauna
  • Ecologie, over netwerken en relaties
  • Ecologie en landschappen
  • Mens, Milieu en Maatschappij
  • Educatie in de IVN praktijk

Onze opleiding is gebonden aan landelijke richtlijnen, zodat bij de afsluiting het landelijk erkend diploma natuurgids uitgereikt kan worden. Daarvoor moet je onder andere een korte presentatie voor publiek kunnen houden, een korte excursie kunnen geven, een praktijkstage doorlopen en een eindproject uitvoeren.

Tijdens de opleiding krijgen cursisten een ervaren natuurgids als mentor toegewezen. We besteden veel aandacht aan samenwerken. De cursisten volgen in groepjes van 3 of 4 gedurende een klein half jaar de natuur in een natuurterrein (het adoptie terrein) maken daar een verslag van en geven daarin zelf een excursie. Daarnaast is er ruimte om de IVN-afdeling en haar werk te leren kennen. Daarom is er in de opleiding ook een praktijkstage.De opleiding wordt afgerond met een eindopdracht die de cursisten bij voorkeur in kleine groepjes uitvoeren en er na afloop een levendige presentatie over geven. De eindopdracht kan gerelateerd zijn aan de praktijkstage.

Bijeenkomsten

Wij geven twee keer per maand les op maandagavond in Thijsse’s Hof Mollaan 4, 2061 BD te Bloemendaal. Ook is er twee keer per maand een buitenles/excursie op zaterdagochtend. Tijdens de schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten. In juni/juli 2020 is er een studieweekend op een nog nader te bepalen plaats. Om je diploma te halen moet je in ieder geval minimaal 80% van de lessen hebben bijgewoond.

Voor wie?

De opleiding is voor enthousiaste, actieve mensen die graag hun liefde voor natuur en milieu en hun kennis daarover willen overbrengen op anderen. Mensen die graag willen leren, niet alleen op de opleiding, maar ook van andere actieve IVN-ers en van andere cursisten. En die bereid zijn om tijdens de opleiding en daarna zich actief in te zetten voor het IVN Zuid-Kennemerland (incl. Haarlemmermeer).

Om de opleiding te kunnen volgen heb je geen bijzondere biologische kennis nodig. Je moet wel lid zijn of worden van het IVN, afdeling Zuid-Kennemerland. De groep zal uit ongeveer 25 cursisten bestaan.
We rekenen op een grote zelfwerkzaamheid. Veel onderwerpen worden in kleine groepjes uitgewerkt. Ook thuisopdrachten en zelfstudie zijn in de opleiding essentiële elementen. Daarnaast is het belangrijk dat je regelmatig mee gaat met onze publieksexcursies. Je doet er een hoop kennis op en kunt lekker de kunst afkijken.
We gaan ervan uit dat je een e-mailadres en de beschikking over internet hebt. En omdat we veel buitenactiviteiten in de opleiding hebben, moet je zonder problemen minimaal 3 uur kunnen lopen of fietsen.

Docententeam

Het docententeam bestaat uit 6 superenthousiaste IVN-ers, met veel ervaring in verschillende onderdelen van de opleiding. Verder wordt gebruik gemaakt van gastdocenten vanuit het IVN of vanuit onze groene collega-organisaties.

Kosten

De gehele opleiding kost € 400, inclusief het weekeinde. Volg je beroepsmatig de opleiding dan betaal je € 600. Inbegrepen is eveneens een lesmap en een boek. Daarnaast betaal je de jaarlijkse contributie als lid van IVN Zuid-Kennemerland, € 24,- per jaar.

Procedure om cursist te worden

Ben je enthousiast geworden? Meld je dan via de website aan voor de verplichte informatieavond onderaan deze pagina. Je hebt de keuze uit twee data: maandagavond 20 mei in Thijsse’s Hof of 22 mei in De Heimanshof in Hoofddorp. Op de informatieavond zal het opleidingsteam meer over de opleiding vertellen en vragen beantwoorden. Besluit je de opleiding te gaan volgen, dan kun je aan het eind van de avond intekenen voor een persoonlijk motivatiegesprek. We willen dan graag met je in gesprek over je motivatie, verwachtingen, (eventuele) speciale belangstelling en je bereidheid om actief te worden in onze IVN-afdeling. De gesprekken vinden plaats op 3, 4 en 5 juni.

Daarna krijg je bericht of je toegelaten bent tot de opleiding.

Tot slot

Reken op een ontzettend leuke, maar pittige opleiding. Je moet er circa 5 uur per week voor kunnen uittrekken. En heb je begin 2021 je diploma op zak? Dan nemen we je graag op als nieuwe enthousiaste collega in één van onze werkgroepen.

Heb je nog vragen die hierboven niet beantwoord zijn? Ga dan naar Veelgestelde Vragen.

Via dit dit formulier kun je je opgeven voor de informatieavond...

De aanmeldingsperiode sluit 30 april 2019.