Natuurwerk weekend in Zuid-Limburg

Zagen en knippen in de houtwallen op de Zuid-Limburgse hellingen voor de Eikelmuis. IVN Zuid-Kennemerland organiseert donderdag 19 t/m zondag 22 oktober een leuk lang weekend werken in de natuur in Zuid-Limburg; leuke mix van lekker werken in de Limburgse natuur en gezelligheid! We gaan aan de slag op de Bemelerberg en in het groeve ‘t Rooth.

Boven op de Bemelerberg gaan we zagen en knippen voor de Eikelmuis. De Eikelmuis komt in Zuid-Limburg maar in een paar natuurgebieden voor waaronder de Bemelerberg. De Eikelmuis leeft van de braamstruiken en andere prikkelstruiken als sleedoorn. Wij gaan in de hellingbosjes bomen/houtopslag zagen en knippen om zo meer ruimte te geven aan de braamstruiken etc. voor de Eikelmuis. Op de helling zijn open kleine mergelgrotten alwaar wij natuurlijk tijdens de rondleiding even kunnen/mogen kijken!

De eikelmuis behoort tot de slaapmuizen. In de winter slapen ze tot wel een half jaar lang. Ze leven in bossen en boomgaarden en slapen in oude schuurtjes, holle bomen en onder de grond. Via heggen en hagen verplaatsen de eikelmuizen zich van het ene gebied naar het andere. Eijsden-Margraten vormt het enige leefgebied van de zeer zeldzame eikelmuis in Nederland. „Daarom is het belangrijk dat we de eikelmuis helpen overleven”, vertelt Anke Brouns, coördinator soortbescherming bij Stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen).

In groeve ’t Rooth gaan natuurontwikkeling en mergelwinning hand in hand. Tot 2017 werd hier mergel gewonnen. Aansluitend aan de mergelwinning is de groeve heringericht en dat heeft geleid tot een natuurlandschap dat inmiddels de status Beschermd Natuurmonument draagt.  Het heringerichte gedeelte van Groeve ’t Rooth is na de mergelafgraving uitgegroeid tot een uniek gebied, waar voor Nederland zeldzame planten- en diersoorten zich bijzonder goed hebben ontwikkeld. De geelbuikvuurpad is daar het bekendste voorbeeld van. Flora en fauna krijgen dan ook alle ruimte om zich op een natuurlijke manier te ontwikkelen. Om meer ruimte te maken voor deze padden gaan we ook hier zagen en knippen! Een kudde Nederlandse landgeiten en enkele Koniks zorgen voor de natuurlijke begrazing van ‘t Rooth.

Deelnemers aan dit weekend in Limburg verblijven in een sfeervolle groepsherberg met ruimte voor in totaal 35 personen op scoutingcentrum De Heicop in Brunsum. We overnachten aldaar echter in je eigen tent/camper/caravan is ook mogelijk.   Donderdagmiddag, vrijdag en de zaterdag wordt in de natuur gewerkt maar er is nog voldoende tijd om de wandelschoenen aan te trekken. Deelnemers komen uit heel Nederland en van diverse IVN-afdelingen. Wie in de buurt woont kan/mag ook meewerken zonder overnachting!

Natuurliefhebbers die het leuk vinden om buiten aan de slag te gaan en een bijdrage willen leveren om nog meer ruimte te geven aan de mooie natuur in Zuid-Limburg zijn van harte welkom! Limburgs landschap zorgt voor gereedschap, begeleiding, werkhandschoenen, soep en vlaai bij de koffie! IVN afdeling Heuvelland verzorgt zondagochtend een mooie natuurwandeling in de omgeving. Kosten zijn ong. 70 incl overnachtingen en eten.

Meer Info en aanmelden bij Marc van Schie.  06-22575748 / marcmargriet@hetnet.nl

Natuurweekend in Zuid-Limburg!
Natuurweekend in Zuid-Limburg!

 

Begint op 3 Dagen 19 oktober 2023 - 12:00
Wanneer
donderdag 19 oktober 2023 12:00
tot zondag 22 oktober 2023 14:00
  • Kosten: 75
  • Maximaal aantal deelnemers: 36
  • Aanmelden verplicht: Ja

Marc van Schie

Zuid-Kennemerland

Ontdek meer over

Deel deze pagina