Zuid-Kennemerland
Natuur in de Buurt
Op
vrijdag28aug202010:00

Zagen in Middenduin

Een dag lekker buiten in de natuur!

De handen uit de mouwen. Samen aan de slag voor natuur en landschap. Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert samen met Staatsbosbeheer vrijdag 28 augustus en zaterdag 29 augustus een leuke werkdag zagen in natuurgebied Middenduin in Overveen. Per dag max. 10 personen ivm de beperkte werkruimte en corona. Een dag lekker aan de slag in de natuur met een groep enthousiaste mensen.

We gaan wilgen opslag en berken zagen op het smalle dijkje links achterin de Zanderij (grote open vlakte midden in Middenduin; vroeger een bloembollenveld). Het is een soort wilgen knotten maar dan laag bij de grond! De struiken als duindoorn laten we staan om te zorgen dat mensen niet naar de waterkant gaan. Dit zagen doen wij hier elke vijf jaar.  

Linnerheide2

Middenduin is een afwisselend gebied met steile boshellingen, open duin en cultuurlandschap. De variatie aan natuur en cultuurhistorie maakt Middenduin tot een prachtig wandelgebied. Een uniek deel van Middenduin is de Zanderij: een open veld wat veel lager ligt dan de rest van het gebied, omdat hier in vanaf ong. 1850 tot 1948 zand afgegraven is. Dit zand werd gebruikt voor de stadsuitbreiding van Haarlem en Amsterdam.

Rond 1948 stopte de zandwinning en werd de Zanderij gebruikt voor bollenteelt, waarvoor het veld bemest werd. Sinds 1992 werkt Staatsbosbeheer aan verschraling van de Zanderij en keert de vegetatie die hoort bij een natte duinvallei weer terug.  Vanaf het voorjaar is het genieten van heel veel bloeiende planten als bv waterviolier, rondbladig wintergroen, parnassia en de moeraswespenorchis.

limburg vlaaien 1

Zorg zelf voor werkkleding en neem je eigen koffie/thee en lunch mee. Het IVN zorgt voor gereedschap, werkhandschoenen, begeleiding én lekkere vlaai bij de koffie! Verzamelen op vrijdag 28 augustus om 10.00 uur en zaterdag 29 augustus om 9.30 uur bij ingang Middenduin aan de Duinlustweg in Overveen. Kom op de fiets aub. Op zaterdag is het altijd druk met auto’s van sporters. Zet anders de auto neer bij Kraantje Lek. Geef dit aan, dan kijken we naar een oplossing!

De werkdag duurt tot 15.00 uur. Informatie bij Marc van Schie, 06-22575748 en aanmelden verplicht graag via marcmargriet@hetnet.nl . Helaas max. 10 personen per dag. Wie met trein komt wordt opgehaald.  

Vrijdag V A’dam CS 9.26 A Overveen 9.52 (directe verbinding)  Zat. V A’dam CS 8.56 A. Overveen 9.20 uur (ook directe verbinding).   

 

 

 

Algemene informatie

maandag 17 augustus 2020 - 21:39
Locatie: 
Middenduin
Duinlustweg
Overveen
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image