Zuid-Kennemerland
Natuur in de Buurt
Op
zondag08mrt202009:30

Wilgen zagen in IJdoorn

Onze laatste (leuke) werkdag van het seizoen

Welkom in polder IJdoorn!

Onze laatste werkdag van het seizoen voor onze lente-stop (ivm broedseizoen). Een leuke werkdag op een bijzondere locatie. Ben je een echt natuur- en buitenmens? Steek jij graag de handen uit de mouwen? En woon je in de buurt van Amsterdam? Kom gezellig zondag 8 maart een dagje met IVN Zuid-Kennemerland en  Natuurmonumenten meewerken!

De werkzaamheden bestaan uit wilgenopslag afzagen, verslepen en op hopen leggen voor ringslangen. Klussen in de natuur om de natuur daar nog mooier te maken!

 

IJdoorn4

Vogelrijke polder vlak bij Amsterdam en het oude vissersdorpje Durgerdam.

De polder IJdoorn bestaat voor het grootste deel uit grasland waar weidevogels als tureluur, kieviet en grutto hun toevlucht vinden. Een ander deel van IJdoorn bestaat uit plassen en rietmoeras. Hier komen veel trekvogels na hun lange tocht uit Afrika voedsel zoeken. Zoals de roomwitte lepelaar die stekelbaarsjes en garnaaltjes uit het ondiepe water 'lepelt'. In de rietlanden broeden bedreigde vogels. Ook ijsvogels, bruine kiekendieven en noordse woelmuizen komen in IJdoorn voor. Vanaf de ingang van IJdoorn aan de Durgerdammerdijk loopt een wandelpad naar het vogelkijkpunt. Hier heb je uitzicht op de vogels in de polder.

Ringslangen

Om de ringslangen een handje te helpen leggen vrijwilligers elk jaar 'broeihopen' aan. In deze hopen van grond en maaisel is het lekker warm en vochtig. Een prima plekje voor de ringslangen om hun eieren uit te broeden en te overwinteren. In het omringende water vinden ringslangen hun lievelingskostje, kikkers.

In het voorjaar is de polder geel van de dotterbloemen. Je vindt hier ook andere planten die karakteristiek zijn voor het veenweidegebied zoals gele lis, heemst en rietorchis. Verder is IJdoorn belangrijk als een soort stapsteen voor de natuur rond Amsterdam; het verbindt natuurgebieden met elkaar. In de afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten veel werk verzet en de omstandigheden voor weidevogels en andere dieren verbeterd.

Kortom; wie heeft er zin om mee te doen? Wij zorgen voor gereedschap, begeleiding, lekkere vlaai bij de koffie en extra koffie/thee. Zelf meenemen lunch, werkkleding, eigen koffie/thee en (hoge) rubberen laarzen. Meerijden kan vanuit Haarlem; geef aan bij aanmelden als je dit wilt. Aanmelden graag  via Marc van Schie van IVN Zuid-Kennemerland, marcmargriet@hetnet.nl.  Aanmelden verplicht ivm gereedschap, koffie en thee! 

Verzamelen om 9.30 uur op de parkeerplaats ten oosten van Durgerdam - Durgerdammergouw 51 1026 CN Amsterdam (adres voor TomTom, zie ook kaartje hieronder, de parkeerplaats staat aangegeven).

ijdoorn kaartje

 

 

 

 

Algemene informatie

maandag 20 januari 2020 - 14:31
Locatie: 
IJdoorn
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image