Zuid-Kennemerland
Natuur in de Buurt
Op
zaterdag03nov201809:30

Wilgen knotten fort Zuidwijkermeer

IVN-Natuurwerkdag

Zaterdag 3 november organiseert het IVN Zuid-Kennemerland samen Landschap Noord-Holland een werkdag wilgen knotten op Fort Zuidwijkermeer tussen Beverwijk en Assendelft. Deze werkdag is een van de vele honderden locaties van de landelijke Natuurwerkdag. De wilgen op en rond het fort hebben op deze locatie een cultuurhistorische waarde. Wilgen knotten is misschien wel de leukste natuurklus die er is! 

Fort Zuidwijkermeer is één van een reeks forten van de Stelling van Amsterdam en is gereed gekomen in 1903. Het fort vormde de verdediging van het Noordzeekanaal. Het ligt in de Wijkermeerpolder, een akkerbouwpolder die is ingepolderd bij de aanleg van het Noordzeekanaal en die vanaf 1877 door de boeren kon worden bewerkt. Voor die tijd vormde de kronkelende Zeedijk die iets naar het oosten ligt de waterkering tegen het water van de Wijkermeer.

Camouflage en stookhout
De wilgen bij de forten en liniedijken hadden in het verleden meerdere functies. Allereerst dienden de stroken knotwilgen als camouflage. Maar daarnaast kon het hout dat vrijkwam door het onderhoud door de genietroepen worden gebruikt als stookhout. Daarbij moest men niet te rigoureus te werk gaan, omdat het stoken dan ten kòste zou kunnen gaan van de camouflage.

Het voordeel van ‘rotten’
Op dit moment dienen de knotwilgen vooral als decoratieve aankleding van het landschap. Maar ook op een andere manier dragen ze bij aan de natuur, dankzij de eigenschap van wilgenhout dat ’t gemakkelijk rot. Hierdoor ontstaan holle stammen en knotten die door vogels, insecten en muizen worden gebruikt als overwinter-, broed- en rustplek. Daarbij groeien op de stammen mossen en algen waar slakken op afkomen. Soms komt in het rottende hout een kompleet ´bos’ voor met vlier, liguster, fluitenkruid en varens. Om dit soort natuur in stand te houden helpen wij deze dag met het knotten.

Onder genot van koek en vlaai
IVN Zuid-Kennemerland belooft er zaterdag een leuke werkdag van te maken. De vrijwilligers verzamelen zich om 9.30u bij de poort van het fort Zuidwijkermeer aan de kanaaldijk 15, Assendelft. Voor gereedschap, begeleiding, koek en vlaai wordt gezorgd. Wel is het verstandig om zelf koffie/thee, een lunchpakket, werkkleding en laarzen mee te nemen. De werkdag duurt tot 15.00 uur.

Aanmelden voor het wilgen knotten (vooral handig voor de organisatie i.v.m. het benodigde gereedschap èn de vlaai bij de koffie!)  kan door middel van een mailtje of bellen naar Marc van Schie, 06-22 5757 48 of naar marcmargriet@hetnet.nl

Algemene informatie

maandag 4 juni 2018 - 10:45
Locatie: 
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image