Zuid-Kennemerland
Natuur in de Buurt
Op
vrijdag14jun201909:00

werkdag in bijzonder vogelbosje Eindenhout.

Handen uit de mouwen in 200 jaar oud natuurgebied!

Mensen die het leuk vinden om de handen uit de mouwen te steken voor de natuur kunnen natuurlijk weer hun hart ophalen. We gaan ons opmaken voor een leuke en een niet zo heel zware ‘opruim/schoonmaakwerkdag’. Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert in samenwerking met de gemeente Haarlem, lees Dik Vonk, op vrijdag 14 juni een werkdag in het vogelbosje Eindenhout. Een ruim tweehonderd jaar oud bijzonder natuurgebied gelegen tussen de Haarlemmerhout en de Leidsevaart in Haarlem. Het is een niet openbaar natuurgebied. Grenzend aan de Haarlemmerhout ligt Eindenhout precies op de overgang van de droge strandwal naar de vochtige strandvlakte die door de Leidsevaart wordt doorsneden.

In de winter kunnen delen van het laag gelegen Essen-elzenbos langdurig onder water staan. Beuken en eiken zie je daar niet meer; die vinden het veel te nat. Ook de ondergroei is anders dan de Haarlemmerhout. Dit is vogelbosje Eindenhout, het enige snippertje bos van de strandvlakte dat in Haarlem resteert. Voor vogels en planten is het Vogelbosje Eindenhout een toplocatie. Een aantal jaar geleden telden de broedvogeltellers 24 soorten in het rustgebied vast. De dichtheid van alle broedvogels samen is erg hoog, bijna drie keer zo hoog als in de Haarlemmerhout. Het aantal Merels, Zanglijsters en Winterkoninkjes steekt met kop en schouders boven de rest uit. Ook Zwartkop, Tjiftjaf, Staartmees en Glanskop zijn relatief talrijk. Vergeleken met de Hout verschilt de vogelbevolking van Eindenhout verder door het voorkomen van Waterhoen en Meerkoet en het ontbreken van broedvogels van ouder bos.

Wat gaat er gebeuren?

Deelnemers aan deze werkdag gaan onder de bezielende (bege)leiding van onze enige echte stadsecoloog Dik Vonk en Marc van Schie aan de slag. We gaan braamstruiken snoeien en uitsteken, Japanse duizendknoop verwijderen en de Berenklauw aanpakken! Dit snoeien en uitsteken is nodig om het hakhout beter tot zijn recht te laten komen. Anders wordt alles overwoekerd en komen de bijzondere planten die hier voorkomen in de knel. Dit werk is jaarlijks nodig om Eindehout een waar toevluchtsoord voor vogels en planten te laten zijn. Natuurliefhebbers die het leuk vinden om een bijdrage te leveren aan de natuur en met een groep enthousiaste mensen in de frisse buitenlucht aan de slag willen gaan, zijn van harte welkom! Ervaring is niet vereist! En wie Dik Vonk kent, weet dat ie mooie verhalen vertellen kan…Leuk als je komt en iemand mee wilt nemen! Het belooft een leuke en gezellige werkdag te worden!

Zorg zelf voor werkkleding en (werk)laarzen. En voor het werken in de bestrijding Berenklauw een T-shirt/werkblouse met lange mouwen, broek met lange pijpen. En neem ook je eigen koffie/thee en lunch mee. Wij zorgen voor gereedschap, begeleiding, werkhandschoenen en een lekkere vlaai voor bij de koffie. Iedereen is van harte welkom!

We verzamelen om 9.00 uur op de parkeerplaats naast de middelbare school Sancta Maria aan de Van Limburg Stirumstraat. De werkdag duurt tot 12.00 uur. Het belooft een leuke en gezellige werkdag te worden. Meer informatie bij Marc van Schie, 06-22575748 of via marcmargriet@hetnet.nl.

Algemene informatie

dinsdag 21 mei 2019 - 21:45
Locatie: 
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image