Zuid-Kennemerland
Natuur in de Buurt
Op
zaterdag01jun201909:30

werkdag bestrijding Berenklauw Poelbroekbos

1e werkdag van het seizoen. We gaan weer beginnen!

We hebben een nieuwe werklocatie! Een leuke plek waar we veel kunnen zagen. Het IVN Zuid-Kennemerland gaat na de zomer aan de slag met zagen in het Haarlemse Poelbroekbos. Dit nieuwe natuur/bosgebied ligt in Schalkwijk ten zuiden van de volktuincomplex Poelpoldervreugd langs de Boerhaavelaan/Oude Schipholweg=N232.  Ooit aangelegd als wandelbos voor de bewoners van Schalkwijk maar ondertussen is er leuke natuur ontstaan. Wij gaan na de zomer het oorspronkelijke plan van hakhoutbeheer weer uitvoeren. Een deel van het bos gaan wij omvormen van hoog bos naar hakhout; dat betekend meer open structuren en ruimte en licht voor planten op de bodem. Dit gaat zeker leiden tot een hogere natuurwaarde; ook voor bv padden en mezen, winterkoning etc.

berenklauw

Maar we hebben een (tijdelijk) probleem. En dat is de Reuzenberenklauw. Op verschillende plekken waar wij willen gaan zagen komt nu deze woekerplant voor. De reuzen Berenklauw is een hardnekkige plant, hij verdringt inheemse planten en is gevaarlijk bij aanraking. Als we niets doen zal de plant zich steeds meer opdringen. Om de reuzenberenklauw weg te halen moeten wij nu hier aan de slag. Wij gaan zaterdag 1 juni aan de slag met steekschoppen, zeisen en een Reuzen berenklauw-boor; eerst ga je berenklauw zeisen, dan ga je in de wortel de boor steken waardoor deze kapotgaat. Dit doen we allemaal om te voorkomen dat deze plant een plaag wordt. Men heeft elders al goede ervaringen met zeisen en boren; om zo de berenklauw onder controle te krijgen en verder te zorgen dat ie niet meer terugkomt. Iedereen kan meedoen.

Verzamelen om 9.30 uur zaterdag 1 juni op de parkeerplaats van volkstuincomplex Poelpoldervreugd langs de Boerhaavelaan/Oude Schipholweg. Neem eigen koffie/thee. Wij zorgen voor gereedschap, handschoenen, extra koffie/thee en vlaai. Doe altijd stevig schoeisel aan en trek een lange broek aan en iets dat je armen bedekt bv t-shirt met lange mouwen. Of een werkblouse met lange mouwen. Wie heeft er zin om mee te doen. Hebbende van ervaring is handig maar niet noodzakelijk. De bedoeling mede van deze dag is juist om ervaring op te doen. We krijgen hulp van mensen van de werkgroep Poelbroekpolder. Maak kennis met deze nieuwe, leuke werkplek. Aanmelden graag via marcmargriet@hetnet.nl  We maken er een mooie en leuke dag van!

kaartje poelpoldervreugd

Er zijn deze dag werkzaamheden op het spoor tussen Amsterdam en Haarlem! Je kan ook met de bus vanuit A’dam naar Haarlem-Schalkwijk komen. Uitstappen 1e halte in Haarlem= N205/Amerikaweg. Loop richting Boerhaavelaan=N232. Ik haal je daar op!

Marc van Schie IVN Zuid-Kennemerland 06-22 5757 48

Algemene informatie

dinsdag 21 mei 2019 - 21:30
Locatie: 
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image