Zuid-Kennemerland
Bloemen & Planten
Op
maandag22apr201911:00

Stinsenplanten op Thijsse's Hof

Voorjaarsbloeiers van kloosters, kastelen en oude buitens. Waar komen ze vandaan en wat zijn hun bijzonderheden? U hoort het allemaal op de 2e Paasdag tijdens de jaarlijkse dag over stinsenplanten die IVN Zuid-Kennemerland organiseert in samenwerking met heemtuin Thijsse’s Hof in Bloemendaal.

Stinsenplanten zijn knol- en bolgewassen die bloeien in het vroege voorjaar. Ze zijn vaak te vinden in halfopen bos, langs bosranden, en op landgoederen. De naam ´stins` komt van het Friese stenen huis. In het verleden zijn deze planten, die veelal uit het verre buitenland kwamen, in de tuinen rond deze huizen geplant. Bollen konden de lange zeereizen makkelijker overleven dan planten. Later werden die voorjaarsbloeiers ook op andere plaatsen neergezet. Nog altijd zijn in het voorjaar stinsenplanten in al hun schoonheid te bewonderen. Voorbeelden van prachtige voorjaarsbloeiers zijn: bosanemoon, boerenkrokus, wilde hyacint en vingerhelmbloem.
Voor wie kennis wil maken met stinsenplanten en het hoe en waarom van hun vroege bloei, is deze activiteit een must!

 

Activiteiten

Buiten en binnen kunt u genieten van stinsenplanten. Tussen 11:00 en 16:00 uur zijn er elk uur rondleidingen van circa 3 kwartier onder begeleiding van natuurgidsen van het IVN. Tegelijkertijd zijn er voor kinderen speurtochten door de tuin met onder andere spannende verhalen over deze planten. In het instructielokaal is een tentoonstelling ingericht en worden presentaties (vanaf 11:30 uur) gegeven met allerlei weetjes en bijzonderheden over onze voorjaarsbloemen. En vergeet vooral niet te komen luisteren naar Piet Paree die voor jong en oud zijn wonderlijke natuurverhalen vertelt.

Scholieren van het Sterrencollege Haarlem geven workshops speciaal voor kleuters waarin zij bloembolletjes gaan planten en fantasierijk verpakken voor thuis. Voorafgaand aan of na afloop van de (kinder-)excursies en workshops kunt u rondkijken bij de stands met antiquarische plantenboeken, bol- en knolgewassen, wilde planten, zoek- en ansichtkaarten of een kijkje nemen in een speciaal voor deze dag samengesteld herbarium met zeldzame wilde en stinsenplanten. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd.

Thijsse’s Hof bevindt zich aan de Mollaan 2 in Bloemendaal.

Informatie: Berna van Baarsen, tel: 0624624622 of Cor Vlot, tel: 023-5265151

Voor liefhebbers van stinsenplanten, kijk ook eens op de website http://www.stinze-stiens.nl/stinzenflora-monitor/

Algemene informatie

maandag 22 april 2019 - 11:00 tot 16:00