Zuid-Kennemerland
Natuur
Op
zaterdag03mrt201809:30

'Prachtig mooie dag' op de hei bij Uddel

Op IVN-werkdag de handen uit de mouwen...

Over een paar weken is het zover; onze laatste IVN-werkdag van het seizoen. Even daarna komt het voorjaar los, de bomen lopen weer uit en de vogels gaan aan de leg! Dan zijn de werkdagen weer even voorbij...Zo’n laatste werkdag is altijd een feestje. Wij gaan dan vaak elders een dag aan de slag.

Wij gaan deze keer een dag aan de slag in de prachtige Kroondomeinen op de heide nabij Uddel. Wij gaan hier een dag de heide opschonen van opslag; berken rooien met schop en dennetjes uitrekken. We maken er een mooie dag van met een excursie van de boswachter over het grootse heideterrein en met natuurlijk... vlaai bij de koffie!    

Dit hele gebied is ongeveer 250 hectare groot als onderdeel van de boswachterij Uddel (totaal 3600ha.) et complexwelke oppervlakte veel teveel is voor 1 natuurwerkdag. We zullen ons dan ook beperken tot een klein deel van deze oppervlakte, zeg maar zo`n 5 ha. maximaal. Dit deel ligt aan de westzijde van het heidecomplex en wordt lokaal aangeduid met de naam: "het Lage Veld".

Kroondomei

Er is hier sprake van veel bosvorming in de vorm van natuurlijke bezaaiing met berk en grove den. Het gaat deze dag met name om de jonge dennetjes van nu maximaal 3 jaar oud, maar de meeste zijn net 2 jaar. Deze kunnen nu dan ook nog makkelijk met de hand uitgetrokken worden. Je zou het ook plukken kunnen noemen. Door ze met wortel en al te plukken zullen ze niet verder groeien. De uitgetrokken boompjes kunnen omdat ze nog klein zijn gewoon in het terrein achterblijven waarna ze snel zullen verdrogen en verrotten.

Wanneer je de locatie wil gaan bezoeken kun je het beste afslag nr. 18 nemen op de A1.  Vervolgens richting Hardewijk, na 2 km. op de rotonde nieuw Milligen recht oversteken en daarna 2e rechtsaf (na tuincentrum) bij witte huis op de hoek. Hier moet je direct links aanhouden op het Schoolpad. Deze uitrijden tot aan 't Hof. Hier rechtsaf en op splitsing links doorrijden naar de werkschuur en daar parkeren/verzamelen. 

Wie mee wil doen is van harte welkom! Wel of geen IVN, maakt niet uit! Zorg dat je om 9.30 uur aanwezig bent bij de werkschuur aan 't Hof in Uddel. Zorg zelf voor werkkleding, lunch, koffie en thee. Wij zorgen voor begeleiding en gereedschap. We carpoolen vanuit Haarlem en Amsterdam. Aanmelden en of informatie bij Marc van Schie, ivnzk.natuurwerk@gmail.com. of 06-22 5757-48. We maken er een mooie dag van!    

 

Algemene informatie

donderdag 11 januari 2018 - 20:00
Locatie: 
't Hof 41
Uddel
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image