Zuid-Kennemerland
Natuur
Op
zaterdag03mrt201809:30

Mooie IVN-werkdag in boswachterij Uddel (Veluwe)

Laatste werkdag van het seizoen op bijzondere locatie

Onze laatste IVN Zuid-Kennemerland werkdag is in aantocht; de laatste van het seizoen. Want daarna t/m begin juli mag er buiten niet gewerkt worden in de natuur; de vogels broeden en de bomen/struiken lopen uit. De laatste werkdag is altijd een feestje. Wij gaan dan vaak elders een dag aan de slag. Zo zijn we een keer geweest in het Zwanenwater bij Callantsoog, op Texel, op natuureiland Tiengemeten en een sprengen (beken bij Renkum) schoongemaakt . Deze laatste werkdag gaan we bij Uddel op de Veluwe heide schonen van opslag; het verwijderen van (kleine) berken en uittrekken/uitsteken van dennetjes (voorgrond bovenste foto).    

heide2De Koninklijke Houtvesterij is een prachtig uitgestrekt bos- en heidegebied op de Veluwe dat gekenmerkt wordt door natuurschoon, stilte en rust. Door het ontbreken van bebouwingen en voorzieningen is het een weids gebied dat heel oorspronkelijk oogt. De voornaamste bestemming van de Koninklijke Houtvesterij was in het verleden jacht en bosbouw. Van oudsher is het gebied bekend om zijn wild. Hier heeft u de kans om edelherten, reeën of wilde zwijnen in een bijna natuurlijke omgeving waar te nemen. De Koninklijke Houtvesterij ligt midden op de Veluwe, tussen Apeldoorn, Vaassen en Uddel en beslaat een gebied van ongeveer twaalf bij zestien kilometer. Het totale oppervlak telt bijna 9.700 hectare en bestaat uit 7.900 hectare bossen, 1.550 hectare heidevelden en 250 hectare landbouwgrond. De Koninklijke Houtvesterij bestaat uit drie boswachterijen, Gortel, Hoog Soeren en Uddel

Kroondomei

Wij gaan aan de slag in de prachtige Kroondomeinen bij Uddel. Dit hele gebied is ongeveer 250 hectare groot als onderdeel van de boswachterij Uddel (totaal 3600ha.) We gaan ons beperken tot een klein deel van het gebied, dit deel ligt aan de westzijde van het heidecomplex en wordt lokaal aangeduid met de naam: "het Lage Veld". Er is hier sprake van bosvorming in de vorm van natuurlijke bezaaiing met berk en grove den. Het gaat met name om de jonge dennetjes en berken van nu maximaal 3 jaar oud, maar de meeste zijn net 2 jaar. Rond 14.00 uur is het tijd voor een rondleiding van boswachter Tieke Poelen en daarna nog even een afsluitend drankje/thee/biertje (met bitterballen?). Kortom het wordt een prachtige dag!  

Heide1

Met de auto uit Haarlem/Amsterdam kun je het beste afslag nr. 18 nemen op de A1.  Vervolgens richting Harderwijk, na 2 km. op de rotonde nieuw Millingen recht oversteken en daarna 2e rechtsaf (na tuincentrum) bij witte huis op de hoek. Hier moet je direct links af; het Schoolpad. Deze uitrijden tot aan 't Hof. Hier rechtsaf en op splitsing links naar de werkschuur op ;t Hof 33, alhier parkeren/verzamelen. Werkterrein ligt 300 m verderop; dus de WC is nabij!   

Heide3

Iedereen is van harte welkom! Deze werkdag ligt zeer centraal gelegen. Wie komt uit Friesland, Dronten, Assen, Nijmegen...het is niet ver! We carpoolen rond 8.15  uur vanuit Haarlem/Amsterdam. De eerste auto’s uit Haarlem hebben zich al aangemeld. Wil je met de trein? Kom dan naar Nunspeet; Rina wonende in Friesland haalt je hier op! Zorg dat je om 9.30 uur aanwezig bent bij de werkschuur aan 't Hof in Uddel. Zorg zelf voor werkkleding, lunch, koffie en thee. Wij zorgen voor begeleiding, gereedschap en lekkere vlaai. Aanmelden (met of zonder auto) en informatie bij Marc van Schie, marcmargriet@hetnet.nl of 06-22 5757 48. We maken er een mooie dag van!    

 

Algemene informatie

donderdag 11 januari 2018 - 20:00
Locatie: 
't Hof 33
3888 MH Uddel
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image