Zuid-Kennemerland
Bomen & Struiken
Op
zondag18nov201814:00

Monumentale bomen op de begraafplaats

Deze zondag  organiseert het IVN Zuid-Kennemerland een wandeling ´Monumentale bomen' op de algemene begraafplaats aan de Kleverlaan in Haarlem-Noord. Tijdens deze natuurwandeling wordt gekeken hoe (monumentale) bomen zich voorbereiden op de winter!

Deze begraafplaats is niet alleen een van de oudste van Nederland maar is ook landschappelijk gezien buitengewoon interessant. De bekende Haarlemse landschapsarchitect Zocher ontwierp in 1828 deze begraafplaats op de plek van de hofstede Akendam. Het is een romantisch en sfeervol gebied. Aangelegd in de engelse landschapsstijl met zijn slingerende paden, waterpartijen, glooiingen, romantische doorkijkjes en afwisseling in beplanting. De natuur op zulke oude begraafplaatsen is dankzij een aaneenschakeling van groen van grote rijkdom. Naast de in het oog springende bomen komen er hier ook vele soorten kruiden en op steen groeiende korstmossen voor.

Bomen die hier voorkomen zijn o.a. water- en moerascipres, ruim honderd jaar oude beuken, een oude taxus of venijnboom, een atlasceder en de Japanse notenboom. Verder nog de moseik met zijn langgerekte bladeren en de monumentale tienarmige witte esdoorn van ongeveer honderd jaar oud met zijn rijzige gestalte! Wie een mooie wandeling wil langs bijzondere bomen wordt van harte uitgenodigd met deze excursie mee te gaan. 

Aanmelden vooraf is niet nodig.

Locatie/vertrekpunt: Vertrek 14.00 uur bij de ingang Algemene Begraafplaats aan de Kleverlaan.

Meer info: marryvdgeest@gmail.com


Over deze wandeling is een boekje gemaakt onder de titel:

Bomenwandeling
Langs een unieke verzameling bomen tussen de graven
van het begraafpark Kleverlaan

De kosten zijn 5 euro per boekje en het is op 18-11 te koop bij de IVN gidsen op het begraafpark. Het boekje is ook te bestellen via een mail naar marryvdgeest@gmail.com

Algemene informatie

zondag 18 november 2018 - 14:00