Zuid-Kennemerland
Slootjesdagen
Op
zaterdag28mrt202009:30

Leuke werkdag sprengen schoonmaken! Geannuleerd!

Welkom in Wolfheze!

Wij hebben als Natuurwerk-werkgroep van het IVN Zuid-Kennemerland een kleine traditie; de laatste werkdag van het seizoen buiten onze eigen regio. Omdat ons weekend in Wolfheze/Otterlo kortgeleden (vanwege slecht weer) niet doorging, gaan we het inhalen met een werkdag op zaterdag 28 maart. We verzamelen om 9.30 op de parkeerplaats van natuurgebied Wolfheze op de Oude Kloosterweg 1, 6874 AA Wolfheze. Deze parkeerplaats ligt naast de drukke Wolfhezeweg met o.a. een Fletcher Hotel. …Woont u in de buurt van Wolfheze en wilt meedoen? Dan bent u ook van harte welkom! 

We gaan lekker aan de slag. In de pauze is er een uitgebreide excursie door het mooie natuurgebied. Na afloop gaan we gezellig samen iets drinken en het jaar alsnog afsluiten; tafel is al gereserveerd! Omdat het natuurlijk onzin is om met z’n allen apart met de auto te gaan, stel ik voor om samen vanuit Haarlem e.o. te rijden. Geef aan als je komt of je mee wilt rijden of dat je mensen mee kan nemen. Ik haal in ieder geval de mensen op in  Amsterdam!      

wodanseiken

Wandel mee door een van de oudste bossen van ons land met heide, sprengen en smalle paadjes. Even ten zuiden van het dorp Wolfheze op de Veluwe en geliefd bij de landschapsschilders van de Oosterbeekse School, een romantische stroming in de 19e eeuw. Bijzonder vanwege de wodanseiken en de rijke cultuurhistorie. Duizenden jaren geleden woonden hier al mensen, dat zie je vandaag de dag nog aan hun grafheuvels. Ook vind je oude karrensporen en majestueuze, eeuwenoude wodanseiken.

Weinig gebieden zo gevarieerd als Wolfheze. Elke keer zie en proef je de rijke historie die het landschap zo bijzonder en uniek maken. Geen wonder dat juist hier beroemde landschapsschilders uit de 19e eeuw vele romantische schilderijen maakten. In musea in binnen- en buitenland is deze kunst te bewonderen. Tevens de Heelsumse Beek, die al slingerend haar weg door de heide zoekt. Kom dit bijzondere gebied ontdekken…Liefhebbers van vogels kunnen hier de geelgors en de roodborsttapuit ontdekken. Bovendien is Wolfheze een must voor liefhebbers van reptielen: zes van de zeven Nederlandse reptielensoorten komen hier voor. Duivelsnaaigaren is een andere naam voor klein warkruid, een parasietplant die eruit ziet als dun rood naaigaren.

Wolfheze1

De Veluwe staat bekend om zijn bossen, uitgestrekte heidevelden en zandverstuivingen. Dat er in de flanken van de Veluwe helder water stroomt door een stelsel van sprengen en beken is minder bekend. Toch is dit zelfs uniek voor Europa. Onder de Veluwe zit een grote waterbel, gevoed door regenwater. Dit water vindt ondergronds een weg naar lager gelegen plekken, om uiteindelijk af te vloeien naar de Rijn, de IJssel, de Eem en de randmeren. De mens heeft dit water naar zijn hand weten te zetten en het gebruikt voor energieopwekking door middel van watermolens. En door het zeer schone water is het van grote natuurwaarde!

Aanmelden graag via Marc van Schie, marcmarriet@hetnet.nl of sms naar 06-22 5757 48.  We mnaken er een mooie dag van!

wolfheze5
 

Algemene informatie

maandag 9 maart 2020 - 15:11
Locatie: 
Oude Kloosterweg 1
6874 AA Wolfheze
Nederland
Extra Informatie: 

Zorgt u zelf voor werkkleding, laarzen en lunch. Wij zorgen voor gereedschap, koffie/thee, handschoenen, begeleiding en lekkere vlaai bij de koffie!

Contactpersoon: 
Google Maps image