Zuid-Kennemerland
Natuur in de Buurt
Op
zaterdag07sep201909:30

Leuke werkdag in het Kraansvlak

Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert zaterdag 7 september in samenwerking met de PWN een leuke werkdag in het Kraansvlak. Het Kraansvlak is het open duingebied  tussen Overveen en Zandvoort. Wij gaan kleine dennebomen weghalen –zagen, knippen en uitsteken-, dit is nodig om het duingebied open te houden. Een flinke klus waarbij extra handen erg welkom zijn.

Het Kraansvlak (438 ha) is het duingebied tussen Zandvoort en Bloemendaal, gelegen in het zuidelijke deel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het gebied wordt aan de noordkant begrensd door de Kennemerduinen en aan de zuidkant door de spoorlijn Haarlem-Zandvoort. Het Kraansvlak grenst ook aan het autocircuit van Zandvoort.

Kraansvalk4

In het Kraansvlak zijn paraboolduinen te vinden. Geprobeerd wordt om deze stuifplekken weer te activeren, waardoor meer dynamiek en dus meer variatie aan planten en diersoorten ontstaat. Een tot de verbeelding sprekend natuurherstelproject is het Verlaten Veld, een oude duinvallei. Om een oud duin weer te kunnen laten stuiven werd in 1998 voedselrijke grond afgegraven (en ter beschikking gesteld voor de aanleg van geluidswallen langs het circuit van Zandvoort). Ook werd een beboste duintop gekapt. Het duin is in beweging gekomen en "kruipt" nu langzaam in noordoostelijke richting. En om dit gebied open te houden voor de toekomst gaan wij hier de dennebomen verwijderen. Een groot deel van het Kraansvlak wordt, bij wijze van proef, begraasd door wisenten. De wisenten zijn hier ingezet als grazers omdat ze naast gras ook grote struiken en van bomen eten. Van de wisenten hebben we geen last; zij gaan ons uit de weg!

In 2007 is in het Kraansvlak (aanvankelijk als proef) begonnen met begrazing door wisenten, de laatst overgebleven wilde rundersoort in Europa. Het Kraansvlak (ten zuiden van de Bloemendaalse Zeeweg) is een gebied dat altijd al afgesloten was voor publiek. Er is een uitkijkpunt aan de oostrand van het gebied, bij de belangrijkste drinkplaats van de wisenten. Het is ook mogelijk om, buiten het broedseizoen, via de 'gele route' door een deel van het leefgebied te wandelen. Naast wisenten, wordt dit gebied ook begraasd door Koniks.

Kraansvlak2

Natuurliefhebbers die het leuk vinden om een dag buiten in de natuur bezig te zijn en een bijdrage willen leveren aan de natuur zijn van harte welkom! De werkdag duurt van 9.30 uur tot 15.30 uur. Zorg zelf voor werkkleding, laarzen en neem je eigen koffie/thee mee. Wij zorgen voor gereedschap, begeleiding, werkhandschoenen en een lekkere vlaai voor bij de koffie...Ervaring is niet vereist. Verzamelen om 9.30 uur op de parkeerplaats van restaurant De Bokkedoorns in het wethouder van Gelukpark, Zeeweg 53, Overveen.  Op het kaartje hierboven zie je halverweg de Zeeweg een -P- , van parkeerplaats bij twee meertjes. Daar is het verzamelen!  

We maken er een leuke dag van! Aanmelden graag via Marc van Schie, 06-22 5757 48 of via marcmargriet@hetnet.nl

Algemene informatie

zaterdag 7 september 2019 - 09:30
Locatie: 
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image