Zuid-Kennemerland
Landschap
Op
vrijdag29jul202209:30

Leuke hooidag op Leyduin!

Een leuke uitdaging voor iedere natuurliefhebber! Het IVN organiseert samen met Landschap Noord-Holland vrijdag 29 juli een werkdag Hooien op Leyduin. Dit hooien is nodig om de natuur- en recreatiewaarde van dit prachtige landgoed verder te vergroten. Het IVN gaat op deze werkdag met een groep enthousiaste natuurliefhebbers een dag actief buiten aan de slag in de gezonde buitenlucht. Met deelnemers die het leuk vinden om de handen uit de mouwen te steken voor de natuur. Doet u mee?

Deelnemers aan deze werkdag gaan op diverse open plekken in het bos hooien; dit is nodig om het bos op een aantal plaatsen te gaan verschralen. Door het verschralen/hooien nemen bijzondere planten toe waaronder soorten als Klein Tasjeskruid. En we gaan op een aantal plekken langs het pad Adelaarsvaren weghalen om zo het pad beter begaanbaar te houden. Onder de noemer Leyduin vallen de buitenplaatsen Leyduin, Oud-Woestduin en Vinkenduin.

Landschappelijk gezien zijn er op deze buitenplaatsen een paar aardige verrassingen te beleven. Op Oud-Woestduin is een voormalige paardenrenbaan; een groot aantal elementen hiervan zijn nog steeds zichtbaar in het landschap! In de richting van Vinkenduin is een open plek met alleenstaande bomen, die heel bijzonder van sfeer is. Je kunt er midden op de dag reeën ontmoeten. Er zijn stukken waar de adelaarsvarens manshoog staan.

De variatie aan boomsoorten is groot. Hier en daar stuit je op merkwaardige restjes van oude tuinen. Richting Leyduin zijn er wat heuveltjes begroeid met beuken en velden lelietjes-van-dalen, met op het hoogste punt een romantische belvedère. Onderlangs stroomt langs een speelweide een oude duinrel.

We verzamelen verzamelen om 9.30 uur op de parkeerplaats Kakeleye van landgoed Leyduin. De werkdag duurt tot 14.00 uur. Deelnemers wordt gevraagd om zelf voor werkkleding, laarzen en eigen koffie/thee/lunch mee te brengen. Wel wordt gezorgd voor gereedschap, begeleiding, werkhandschoenen en… een stuk lekkere vlaai voor bij de koffie! Voor meer informatie  bel of mail met Marc van Schie, 06-22575748.  Aanmelden kan via marcmargriet@hetnet.nl We maken er een mooie dag van! U bent van harte welkom!

Algemene informatie

maandag 13 juni 2022 - 17:00
Locatie: 
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image