Zuid-Kennemerland
Natuur
Vanaf
donderdag25okt201812:00

Leuk IVN weekend in prachtig Zuid-Limburg (Vol. Aanmelden niet meer mogelijk!)

Bijzondere orchideeen heroveren hellingbossen

Leef je uit in de natuur! Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert in samenwerking met Staatsbosbeheer en Limburgs Landschap een leuk weekend werken in de natuur. We gaan aan de slag op De Wylre  akkers en in het Eyserbos. We gaan zagen en knippen in de hellingbossen om de beroemde Limburgse orchideeen weer een kans te geven. Allemaal in het mooie Zuid-Limburg van donderdag 25 t/m zondag 28 oktober.

limburg vlaaien 1De Wylre akkers is een van de mooiste voorbeelden van kalkgraslanden in Nederland. In de tweede helft van mei zie je vanaf hier de bloeiende Soldaatjes, Bosorchis en Grote keverorchis. Op sommige plekjes bloeit de hoge Purperorchis. Wat later, in juni, bloeien Grote muggenorchis en Bergnachtorchis. En het Eyserbos is een hellingbos. Het bos is een oud loofbos met plaatselijk oud sparrenbos. Na de kap van een hellingbos bleken er uiterst zeldzame en orchideeen te kiemen. Vanaf het Eyserbos is het genieten van het Zuid-Limburgs landschap. In het dal stroomt de mooie Eyserbeek. Een paar jaar geleden werden er weer bijzondere orchideeën gevonden waaronder het Bleke Bosvogeltje nadat Staatsbosbeheer gericht houtopstanden uitgedund en verwijderd had. 

onderschey

We verblijven in groepsherberg Onderschey in Noorbeek. Deze heeft een gezellige groepsruimte met een vrij hangende open haard. vijf slaapkamers (eigen kamers voor dames, vroeg slapers, kinderen etc.) met in totaal 38 bedden. 4 toiletten en twee gescheiden doucheruimtes met 5 douches. 

limburg helling1

Verzamelen donderdag is om 12.00 uur bij groepsherberg Onderschey. We carpoolen vanuit Haarlem/Amsterdam. Donderdagmiddag, vrijdag en de zaterdag steken we de handen uit de mouwen. Deze natuurarbeid is allemaal nodig om de natuur nog mooier te maken en de natuurwaarde van deze prachtige gebieden verder te vergroten. Natuurliefhebbers die het leuk vinden om buiten in de natuur bezig te zijn en een bijdrage willen leveren aan het behoud van dit mooie natuurgebied zijn van harte welkom!

vlaaien

 

Wie in de buurt woont, en niet wil overnachten, mag ook gewoon meewerken. Limburgs landschap en Staatsbosbeheer zorgen voor gereedschap, begeleiding, werkhandschoenen, vlaai bij de koffie én soep! IVN Heuvelland verzorgt zondagochtend vast nog een leuke natuurwandeling in de buurt. Verdere informatie en aanmelden graag via marcmargriet@hetnet.nl  

limburg helling 3

De kosten voor dit weekend zijn 65 euro. Zorg zelf voor werkkleding, laarzen, onderlaken, slaapzak en kussen etc. Neem voor de avonden zelf iets mee van wijn, bier, cd´s, spelletjes...! Een leuke mix van lekker werken in de natuur, wandelen en Hollandse gezelligheid in het mooie Limburg! 

Algemene informatie

donderdag 25 oktober 2018 - 12:00 tot zondag 28 oktober 2018 - 15:00
Locatie: 
Onderschey 3
Noorbeek
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image