Zuid-Kennemerland
Natuur
Op
zaterdag14okt201709:30

Lekker hooien in het Zuiderveen

Kom op voor natuur en landschap! Het IVN organiseert samen met landschap Noord-Holland op zaterdag 14 oktober een leuke werkdag in natuurgebied het Zuiderveen nabij Nauerna. Het werk bestaat uit het opruimen van maaisel en dit op een hoop zetten. Ook het uitsteken van berkenboompjes tussen het riet staat op het program. Natuurliefhebbers die het leuk vinden om de handen uit de mouwen te steken zijn van harte welkom!

Het Zuiderveen ligt langs het Noordzeekanaal en nabij Nauerna. Het Zuiderveen is ontstaan uit een doorbraak uit de 18de eeuw. De door braak is ontstaan door een combinatie van storm en de zee(die toen tot aan het Zuiderveen kwam). Doordat het zoutewater het achtergelegen land in kon stromen is er ook zout afgezet in de bodem. Dat zie je nu nog terug door o.a. Deens lepelblad; een zout minnend plantje. Ook groeit er hier volop zonnedauw die weer wat van zuurdere grond houdt. Een leuk en veelzijdig natuurgebied!

Zuiderveen pauze

Zuiderveen is een natuurontwikkelingsgebied aan de zuidkant van de Zuidpolder, langs de dijk van het Noordzeekanaal. Het bestaat uit weilanden, enkele hooilanden, rietland en een moerasbosje aan de oever van de Groote Braak: een meertje dat is ontstaan na een achttiende-eeuwse dijkdoorbraak. Samen met de boswachter van Landschap Noord-Holland gaan we hier hooien maar ook berkenopslag verwijderen uit het rietland. Dit alles om het veenmosrietland geschikt te houden voor bijzondere planten als orchideeën en vogelsoorten als de roerdomp. Ervaring is niet vereist! Het belooft een leuke en gezellige werkdag te worden.

We verzamelen om 9.00 uur bij het informatiebord aan de Zaandammerweg richting Nauerna. Zorg zelf voor werkkleding, laarzen en neem je eigen koffie/thee/lunch mee Deze werkdag is goed bereikbaar met de bus vanuit Amsterdam. Neem bus 82 naar IJmuiden en stap uit bij pont Buitenhuizen. Aan de andere kant van de pont wordt je opgehaald. Wij zorgen voor gereedschap, begeleiding, werkhandschoenen en… een stuk lekkere vlaai bij de koffie! Alle hulp is welkom! Het belooft een leuke en gezellige werkdag te worden.

Algemene informatie

zaterdag 14 oktober 2017 - 09:30
Locatie: 
Zaandammerweg
Nauerna
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image