Zuid-Kennemerland
Natuur
Vanaf
vrijdag03sep202112:00

Kampeerweekend Lekker zagen in Linnerheide Limburg

Vrijdag 3 t/m zondag 5 september

Een mooi weekend aan de slag in de natuur; zo op het eind van de zomervakantie, lange zomeravonden, lekker zittend bij het kampvuur met een wijntje/biertje. Wat wil je nog meer? Een weekend lekker en gezellig werken in een mooi natuurgebied van Limburgs Landschap in Midden-Limburg. Natuurliefhebbers die het leuk vinden om de handen uit de mouwen te steken in de natuur, kunnen begin september aan de slag in natuurgebied Linnerheide van het Limburgs landschap in de buurt Roermond en nabij De Meinweg.  We kamperen op een leuke bescheiden natuurkamping tegenover Linnerheide…

Linnerheide1I.v.m. met corona en/of de komende naweeën van de corona, alleen deelnemers die ingeënt zijn kunnen/mogen komen! Wij gaan er vanuit dat tegen die tijd er meer mogelijk is;  dat er dan meer versoepelingen zijn!

 Wij gaan Amerikaanse eiken zagen om zonplekken te maken voor de zeldzame Kleine ijsvogelvlinder. Op de eerste activiteit van de werkgroep aldaar vorig jaar zat hij gelijk op zo'n open plek. Er is nu nog te weinig variatie in dit bos. Geen beheer zou verlies betekenen van deze mooie soort. Wij zijn gevraagd om wij hier een weekend willen helpen met dit natuuronderhoud. Dit natuurwerken is hier hard nodig! Natuurliefhebbers die het leuk vinden een handje te helpen zijn van harte welkom!

 Linnerheide2

De Linnerheide is een zeer gevarieerd bosgebied. Het natuurterrein is geheel in eigendom van stichting Het Limburgs Landschap en heeft een omvang van 82 hectare. Op verschillende percelen staan al imposante exemplaren van Beuken en op sommige plekken is de Beuk zich massaal aan het verjongen. Maar op andere plekken wordt deze ontwikkeling tegengehouden door de Amerikaanse eik. Er is dus veel werk ik dit bosgebied om er weer een natuurlijk bos van te maken. Daarnaast staan er typische oude bosplanten zoals: Muursla en Boskortsteel. Er wordt rekening gehouden met de vleermuissoorten, Zwarte specht bij het beheer. In het bosgebied komt ook veel Wilde kamperfoelie voor en is de waardplant van de Kleine ijsvogelvlinder die hier in 2019 op verschillende dagen is waargenomen. De werkzaamheden bestaan uit: het zagen van vuistdikke Amerikaanse eiken, vrijzetten van Beuk en Hulst. Het takhout zal op verschillende manieren worden verwerkt. Bospaden worden verbreed voor meer Kamperfoelie en open lichtplekken met bloeiende braam. Deze worden speciaal gemaakt voor de zeldzame Kleine ijsvogelvlinder.

 Minicamping

We overnachten op minicamping OSSA Basecamp naast Linnerheide. Wij slapen in eigen tenten. Wij verblijven bij regen en koken in een grote 8 m x 4 m.  partytent. Wie niet in een tent wil kan terecht in een van de twee trekkershutten; kosten hiervan 20 euro pp pn. Handig 1 hut voor de heren en 1 hut voor de dames. De eigen camper en caravan zijn ook welkom! De kosten voor dit weekend zijn laag; twee keer overnachten tent (ong. 15 euro. ). Ik zorg voor koffie en thee. We gaan zelf koken met 2 grote pannen op 2 grote paspitten. Zorg zelf voor een tent, werkkleding en de eigen spullen. Natuurlijk is er een kampvuur. Het IKL en Limb. Landschap zorgen voor gereedschap, begeleiding, werkhandschoenen, vlaai bij de koffie én soep. Dit weekend gaat door bij 15 deelnemers. Max 20 deelnemers. Aanmelden met spoed  ivm reservering! Ik zoek mensen die kunnen helpen met vervoer van de partytent en kookspullen. 

ossa1Dit maar dan met 1,5 m. tussenruimte...

De campingplaatsen zijn beschut door een grote haag en zijn voorzien van elektriciteit (6 amp.). Wateraansluiting op het middenveld. Op het terras is WIFI aansluiting. Het sanitair (incl douches) is schoon en ruim van opzet. Er zijn afwasplaatsen met koud en warm water. De camping ligt aan de fietsknooppuntenroute 81/27. Bewegwijzerde wandelroutes liggen voor de deur. Het Maasplassengebied en het riviertje de Roer liggen op steenworp afstand

 

Wie mee wil is van harte welkom! Meerijden vanuit Haarlem/Amsterdam is mogelijk. Wie met de trein gaat naar Roermond wordt daar opgehaald. Wij vertrekken vrijdagochtend rond 9.00 uur en zijn rond 11.00 uur op de camping. We gaan aan de slag vrijdagmiddag, zaterdag. Zondag een mooie natuurwandeling even verderop in het prachtige natuurgebied De Meinweg tegen de Duitse grens aan. Zondagnamiddag weer huiswaarts! Ik hoop op dezelfde gezelligheid en leuke dagen als op Texel, Vogeleilanden/Kampereiland en Zuid-Limburg. Leuke mix van lekker werken in de natuur, lekker wandelen en gezelligheid!  Ik heb er zin In! Aanmelden en informatie via deze mail of bij Marc van Schie 06-22575748.

Algemene informatie

vrijdag 3 september 2021 - 12:00 tot zondag 5 september 2021 - 13:00