Zuid-Kennemerland
Landschap
Vanaf
vrijdag28feb202012:00

IVN Welkom in Wolfheze!

Dit weekend gaat vanwege verwachte onstuimige weer niet door!

Ga mee met dit natuurweekend van IVN Zuid-Kennemerland van vrijdag 28 februari t/m zondag 1 maart 2020. Ga mee een weekend, vrijdagmiddag en zaterdag, heide en sprengen schoonmaken. De heidevelden gaan we schonen van opslag en sprengen schonen van bladafval. Sprengen zijn geleide beken. Ooit aangelegd voor papiermolens en andere watermolens.  

Wandel door een van de oudste bossen van ons land met heide, sprengen en smalle paadjes. Even ten zuiden van het dorp Wolfheze op de Veluwe en geliefd bij de landschapsschilders van de Oosterbeekse School, een romantische stroming in de 19e eeuw. Bijzonder vanwege de wodanseiken en de rijke cultuurhistorie. Duizenden jaren geleden woonden hier al mensen, dat zie je vandaag de dag nog aan hun grafheuvels. Ook vind je oude karrensporen en majestueuze, eeuwenoude wodanseiken.

 

wolfheze5

Weinig gebieden zo gevarieerd als Wolfheze. Elke keer zie en proef je de rijke historie die het landschap zo bijzonder en uniek maken. Geen wonder dat juist hier beroemde landschapsschilders uit de 19e eeuw vele romantische schilderijen maakten. In musea in binnen- en buitenland is deze kunst te bewonderen. Tevens de Heelsumse Beek, die al slingerend haar weg door de heide zoekt. Kom dit bijzondere gebied ontdekken…

Liefhebbers van vogels kunnen hier de geelgors en de roodborsttapuit ontdekken. Bovendien is Wolfheze een must voor liefhebbers van reptielen: zes van de zeven Nederlandse reptielensoorten komen hier voor. Duivelsnaaigaren is een andere naam voor klein warkruid, een parasietplant die eruit ziet als dun rood naaigaren.

Wolfheze10

We overnachten in dezelfde leuke accommodatie als vorig jaar, De Nieuwe hof, Westenengerdijk 80, 6731 ED Otterlo. De houtkachel mag weer gebruikt worden! Er zijn drie ruime slaapvertrekken voor totaal 60 mensen; de eerste 30 deelnmers kunnen gewoon lekker beneden slapen. Inclusief goede douches, een 2e ruime douchegebouw is naast de accommodatie. Verzamelen vrijdagmiddag 12.00 uur in de accommodatie en zondagmiddag na de boeiende beekwandeling afgelopen.

We gaan aan de slag op vrijdagmiddag en de hele zaterdag; heide schonen van opslag en beek schoonmaken van blad en bladafval; dit beekschonen is nodig vanwege de doorstroming en voorkoming van voedselverrijking in de beek. Voor een beek/spreng geldt: hoe schraler hoe beter. Een werkdag beek schoomaken hebben we jaren geleden ook al eens gedaan maar dan bij Renkum. Echt leuk om te doen en echt nodig! We werken vrijdag tot 16.00 uur en zaterdag ong. 15.00 uur.  Tevens is er gelegenheid om zelf te wandelen. Vrijdagavond komt een boswachter van Natuiurmonumenten vertellen over Wolfheze;  de natuur en zijn schilders. En misschien op zaterdagavond wederom een lezing van Niels Breve over bv Haaien etc. Zondagochtend een mooie beek/heidewandeling olv een gids van Natuurmonumenten. Kortom meer dan genoeg te doen!

Zorg zelf voor werkkleding, laarzen, thermosfles, kussen, onderlaken en slaapzak etc. Neem voor de avonden zelf iets mee van wijn, bier, cd´s, spelletjes. En aub extra keukenhanddoek en theedoek. ...Kortom een mooi weekend! Een leuke mix van lekker werken in de natuur en gezelligheid van een natuurkamp!  Kosten 50 euro. Aanmelden graag bij Marc van Schie via marcmargriet@hetnet.nl  

Algemene informatie

woensdag 13 november 2019 - 19:35
Locatie: 
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image