Zuid-Kennemerland
(Zoog)dieren
Op
zaterdag31mrt201819:00

Hazen en Paasmaan in Spaarnwoude

Op een eeuwenoud pad, dwars door de weilanden, gaan we op zoek naar Hazen. In de schemering. Want Hazen zijn mysterieuze dieren. 's Nachts actief en vanouds nauw verbonden met Pasen. Om kwart voor 9 verschijnt de paasmaan boven de horizon; de 1ste volle maan in de lente. IVN Zuid-Kennemerland nodigt u uit om mee te lopen met de jaarlijkse paasmaanexcursie.
Tussen Amsterdam, Haarlem en Velsen ligt het recreatiegebied Spaarnwoude. Het gebied is eind jaren '60 aangelegd als groene buffer tegen de opkomende verstedelijking. Het bijna 3.000 hectare grote gebied vormt een oase van groen, natuur en rust en biedt een onderkomen aan vele soorten vogels, maar ook knaagdieren zoals de haas vinden er een gastvrij verblijf. De haas graaft geen hol maar verblijft in een leger, een ondiepe holte in de grond. Dit maakt ze kwetsbaar voor vijanden. Dat er nog veel hazen zijn is onder andere te danken aan de grote vruchtbaarheid. De paartijd begint in het vroege voorjaar. De mannetjes vechten om de gunst van het vrouwtje en delen daarbij geduchte oorvijgen uit. Een bijzonder schouwspel dat u niet mag missen.

Tip: laarzen aan en kijker mee!

Na afloop is er gelegenheid voor een drankje op eigen kosten in de Liedehoeve. En gaan we nog even kijken of er lammetjes zijn in de stal...

 

Vertrekpunt: de Liedehoeve, Liedeweg 32, Haarlemmerliede

Kijk hier voor Liedehoeve-gegevens.
 

Informatie: Eric van Bakel ericvanbakel@hetnet.nl

Algemene informatie

zaterdag 31 maart 2018 - 19:00