Zuid-Kennemerland
Landschap
Op
zondag11sep202213:00

Fietsexcursie rondom Spaarndam en de stompe toren van Spaarnwoude


Wat weten we eigenlijk van onze polders?

Maak kennis met Grote Klaas, Mooie Nel en Dappere Hansje.
Het landschap als geschiedenisboek, dwars door het veenweidegebied Spaarnwoude. Beleef het tijdens een afwisselende fietstocht die IVN Zuid-Kennemerland deze zondag organiseert door het veenweidegebied Spaarnwoude met veel aandacht voor de rijke historie van dit gebied.

Spaarnwoude staat bekend om haar mooie Hollandse polders met monumentale boerderijen en molens. Goed te zien is hoe het landschap in de loop der eeuwen is veranderd. Ruim 5000 jaar geleden lag de kustlijn van Nederland bij het huidige dorpje Spaarnwoude, waar het karakteristieke kerkje op een oude duintop ligt. Landinwaarts was een enorm waddengebied, dat later in een moerasgebied veranderde waarin een veenlaag ontstond. Veel van die oude landschapskenmerken zijn nog te vinden, evenals sporen van de strijd tegen het water van bewoners uit die tijd.
De fietstocht voert langs monumenten en oude veenrivieren zoals De Liede en het Spaarne, waar de oer-Hollandse strijd tegen het water nog goed zichtbaar is. We besteden natuurlijk ruim aandacht aan de nazomerbloei en de fl ora en fauna van het weidelandschap.
Enthousiaste gidsen van IVN Zuid-Kennemerland leiden u graag rond.
Deze fietstocht is niet geschikt voor kleine kinderen.
 

Start: bij het standbeeld van Hansje Brinkers op de Spaarndammerdijk in Spaarndam

Aanmelden bij j.eijfferts@live.nl of Jannie Eijfferts 06 24178657

Mocht u op dit tijdstip niet kunnen, dan is deze tour ook als audiotour te verkrijgen.

Algemene informatie

zaterdag 11 september 2021 - 13:00