Zuid-Kennemerland
Natuur in de Buurt
Op
zondag07jul201909:30

Een zomerse werkdag in polder IJdoorn (bij Durgerdam)

Welkom in polder IJdoorn!

Lekkere zomerse werkdag. Ben je een echt natuur- en buitenmens? Steek jij graag de handen uit de mouwen? En woon je in de buurt van Amsterdam? Kom gezellig zondag 7 juli een dagje met IVN Zuid-Kennemerland en  Natuurmonumenten meewerken! De werkzaamheden bestaan uit het onderhoud van rietland en bloemrijk hooiland en boomopslag verwijderen en het aanleggen van broedhopen voor ringslangen. Klussen in de natuur om de natuur daar nog mooier te maken! Twee weken voor de werkdag is bekend wat we exact gaan doen!

Ijdoorn1

Vogelrijke polder vlak bij Amsterdam en het oude vissersdorpje Durgerdam.

De polder IJdoorn bestaat voor het grootste deel uit grasland waar weidevogels als tureluur, kieviet en grutto hun toevlucht vinden. Een ander deel van IJdoorn bestaat uit plassen en rietmoeras. Hier komen veel trekvogels na hun lange tocht uit Afrika voedsel zoeken. Zoals de roomwitte lepelaar die stekelbaarsjes en garnaaltjes uit het ondiepe water 'lepelt'. In de rietlanden broeden bedreigde vogels. Ook ijsvogels, bruine kiekendieven en noordse woelmuizen komen in IJdoorn voor. Vanaf de ingang van IJdoorn aan de Durgerdammerdijk loopt een wandelpad naar het vogelkijkpunt. Hier heb je uitzicht op de vogels in de polder.

Ringslangen

Om de ringslangen een handje te helpen leggen vrijwilligers elk jaar 'broeihopen' aan. In deze hopen van grond en maaisel is het lekker warm en vochtig. Een prima plekje voor de ringslangen om hun eieren uit te broeden en te overwinteren. In het omringende water vinden ringslangen hun lievelingskostje, kikkers.

Ijdoorn3

In het voorjaar is de polder geel van de dotterbloemen. Je vindt hier ook andere planten die karakteristiek zijn voor het veenweidegebied zoals gele lis, heemst en rietorchis. Verder is IJdoorn belangrijk als een soort stapsteen voor de natuur rond Amsterdam; het verbindt natuurgebieden met elkaar. In de afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten veel werk verzet en de omstandigheden voor weidevogels en andere dieren verbeterd.

Kortom; wie heeft er zin om mee te doen? Wij zorgen voor gereedschap, begeleiding, koffie/thee en lekker vlaai bij de koffie! Meerijden kan vanuit Haarlem. Geef aan bij aanmelden als je dit wilt. Aanmelden kan via Marc van Schie van IVN Zuid-Kennemerland, marcmargriet@hetnet.nl.   

Algemene informatie

vrijdag 5 april 2019 - 12:00
Locatie: 
Durgerdammerdijk 206
1026CM Amsterdam
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image