Zuid-Kennemerland
Landschap
Vanaf
zaterdag29aug202015:21

Een leuk natuurkamp voor volwassenen!

Een weekend lekker werken in de natuur!

Op het eind van de zomervakantie, lange zomeravonden, lekker zittend bij het kampvuur met een wijntje/biertje! Wat wil je nog meer? Kom een weekend lekker en gezellig  werken in een mooi natuurgebied van Limburgs Landschap in Midden-Limburg. Natuurliefhebbers die het leuk vinden om de handen uit de mouwen te steken zijn van harte welkom! IVN Zuid-Kennemerland organiseert geregeld een werkweekend op een bijzondere locatie elders in Nederland. Dit jaar organiseert het IVN ZK van vrij. 28 t/m zondag 30 augustus een leuk weekend werken in de natuur in het mooie natuurgebied Linnerheide van het Limburgs landschap te Sint Odiliënberg in de buurt Roermond. We overnachten op een leuke bescheiden natuurkamping tegenover Linnerheide…

Linnerheide1

Deelnemers aan dit weekend gaan Amerikaanse eiken zagen om zonplekken te maken voor de zeldzame Kleine ijsvogelvlinder. Op de eerste activiteit aldaar vorig jaar zat hij gelijk op zo'n open plek. Er is te weinig variatie in dit bos; geen beheer zou verlies betekenen van deze mooie soort. Wij zijn gevraagd om wij hier een weekend te helpen. Dit natuurwerken is hier heel hard nodig! Natuurliefhebbers die het leuk vinden een handje te helpen zijn van harte welkom! Samen werken aan natuur en landschap!

De Linnerheide is in eigendom van stichting Het Limburgs Landschap en heeft een omvang van 82 hectare. Op verschillende percelen staan al imposante exemplaren van Beuken en op sommige plekken is de Beuk zich massaal aan het verjongen. Maar op andere plekken wordt deze ontwikkeling tegengehouden door de verjonging van Amerikaanse eik. Er is dus veel werk ik dit bosgebied om er een natuurlijker bos van te maken. In het bosgebied komt ook veel Wilde kamperfoelie voor en is de waardplant van de Kleine ijsvogelvlinder die hier in 2019 op verschillende dagen is waargenomen. De werkzaamheden bestaan uit: het bestrijden van Amerikaanse eiken, vrijzetten van Beuk en Hulst. Het takhout zal op verschillende manieren worden verwerkt. Bospaden worden verbreed voor meer Kamperfoelie en open lichtplekken met bloeiende braam. Deze worden speciaal allemaal gemaakt voor de zeldzame Kleine ijsvogelvlinder.

Linnerheide2

Minicamping

We overnachten op minicamping OSSA Basecamp naast Linnerheide. Wij slapen in eigen tenten. Een eigen camper of caravan is van harte welkom! Wij koken en verblijven bij regen in een grote 6 m x 3 m.  partytent. De kosten voor dit weekend zijn laag; twee keer overnachten tent (ong. 15 euro pp.) Avondeten en ontbijt 2x = 20 euro. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Zorg zelf voor een tent, werkkleding en de eigen spullen. Natuurlijk is er een s’ avonds een spetterend kampvuur. Het IKL en Limburgs Landschap zorgen voor gereedschap, begeleiding, werkhandschoenen, vlaai bij de koffie én soep. Dit weekend gaat door bij 15 deelnemers. Aanmelden met spoed voor 30 april ivm reservering!

De campingplaatsen zijn beschut door een grote haag en zijn voorzien van elektriciteit (6 amp.). Wateraansluiting op het middenveld. Op het terras is WIFI aansluiting. Het sanitair (incl douches) is schoon en ruim van opzet. Er zijn afwasplaatsen met koud en warm water. De camping ligt aan de fietsknooppuntenroute 81/27. Bewegwijzerde wandelroutes liggen voor de deur. Het natuurgebied De Meinweg en het riviertje de Roer liggen op steenworp afstand.

ossa1

Wie mee wil is van harte welkom! Meerijden vanuit Haarlem/Amsterdam is mogelijk. Wie met de trein gaat naar Roermond wordt daar opgehaald. Wij vertrekken vrijdagochtend rond 9.00 uur uit Haarlem en zijn rond 11.00 uur op de camping. We gaan aan de slag vrijdagmiddag, zaterdag en zondagochtend (?). Zondagmiddag een mooie natuurwandeling even verderop in het prachtige natuurgebied De Meinweg tegen de Duitse grens aan. Zondagnamiddag weer huiswaarts! Ik hoop op dezelfde gezelligheid en leuke dagen als op Texel, Vogeleilanden/Kampereiland en Zuid-Limburg. Leuke mix van lekker werken in de natuur, lekker wandelen en gezelligheid!  Aanmelden en informatie via marcmargriet@hetnet.nl of bij Marc van Schie 06-22575748. We maken een mooi weekend van!

 

Algemene informatie

zondag 5 april 2020 - 15:21
Locatie: 
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image