Zuid-Kennemerland
Landschap
Op
vrijdag17jun202209:00

De slag om de Reuzen Berenklauw!

Nog even en komend weekend zijn de laatste werkdagen bestrijden/uitsteken van de Reuzen Berenklauw. Nog even ‘de laatste loodjes’. De bedoeling is om het veldje, waar we dit jaar al vaker gewerkt hebben, nabij de waterplas zoveel mogelijk vrij te krijgen van de Berenklauw. Aanvang beide dagen om 9.00 uur(!!!)  op het veldje. Geen enkel punt/probleem als je later komt. Of je komt om 9.00 uur naar de ingang van de volkstuinvereniging ‘Poelpoldervreugde’ aan de Boerhaavelaan. Nog een weekend steken we de handen voor de Berenklauw uit de mouwen! Wil je komen? Reageer even i.v.m. koffie en vlaai. Tot vrijdag of zaterdag! Wie met de trein komt wordt opgehaald.

We gaan vrijdag 17 juni en zaterdag 18 juni voor het laatst de strijd aan met de Reuzen Berenklauw. Iedereen is welkom! Ik hoop dat er weer per werkdag een leuke groep aan vrijwilligers willen helpen. We gaan op twee plekken aan de slag; op het open veldje waar we al eerder gewerkt hebben en we gaan in ons ‘eigen’ hakhoutbosje de bereklauw weghalen. Ik heb een nieuwe methode ontdek nl. bij de grote planten waar al een bloemscherm opkomt om deze bloemscherm af te knippen en in een zak te doen en de stam te splijten met een steekschop. Zo heb je een grote kans dat ie niet meer terugkomt. Maar de plant uitsteken, wortels in een zak en de rest op een hoop werkt het best! Maar goed al hulp is welkom! Wil je vrijdag komt je vrijdag, kom je zaterdag ook een uitstekende keus!              

 

In Schalkwijk ten zuiden van de volktuincomplex Poelpoldervreugd aan de Boerhaavelaan/Oude Schipholweg ligt een wandelbos met leuke natuur voor de bewoners van Schalkwijk.  Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert regelmatig werkdagen in dit Haarlemse Poelpolderbos om de natuurwaarde te vergroten. Zo zijn wij begonnen met het opnieuw uitvoeren van het hakhoutbeheer. Een deel van het bos gaan wij omvormen van hoog bos naar hakhout; dat betekend meer open structuren en ruimte en licht voor planten op de bodem, meer ruimte voor vogels. Maar we hebben een probleem. En dat is de Reuzenberenklauw. Ook hier gaan wij nu de bereklauw weghalen. Op verschillende plekken waar wij werken komt deze woekerplant voor. De reuzen Berenklauw is een hardnekkige plant, hij verdringt inheemse planten en is gevaarlijk bij aanraking. Als we niets doen zal de plant zich steeds meer opdringen.

Vrijdag 17 en zaterdag 18 juni gaat het IVN Zuid-Kennemerland de Reuzen Berenklauw te lijf met steekschoppen. We steken de bereklauw uit, de wortels gaan in een afval/puinzak,  het loof leggen we in de hoek op een composthoop. Dit doen we allemaal om te voorkomen dat deze plant een plaag wordt. Men heeft elders al goede ervaringen om zo de berenklauw onder controle te krijgen en verder te zorgen dat ie niet meer terugkomt.

                                         

Neem eigen koffie/thee. Wij zorgen voor gereedschap, handschoenen, extra koffie/thee en vlaai. We werken tot ong. 13.00 uur. Doe stevig schoeisel aan en trek beschermende kleding aan; een lange broek en bv t-shirt/werkblouse met lange mouwen. Wie zin heeft om mee te doen is van harte welkom! Ervaring is niet noodzakelijk. Aanmelden graag via beantwoorden van deze mail. We maken er een mooie dag!

Met vriendelijke groet, Marc van Schie IVN Zuid-Kennemerland 06-22 5757 48

Algemene informatie

maandag 13 juni 2022 - 14:28