Zuid-Kennemerland
Paddenstoelen
Op
dinsdag01okt201919:30

Beginnerscursus paddenstoelen herkennen

Elke herfst weer zie je ze in het bos staan: paddenstoelen. Elke herfst weer denk je: daar moet ik meer van weten. Maar het is er nog niet van gekomen. Dit is je kans.
Paddenstoelen zijn er in vele vormen en maten. Er zijn in Nederland ruim 5000 soorten paddenstoelen. Je vindt ze bijna overal, van de kurkdroge zeereep tot kletsnatte sphagnumvenen, van heide tot bossen, op de grond, op mest en op hout. Paddenstoelen spelen een belangrijke rol in de natuur als afbreker of als symbiont. Als je meer weet van paddenstoelen en deze beter kunt herkennen loop je met nog meer enthousiasme door het herfstbos. Deze cursus helpt je op weg om je kennis te vergroten.
Tijdens de cursus zullen niet alle soorten aan bod komen. We concentreren ons op de plaatjeszwammen en boleten. De cursus is gericht op het in het veld leren herkennen van de belangrijkste geslachten van plaatjeswammen en boleten. We kijken daarbij naar kenmerken die in het veld, eventueel met behulp van een loep, te zien zijn. De cursus bestaan uit twee avonden en een excursie waarop het geleerde in de praktijk gebracht kan worden. Het accent ligt op het zelf op naam brengen van paddenstoelen.

Dinsdag 1 oktober, aanvang 19.30u:
Tijdens de eerste cursusavond zal voor de pauze aandacht gegeven worden aan de vormenrijkdom van paddenstoelen en aan de belangrijkste determinatiekenmerken. Na de pauze kunt u zelf door de cursusleiding meegebrachte paddenstoelen op naam brengen. Hierdoor leert u kenmerken herkennen en soortgroepen van elkaar onderscheiden.

Dinsdag 8 oktober, aanvang 19.30u:
Op de tweede cursusavond zal voor de pauze aandacht zijn voor de rol van paddenstoelen in de natuur. Na de pauze gaan we weer paddenstoelen determineren. Ook zullen we aandacht geven aan goede paddenstoelenveldgidsen.

Zaterdag 12 oktober, aanvang 13.00u:
Excursie naar een nader te bepalen gebied. Hier kan de kennis in de praktijk gebracht worden.

De cursus staat onder leiding van Alfons Vaessen en Leo van der Brugge. De cursusavonden zijn in Ter Kleef. Bij het determineren maken we gebruik van het Basisgids paddenstoelen van de KNNV Uitgeverij. Dit boek is bij de cursusprijs inbegrepen. Neem een loep mee voor het determineren.

Inschrijfgeld € 50,00 voor KNNV- en IVN-leden; niet-leden betalen € 60,00. Inschrijven vóór 15 september door het bedrag over te maken op rekening NL20 TRIO 0198 4666 25 t.n.v. penningmeester KNNV-afd. Haarlem te Santpoort, onder vermelding van Paddenstoelencursus. Het inschrijfgeld is inclusief het te gebruiken boek "Basisgids paddenstoelen" van de KNNV Uitgeverij.

 

Algemene informatie

dinsdag 1 oktober 2019 - 19:30
Locatie: 
Ter Kleef
Kleverlaan 9b
Haarlem
Nederland
Google Maps image