Zuid-Kennemerland
Natuur in de Buurt
Op
zaterdag09mrt201909:30

Aan de slag in mooi Middenduin!

De laatste werkdag van het seizoen...

Zaterdag 9 maart aan de slag in mooi Middenduin in Overveen.  Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert elk jaar een of meerdere leuke werkdagen met Staatsbosbeheer in natuurgebied Middenduin in Overveen. Een dag lekker buiten werken in de natuur met een groep enthousiaste mensen! Daar deze werkdag de laatste is van het seizoen, gaan we na afloop wat drinken in de cafe  ’de Stinkende emmer’ en proosten op onze mooie werkzaamheden!   

Wij gaan diverse ‘dingen’doen. We gaan een net nieuw gemaakt open duin vrijmaken van losliggende wortels, dennen zagen en uittrekken, paar hele grote dennen ‘ringen’ en op een oud aardappelveld midden in het duin een groep duindoornstruiken verwijderen/knippen/zagen. En boswachter Susanne verteld/legt uit waarom er in Middenduin grootschalige dunning geweest is.  Kortom meer dan genoeg om er een mooie dag van te maken!

Staatsbosbeheer heeft in Middenduin net een groot natuurproject afgerond. Diverse plekken in het duin zijn vrijgemaakt van naaldbomen en is de bodem afgeplagd. Verderop zijn er stuifplekken gemaakt en struiken verwijderd. Zo keert we de dynamiek van zand en wind terug. Dier-en plantensoorten zoals de zandhagedis, duinparelmoervlinder, duinviooltje en roodborsttapuit, profiteren hiervan. De maatregelen zijn onderdeel van de landelijke Programma Aanpak Stikstof (PAS) om de natuur weerbaarder te maken tegen stikstofuitstoot.

Middenduin1

In Middenduin heeft Staatsbosbeheer voor het eerst sinds de jaren ’80 een grootschalige dunning uitgevoerd. Met als doel: ruimte maken voor een gevarieerder en gezonder bos, met meer planten- en diersoorten. Hiervoor zijn zorgvuldig naaldbomen geselecteerd om weg te halen. Op die plekken krijgen loofbomen als eik, beuk en berk meer de ruimte om te groeien. De naaldbomen die blijven staan kunnen bovendien uitgroeien tot monumentale bomen.

Wie heeft er zin om mee te doen? Kortom een mooie werkdag met lichte en minder lichte werkzaamheden. Staatsbosbeheer is echt heel blij met dat wat wij doen! Wie esdoornhout wil hebben voor de vuurkorf/open haard is ook welkom! Kortom een werkdag met vele mogelijkheden om er een prachtige dag van te maken!

Zorg zelf voor werkkleding (en laarzen), koffie/thee en lunch. Wij zorgen voor gereedschap, begeleiding, werkhandschoenen en een lekker stukje vlaai bij de koffie. Ervaring is niet vereist. Iedereen is van harte welkom! Aanmelden aanbevolen! Dit in verband met de hoeveelheid gereedschap.

Verzamelen zaterdag om 9.30 uur bij restaurant Kraantje Lek, Duinlustweg 22, 2051 AB in Overveen. De werkdag duurt tot ongeveer 15.00 uur. Graag aanmelden via marcmargriet@hetnet.nl  of bel Marc van Schie IVN Zuid-Kennemerland 06-22 5757 48. Wie met de trein komt wordt opgehaald. Zaterdag 9 maart  V 8.56 A’dam CS V slot 9.01 V 9.16 Haarlem A Overveen 9.19

 

Algemene informatie

zaterdag 2 maart 2019 - 11:30
Locatie: 
Duinlustweg 22
2051 AB Overveen
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image