Zuid-Kennemerland
Natuur in de Buurt
Op
zaterdag01feb202010:00

Aan de slag in het Amsterdamse Bos

Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert zaterdag 1 februari een leuke werkdag in het Amsterdamse Bos. Het Amsterdamse Bos heeft een grote diversiteit aan dieren, planten en bomen. En natuurgebieden met verschillende karakters; een mozaiek van nat, droog, bos, grasland, riet en open water. Geweldig om door heen te fietsen of te wandelen of om de natuur te ontdekken. En in polder Meerzicht aan de Noordkant van het bos  vindt u in het voorjaar de oerhollandse weidevogels als tureluur, grutto en kievit! En aan de zuidkant van het bos vind je het nieuwe Schinkelbos. En daar gaan wij aan de slag.

Schinkelbos in het Amsterdamse Bos

Het vergt heel wat fantasie om je voor te stellen hoe het Amsterdamse Bos er in de beginjaren bij lag. In het Schinkelbos kun je daar nog iets van ervaren. In 1999 werd dit stukje polder toegevoegd aan het Amsterdamse Bos. Het Schinkelbos is vooral belangrijk als ecologische verbindingsroute tussen Amstelland en de Westeinderplassen. Om een zo rijk mogelijke verbinding te creëren, is het Schinkelbos een landschap op zich. Een mozaïek van nat en droog, bos, grasland, riet en open water. Het is een afwisselend geheel waarin van beheer nauwelijks sprake is. Alleen wat maaiwerk, dat uitgevoerd wordt door een kudde Schotse hooglanders. Tot nu toe is die ontwikkeling heel boeiend geweest. Er hebben zich bijvoorbeeld al grutto’s, dodaars en rugstreeppadden gevestigd. De plantenrijkdom wisselt nog ieder jaar.

We gaan paden maken door een bosstruweel dat eigenlijk alleen door de Schotse Hooglanders gebruikt worden. Dit stukje bos is zo dicht gegroeid dat de Hooglanders niet tot het hek kunnen komen dat parallel aan het ruiterpad loopt. Het gaat hier om hoofdzakelijk boompjes zagen en knippen. En braam weghalen bij een hek. Kortom een leuke natuurklus voor een dag!

Om de natuurwaarde van verder te vergroten helpen wij mee met dit onderhoudswerk. Meer ruimte voor nieuwe natuur! Natuurliefhebbers die het leuk vinden om lekker te komen zagen zijn van harte welkom! Lekker uitwaaien en tegelijkertijd de handen uit de mouwen steken, om het Amsterdamse Bos zo mooi te houden zoals het nu is. Buiten zijn en toch dichtbij de stad; fysiek werk voor wie graag buiten in de natuur is; bijdragen aan het onderhoud ten behoeve van flora en fauna. 

Zorg zelf voor werkkleding, laarzen en neem je eigen koffie/thee mee. Wij zorgen voor gereedschap, begeleiding én lekkere vlaai bij de koffie!
Verzamelen voor deze leuke werkdag is om 9.30 uur op de parkeerplaats van het Schinkelbos. De werkdag duurt tot 15.00 uur.

Informatie bij Marc van Schie, 06-22575748 en aanmelden graag via marcmargriet@hetnet.nl . We maken er een mooie dag van!

Amsterdamse Bos plattegrond

 

Algemene informatie

dinsdag 7 januari 2020 - 20:46
Locatie: 
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image