Vogels kijken bij de Benthuizerplas

Vogels kijken bij de Benthuizerplas (8 Februari)

Brrrrr, het is best koud, maar toch hebben tien enthousiaste kinderen zich lekker warm aangekleed en zijn met hun (groot)ouders naar de Benthuizerplas gekomen.
Van Winfried van Vogelwerkgroep Zoetermeer (www.vwgzoetermeer.nl) krijgen ze een mooie kijker om en we gaan op pad. Eerst even oefenen met de kijker… Hoe stel je ‘m in en hoe stel je ‘m scherp. De kids hebben het al snel door.

De vogels liggen ons al op te wachten in het water. De meerkoeten zijn direct al goed te zien. Winfried legt uit waarom ze zulke handige poten hebben. Ze kunnen daarmee én goed zwemmen én goed lopen. Handig hoor. Ook leren we dat de ‘gewone’ eend eigenlijk wilde eend heet.

Als we een stukje rond de Benthuizerplas lopen, zien we al snel nog veel meer verschillende (water)vogels. Er zijn veel grauwe ganzen, kieviten en kuifeenden te zien. Een jonge knobbelzwaan komt aardig dichtbij. Zou ze wachten op een lekker stukje brood?

Wanneer we goed kijken, zien we ook nog een fuut, een brilduikerpaartje, een tafeleend en een aantal aalscholvers. Ook de kokmeeuwen laten zich goed zien.
Boven het weiland hangt een biddende torenvalk. Hij zakt steeds een beetje lagen, om zijn prooi te vangen. Dan duikt hij naar beneden… Mis… Later zien we het ‘m gewoon weer opnieuw proberen.

Winfried heeft een lunchbox meegenomen. Niet voor hemzelf; hij is gevuld met o.a. driehoeksmosselen. Deze worden door de kuifeenden gegeten. Ze slikken de mossel in zijn geheel door en de maag doet de rest. Dit is een hele klus voor de eend. Omdat er maar een klein beetje ‘vlees’ in de mossel zit moet hij er elke dag wel heel veel van eten. Ook de meerkoeten lusten graag een mosseltje.

Na een uurtje zijn we behoorlijk verkleumd, maar hebben we heel veel gezien en geleerd. Nog even een stukje tegen de koude wind in teruglopen naar de parkeerplaats en lekker naar huis aan de warme chocolademelk met slagroom!

Winfried, Cees en Fanny van Vogelwerkgroep Zoetermeer, dank jullie wel voor jullie bijdrage aan deze geslaagde kinderactiviteit.