Paddenstoelentochten 6 november 2016

Paddenstoelentochten 6 november 2016
door Hester Toonstra

 

Op deze natte zondagmiddag kwamen er toch nog veel mensen af op de twee excursies vanaf het Westpunt. We gingen op zoek naar allerlei paddenstoelen en het viel op hoeveel er wel niet stonden. Gelukkig bleven we aardig droog doordat we veel onder de bomen liepen.
We vonden veel mycena's, zowel de helmmycena als de bloedsteelmycena, en een aantal mycena's die nog te moeilijk waren om te determineren. Daarvoor hadden we een microscoop nodig...

Verder werden we verrast door de prachtige paarsgesteelde schijnridderzwam, de stinksatijnzwam en de groezelige satijnzwam. Mooie kleine Russula's met roze hoeden en prachtige witte onderkanten waren te zien.
De grote, harde platte Tonderzwammen zagen er door de regen super uit, net als de vele Pekstelen met hun prachtige roodbruine hoed.
Heel moeilijk was het determineren van de vele kleine bruine paddenstoeltjes, maar na goed kijken en ruiken vonden we fopzwammen, zwavelkopjes, stobbezwammetjes en fluweelpootjes.
Ook de vreemde stijfselzwammetjes waren volop aanwezig, net als verschillende inktzwammen. We vonden de kale inktzwam, de glimmerinktzwam en de bundelinktzwam. Onze dag was helemaal goed toen we kluifzwammen vonden en een witte koraalzwam.
Ondanks het natte weer hebben we genoten van het enthousiasme van de deelnemers, en van de enorme hoeveelheid zwammen die we vonden! Op 20 november gaan we weer op stap om paddenstoelen te zoeken, maar dan in de Balij! Als u aangestoken bent door wat we hier allemaal vonden bent u natuurlijk van harte welkom om op de 20e mee te lopen!

Tot dan!