IVN Zoetermeer
Bomen & Struiken
dinsdag17apr2018

Verslag van de excursie Bloesem en Blad in het Westerpark 15 april 2018

Op een prachtige zonnige zondag gingen 2 gidsen op pad met zo’n 17 mensen en een hondje. Tot ons plezier bemerkten we dat er veel ‘vaste’ klanten bij waren.

De “Oerboom” , een afstammeling ervan, moest als eerste gezocht worden.  De sporenhoudende bloeiwijze van de Paardenstaart was lastig te ontdekken tussen het gras! Dat de Paardenstaarten in de Oertijd reusachtig groot waren, hoger zelfs dan onze bomen nu, was verrassend.

MeidoornWe liepen verder naar de Schapenweide, er waren nog geen lammetjes. In de doornige haag werd gekeken naar de verschillen tussen Meidoorn,  Sleedoorn en Roos. Op de Roos zat een heel grote knobbelige gal. Gallen kunnen o.a. ontstaan door, muggen, wespen, mijten enz. De plant vormt dan de wonderlijke groeisels waar een larfje in opgroeid.

katjesOok bij een Wilg zagen we gallen die op uitgebloeide Vlinderstruikbloemen leken en natuurlijk Wilgenroosjes. Heel mooi was de bloeiende Amandelwilg met zijn heldergele puntige katjes, de boom heeft afbladderende bast als kenmerk.

esdoornsapWe verlieten de weide en genoten van alle Kruidachtigen. Op stobbes en omgevallen bomen waren Bonsaituintjes te zien van zaailingen van Esdoorns. Een Esdoorn die te laat ingekort was bloedde. Van Esdoornsap, maakt men o.a. in Canada, Maple siroop. Aftappen doet men in Maart, het sap bevat dan de meeste suikers, als de sapstroom net op gang komt. Het is ook een andere soort Esdoorn, dan die hier groeit, het is de Suiker Esdoorn. Het sap, dat hier lekte was niet echt zoet. Van Berken tapt men ook het sap af.  Al in de vijftiger jaren was Dr. Dralle een bekend haargroeimiddel, nu maakt men er ook een gezonde sportdrank van.We telden ook de knopschubben van een Esdoorntopknop en bekeken de inhoud, 2x2 bladeren en een bloemknop.

knoppenDe Vlier stond al volop in blad en de bloemschermen waren te zien.  “Flierefluitend” liepen we naar de Gatenkaasboom. Een Spechtenboom die zijn naam eer aandoet, wel honderden ronde gaten zitten er in. 

Terug in de Schapenweide zochten we bij de Hartbladige Els naar nieuwe proppen, de oude waren makkelijk te ontdekken. Aan de hand van een oud blad, werd de naam verklaard. Over de Olmen (Iepen) lag nog een roodachtig waas van alle bloesem. Nog even, dan zien ze groen van alle zaadmuntjes.

groepBij het klaphek (ssst) vonden we rare bruine dingen....in het gras, de restanten van Aardappelbovisten. Het leken wel droogbloemen.

Platte Tonders in alle stadia op een boomstronk, helpen de boom opruimen. Een specht hamert er holtes in en gaatjes om kevers en larven te zoeken. Nog even en de stronk valt om, want hij wiebelt al!

paddestoelenAl genietend van het weer en alles wat er te zien was, eindigden we met de Paarse Schubwortel, een halfparasiet, die mee eet bij Wilgen. Hier is de gastheer omgezaagd, het wortelstelsel levert kennelijk nog voldoende voedsel voor de Schubwortel, die er met boorworteltjes gaatjes in boort. De wortels lekken, een plek met Schubwortel is altijd nat.

Link naar foto's van Fred Bernhart

Verslag: Marian Wesdijk.
Foto's: Elvira Kooistra.