IVN Zoetermeer
Bomen & Struiken
maandag19feb2018

Verslag IVN excursie knoppen en katjes, bomen in de winter

Zondag 18 februari 2018 in het Westerpark: nog koud maar met een zon die het voorjaar belooft. Dat was het decor van een wandeling met IVN gidsen waarin aandacht was voor bomen in dit seizoen.

knoppen

Een kleine 20 mensen waren afgekomen op deze bomenwandeling, die begon bij een karakteristieke abeel die ook veel langs wegen in Zoetermeer te vinden is en in februari goed te herkennen blijkt aan zijn schors.

knoppen

Andere bomen blijken herkenbaar aan de katjes, pluizen, propjes of zelfs al bloempjes of blaadjes. De gele kornoelje bloeit en de vlierbes heeft al kleine blaadjes. De hazelaar heeft een bijzondere groeivorm en haagbeuken hebben een karakteristieke tekening van de schors. En soms zie je aan de bladeren op de grond die nauwelijks verteren aan de voet van welke boom je staat.

knoppen

Ook zijn er bomen te zien die te lijden hebben: van ziekte zoals de kastanje, die soms al ten prooi valt aan paddenstoelen die zich te goed doen aan de stervende boom.

Of die geveld zijn door de storm, een oude populier leverde een bijzonder beeld op zoals deze als een lucifer was afgeknapt…….

knoppen

Naast paddenstoelen zijn er op sommige bomen ook mooie korstmossen te ontdekken, daarvoor heb je even een loep nodig om door heen te kijken en dan zie je mooie gele kelkjes op de stam zitten. En ook katjes blijken door het oog van een loep heel wat mooiere fenomenen dan met het blote oog te zien is.

knoppen

knoppen

knoppen

 

En ten slotte staat er een haagbeuk in het park waar de
jongste deelnemer een handje kan 
schudden dwars door de boom heen!
 

Verslag en foto’s Elvira Koolstra