Midzomerwandeling 21 juni 2017

IVN Ztm MidzomerwandelingOm 21.00 verzamelen we ons op deze zeer broeierige avond bij Happy Moose. De opkomst is helaas niet heel groot. Met z’n vieren, en met Winny als onze gids, lopen we eerst door woonwijk De Leyens. Winny houdt het tempo er, ondanks de drukkende hitte, goed in.

Ze heeft zojuist uitgelegd dat vannacht de kortste nacht is van het jaar. De zon bereikt zijn noordelijkste punt, precies boven de Kreeftskeerkring. De viering van midzomernacht werd in vroegere tijden gelinkt aan de zomerzonnewende.

IVN Ztm Fuut met jongDe mensen geloofden dat planten op midzomer geneeskrachtige en magische krachten hebben en hiervoor plukten ze op deze nacht. Een goede gelegenheid om dat vanavond dus ook te doen.

 

IVN Ztm MidzomerwandelingWe lopen het bruggetje bij het Fregat over en gaan achter Basisschool De Tjalk langs. Eenmaal aangekomen bij de Noord-AA lopen we een paadje in dat uitkomt bij een sloot met een hoger uitzicht dan normaal (fietspad/schelpenpas) over de Zoetermeerse plas. Ondanks het feit dat ik de omgeving goed denk te kennen ben ik hier nog nooit geweest!

IVN Ztm MidzomerwandelingOnderweg wijst Winny op de grote weegbree, vertelt ze over thee maken van brandnetel (eerst koud afspoelen en het water niet warmer dan 80°C want anders verbrand het blad!) en gaan we naarstig op zoek naar de smalle weegbree.

IVN Ztm RietorchisOok vinden we de rietorchis en heb ik inmiddels een tuiltje vergaard met o.a. kamille, kleefkruid en herderstasje. Of dit precies de plantjes zijn die vannacht geneeskrachtige en magische krachten hebben weet ik eigenlijk niet .

 

IVN Ztm ZonsondergangRuim 23.00 uur zijn we weer terug bij Happy Moose. Winny, ontzettend bedankt voor al je uitleg. Het was een magische en inspirerende wandeling.

Erica Hillebrink

IVN Ztm Midzomerwandeling