Kinderactiviteit: Slootjesdagen 12 juni 2016

Door Hester Toonstra:

Vandaag staat in het teken van de landelijke IVN slootjesdagen.

 

 

 

Het weer zit gelukkig (op een paar druppels na) erg mee, en er komen ruim 35 mensen naar natuurspeeltuin 'De Vrijbuiter' aan Tasmanïe in Oosterheem.

 

Vol enthousiasme storten ouders en kinderen zich op het zoeken naar allerlei waterdiertjes, en wat wordt er veel gevangen!

 

 

Naast ontelbare kikkervisjes vinden we allerlei soorten larven (van waterjuffers, libellen en van de geelgerande watertor) en worden er veel stekelbaarsjes gevangen.

 

 

 

Ook vinden we dit jaar veel kokerjuffers en enkele haftenlarven.

 

 

 

In vergelijking met vorig jaar worden er nu veel 'nieuwe' soorten gevangen en dat geeft weer aan dat het water in de slootjes erg schoon en gezond is. Super dat we dat kunnen vaststellen!!

 

Met behulp van een bingo kaart kunnen de kinderen en hun ouders kijken welke soorten ze allemaal hebben gevangen en nog op zoek gaan naar soorten die ze nog niet hebben gezien.

 

 

 

 

Hier wordt fanatiek gebruik van gemaakt en al gauw worden er steeds meer beestjes naar boven gehaald.

 

 

ztm_slootjesdagen-12-juni-2016-3.jpgDe temperatuur van het water is zo goed dat enkele kinderen zich in de sloot wagen om nog dichterbij te gaan kijken!

 

 

 

 

 

 

Gelukkig letten de ouders en de gidsen erg goed op en worden er nog meer spectaculaire vangsten gedaan.

 

 

Het enthousiasme waarmee de kinderen komen vertellen wat ze gevangen hebben, en of wij als gidsen willen helpen om de diertjes te identificeren is hartverwarmend.

 

 

 

 

 

Natuurlijk krijgt elke jonge deelnemer een mooie button waarmee ze kunnen aantonen dat ze 'slootjesexpert' zijn geworden vandaag!

 

 

 

 

 

 

Wat een ongelooflijk gave dag. Op naar volgend jaar!!