Excursie: Geneeskrachtige en Eetbare planten 19 juni 2016

Geneeskrachtige planten  in het Buytenpark 19 juni 2016,
door Raymond Kort

Zoals de weersvoorspellingen hadden aangegeven zou het droog blijven en dat bleef het gelukkig ook. Er stond nauwelijks wind en de zon liet zich zo nu en dan zien. Het was een prachtige dag.

Afgelopen week was er een persbericht verschenen in de krant. Er stond een groot artikel over o.a de vlier en smeerwortel en hun geneeskrachtige werking en de schilderachtige bloemenvelden op de puinstortheuvels van het Buytenpark.

Vanwege dit artikel en de mooie weersvoorspellingen hadden wij een grote opkomst verwacht. Onze verwachting kwam uit;  om 14.00 uur waren er ruim 55 deelnemers, exclusief IVN leden meegeteld.

Winny heette de deelnemers welkom en zij werden verdeeld over 4 gidsen. Dit waren  Jan , Winny, Joke en Raymond. Nico was er  bij als fotograaf. We vertrokken vanaf de ingang van Snowworld richting het Buytenpark. De excursie was gepland voor 1,5 uur.

We kwamen veel mooie bomen en planten tegen zowel geneeeskrachtig als eetbaar.

 

We lieten de deelnemers het beleven; zien, voelen aan het blad en aan wortel van de smeerwortel, ruiken aan de wortel van de pastinaak, en proeven van het gele bloemetje van het zwarte mosterdplantje (verrassend hoe sterk dat naar mosterd smaakt), en een stukje wilg (bittere smaak en de salicine geeft direct verlichting bij hoofdpijn).

 

 

Ook hebben we hen verteld dat op dit voormalige puinstortgebied een rijkdom aan diversiteit van flora en fauna te zien is.

 

 

Na de wandeling hebben we met zijn allen nagenoten van de mooie en interessante wandeling, onder het genot van vlierbloesemthee en een likeur van vlierbloesem. Dit werd verzorgd door Karin en Lia.

 

Iedereen bedankt voor het meehelpen van deze mooie en leerzame dag.