Evenement: Bentwoudfestival 18 juni 2016

IVN Zoetermeer bij het Bentwoudfestival op zaterdag 18 juni 2016

Tekst: Elvira Koolstra   Foto’s: Hester Toonstra

Op zaterdag 18 juni werd met het Bentwoud Festival de officiële opening van het Bentwoud ingeluid. Op het festivalterrein bij de golfbaan waren tal van activiteiten voor jong en oud. Het Festival werd georganiseerd door de provincie Zuid-Holland, Staatsbosbeheer (beheerder), gemeenten Alphen aan den Rijn en Zoetermeer en de Vrienden van het Bentwoud. Er was o.a. een informatiemarkt, silent disco, een survivalparcours en wandelroutes waaronder een bijenroute.


Het Bentwoud ligt tussen Zoetermeer, Benthuizen, Waddinxveen en Boskoop in en is een natuur- en recreatiegebied van ruim 800 hectare. Het is het grootste aaneengesloten bosgebied in de Randstad. Sinds de start in 2000 zijn er 2,5 miljoen bomen en struiken geplant en is 80 kilometer aan wandel- en fietspaden aangelegd. Door het hele gebied mag je van de paden af.Het bos is uiteraard nog in ontwikkeling, maar er zijn al veel kleine zoogdieren, vogels, vlinders en insecten te vinden. De hele dag tijdens het festival was bijvoorbeeld een bruine kiekendief in de lucht te zien die hier nestelt.


De IVN-afdelingen van Zoetermeer en Alphen aan den Rijn verzorgden zij aan zij een informatiestand. Voor de kinderen was er een minidiertjes-safari . Omdat het regenachtig weer was, vonden we veel slakken! Naast onze stand stond een vrijwilliger van Staatsbosbeheer die gespecialiseerd was in slakken, dus daar konden de kinderen gaan uitzoeken welke ze gevonden hadden. Verder belandden er rupsen, vliegen en een enkele bij in de loep-potjes. Naast het plezier en de verwondering van de kinderen én hun ouders over de wereld van kleine vliegers en kruipers, was het vooral leuk om te zien hoe zij zich nauwelijks lieten storen door de frisse wind en regen.