Verslag paddenstoelen middag

De paddenstoelenmiddag  kwam dit jaar op het juiste moment. Het bos stond overvol met paddenstoelen en het leek wel of alle paddenstoelen ook nog eens mooier en groter waren dan in andere jaren.  Op zondagmiddag 6 oktober hadden we verschillende activiteiten georganiseerd rond paddenstoelen. ‘We’ waren: Jos, Jeannette, Trudy, Mariët, Jan Z., Lydia, Bert en ik.  Er was een rondwandeling, een kabouterverhaal met korte wandeling naar het kabouterdorp voor kleuters, knutselen en paddenstoelensoep eten bij het kampvuur.

excursie paddenstoelenAl ruim vóór 13.00u kwamen de eerste bezoekers binnen druppelen. Ze konden in afwachting van het programma alvast de mooie paddenstoelentafel in de schuur bewonderen. Om 13.30u vertrokken Jos, Jeannette en Maarten (natuurgids io) met een groep van zo’n 15 personen het bos in. De gezinnen met kinderen tot 7 jaar, 14 in totaal, verzamelden zich bij het kampvuur. Daar las Mariët een prachtig kabouterverhaal voor waar de kinderen ademloos naar luisterden. En toen snel naar het kabouterdorp, maar helaas, helaas… de kabouters waren niet thuis. Gelukkig konden hun huisjes  nog wel bewonderd worden. Weer terug in de schuur konden de kinderen kabouters, paddenstoelen en wat ze verder maar leuk vonden knutselen.

Intussen was de soep binnen opgewarmd en in een grote pan boven het vuur gehangen om warm te houden. In die soep heb ik groenten en kruiden uit onze eigen IVN moestuin gebruikt (de paddenstoelen waren overigens gekocht). De mensen die terugkeerden van de excursie en de knutselende ouders met kinderen konden bij het kampvuur een lekkere kom paddenstoelensoep eten. Met dank aan de gastvrouwen en heer, Mieke, Yvonne en Henk voor het extra afwaswerk. Aan het einde van de middag was de soep nagenoeg op. Daarom op verzoek het recept van de soep in deze nieuwsbrief.
Bedankt iedereen die bijgedragen heeft aan deze super gezellige middag!

Marleen Wessels

excursie paddenstoelen

Heldere IVN bospaddenstoelensoep

Ingrediënten

1 winterwortel of meerdere kleine wortelenbospaddenstoelensoep1 pastinaak
1 prei
2 teentjes knoflook
3 blokjes bospaddenstoelenbouillon

1 doosje kastanjechampignons
1 doosje oesterzwammen
1 doosje paddenstoelenmix
takje rozemarijn
paar takjes tijm
zwarte peper naar smaak
bosuitje, bieslook of peterselie

Bereiding

Snij de prei in ringetjes, de wortel en pastinaak in blokjes. Fruit de prei in een scheut olijfolie op een laag vuur. Voeg de knoflook toe. Voeg de wortel en pastinaak toe en laat zo’n 5 minuten zacht bakken. Voeg 1,5 liter water toe en de bouillonblokjes. Goed roeren tot de blokjes opgelost zijn.

Snij de champignons in plakjes, oesterzwammen en shiitake in reepjes. Laat de kleine paddenstoeltjes heel. Bak alle paddenstoelen behalve de kleintjes in een koekenpan bruin tot het meeste vocht verdampt is. Voeg alle paddenstoelen bij de bouillon. Bind de takjes met kruiden bij elkaar en voeg ook toe. Nu lekker laten sudderen (ongeveer 20 minuten).

Tot slot op smaak brengen met peper en iets groens (bosui, peterselie of bieslook). Wil je de soep minder gevuld hebben, dan meer bouillon toevoegen.
 

Eet smakelijk!!!

Marleen