Van de Tuingroep

Het is herfst. Er vallen heel veel bladeren en kastanjes van de bomen rond de Roode Schuur.
De oude Grieken wisten hoe dat komt:
 
Hades, de God van de Onderwereld, reed met zijn gouden wagen en zwarte paarden omhoog naar de aarde en schaakte Persephone, een jong godinnetje, dat aan het bloemen plukken was.
In razende vaart reed hij terug naar de aardspleet en verdween in de onderwereld.
Demeter, de moeder van Persephone, zocht haar overal, kon haar nergens vinden en was wanhopig van verdriet. En met haar de hele wereld: planten verloren hun bloemen, bomen lieten hun bladeren vallen.
Gelukkig had Helios, de zon, alles gezien. Ze lichte Zeus, de oppergod, in en die zorgde dat Persephone weer terug kwam.
Toen was Demeter toch blij! Alle planten kregen weer schitterende bloemen en de bomen glanzende, nieuwe blaadjes.
 
Zo zie je, na donkere dagen wordt het weer licht. Dat is de kringloop der dingen.
 
De tuingroep ruimt al die bladeren weer op, daar hebben we het druk mee.
We hebben heel veel zevenblad en heermoes opgeruimd en vervangen door allerlei andere sterke bodembedekkers, die ook bloeien, zoals bijvoorbeeld geranium, dovenetel, rode munt.
Het omringende hek is helemaal vrijgemaakt van woekerende bramen en brandnetels.
We hebben bloemzaden, een bijenmengsel, uitgezaaid. Dat heeft allemaal gebloeid en we hopen dat die planten zich volgend jaar weer zelf uitzaaien.
 
We zijn ook bezig met het IVN natuurpad, we maaien, we ruimen takken en wortelstronken op, snoeien om het pad open te houden en zorgen dat de routepalen en de informatiepaneeltjes
er goed bij staan. Er is een extra sluipweggetje aangelegd, zodat de schoolklassen veiliger de Dasselaarweg kunnen oversteken. Er is een nieuw route kaartje gemaakt. In het bruggetje heeft Staatsbosbeheer een paar nieuwe planken aangebracht zodat niemand zijn benen kan breken.
 
In de groentetuin hebben we weer allerlei groenten gekweekt en aardbeien, komkommertjes en kleine tomaatjes. Ze waren lekker!
We zijn er elke dinsdagochtend. Kom maar eens langs! Als je verse groente wilt, dan kun je mee delen.

Brigitte Hoogervorst, coördinator

Inktzwam

Op dinsdag 24 september wilde de tuingroep in de IVN tuin te Zeewolde beginnen met hun werkzaamheden.
Echter, er hing zo’n nare stank dat ze eerst op zoek gingen waar die kadaverlucht vandaan kwam. Groot was hun verbazing toen bleek dat de kadaverlucht uit het doolhof kwam. Daar stonden wel een tiental Inktviszwammen in allerlei stadia.

Van ei tot volwassen exemplaren die geweldig stonken. De stank komt van sporenslijm die op de tentakels van de inktviszwammen zit en waar de vliegen en insecten op af komen die zo de sporen (zaden) verspreiden. Ze hebben tussen de 4 tot 7 vuurrode tentakels. De sporen zelf zijn geurloos.

Wat een geweldig gezicht, echt een wondertje van de natuur.
Ik vond dit zo bijzonder dat ik dit op de fenolijn van Vroege Vogels heb geplaatst.
Buiten de leuke reactie die ik van verschillende mensen kreeg trok dit ook bezoekers aan die dit fenomeen zelf wilden aanschouwen.
De bodem van de  doolhof was vorig jaar met houtsnippers bedekt, zeer waarschijnlijk dat daar de sporen, in zaten.
Nu gaat het verhaal dat de Inktviszwam, de sporen dan, in de eerste wereldoorlog in de schoenzolen van de soldaten vanuit Australië en Nieuwzeeland naar Europa zijn meegekomen.
Voor het eerst zijn de zwammen bij de slagvelden in de Vogezen gezien.
In 1973 zijn ze ergens in Drenthe voor het eerst aangetroffen.
 
Henny Karssen

inktviszwam