Zeewolde
Recreatie
maandag11nov2019

Prachtige “Nacht van de Nacht wandeling” in Zeewolde

Bij aankomst van de deelneemsters/-ers in de Roode Schuur was het meteen duidelijk …. alles en iedereen stond gereed om op zaterdagavond 26 oktober de Nacht van de Nacht 2019 tot een succes te maken. En dat is gelukt bleek uit de reacties tijdens de wandeling en ook na terugkomst ….. “zo mooi, heel erg leuk, best wel spannend, wat een bijzondere sfeer, wat een feest” ….. deze uitlatingen geven goed weer dat we terug kunnen kijken op een zeer geslaagde IVN – SBB publieksactiviteit. 

De ontvangst was in de Roode Schuur aan de Dasselaarweg waar zich vanaf 19.00 uur ruim vijftig deelneemsters/-ers aanmeldden. De weersvooruitzichten werden al sinds dagen tot kort voor de start gevolgd …. iedereen weet dat niemand hier invloed op heeft en toch wil iedereen het graag weten .. altijd leuk om te zien. Het leek droog te blijven en de temperatuur deed eerder denken aan de nazomer dan aan de herfst …. in elk geval goede weercondities. Het was enigszins jammer dat het flink bewolkt was want dit betekende dat we geen sterrenhemel konden zien.

Bij de poort stonden de IVN verkeerregelaars Rene en Bert om de chauffeurs welkom te heten en daarna de weg te wijzen naar de parkeerplaats bij de begraafplaats. Brigitte zat bij de ontvangsttafel in de Roode Schuur en na de administratieve zaken werden de gasten door Geke en Rene voorzien van thee/koffie/chocolademelk. Sommige bezoekers liepen langs de vitrinekasten om kennis te nemen van de fraaie tentoonstelling en anderen gingen naar de vuurkuil waar Henny en Bert voor een aangenaam houtvuur zorgden. Het merendeel van de bezoekers kwam van buiten Zeewolde. Als woonplaatsen werden genoemd Apeldoorn, Voorschoten, Nieuwegein, Middelburg, Amsterdam en zelfs Canada en Panama ( op familiebezoek in Nederland en nu ‘gewoon’ gast bij IVN Zeewolde!!).

Om half acht werden de bezoekers verwelkomd door Jeannette die vervolgens een toelichting gaf op de achtergrond van de Nacht van de Nacht, een landelijke actie gericht op bewustwording over de effecten van lichtvervuiling en afwezigheid van/ verminderde duisternis. Daarna werden vier groepen geformeerd die onder leiding van een ‘voorloper en opsluiter’ volgens een vooraf afgesproken tijdschema aan de wandelroute begonnen.

nachtvdnHet is altijd weer een bijzondere ervaring om vanuit het felle omgevingslicht bij de Roode Schuur vrij plotseling het ‘donkere gat’ in te lopen …. het bos in …. de ervaring ondergaan dat de ogen zich aanpassen aan de duisternis. Het wandeltempo zakt ….. in de eerste plaats omdat we in een rij van  vijftien personen lopen maar ook omdat het onwennig voelt om over een onbekend smal bospad te lopen …. je voeten tasten als het ware de bodem af …. leuk en ook een beetje spannend. Er wordt soms heel zacht gesproken .… blijkbaar roept de duisternis als vanzelf het gevoel op om stil te zijn, te luisteren naar …. ja naar wat eigenlijk, de stilte ….???? We lieten ons verrassen …. de IVN gids had de leiding en hield zo nu en dan halt om te vertellen over de nachtdieren, de paddenstoelen en vooral ook om vragen te beantwoorden van de medewandelaars.

Bijzonder was de “tast en proef” activiteit van Annet en Netty. Zij deden eerst een beroep op de tastzintuigen door de deelnemers een vijftal bosvruchten te laten voelen en de naam er bij te noemen. Daarna de ervaring van ‘proeven in het donker’… in het donker zie je het gerecht niet en dus doe je een beroep op de reuk, het mondgevoel en de smaak. Voor velen een leuke ervaring.

En je gelooft het niet ….. midden in het bos op een stil pad werden we toegesproken over een stroper ….. zo maar ineens dook dit personage op midden in het donkere bos …. bijna onherkenbaar stond daar boswachter annex verhalenverteller Andre. Hij vertelde ons een prachtig verhaal over de bijzondere confrontatie tussen visstropers en de boswachter …. spannend, je kon helemaal meevoelen hoe zich dit afgespeeld heeft. Hoe bijzonder kunnen we een wandeling maken????

En zo plotseling als de stroper opdook zo snel verdwenen de wandelgroepen …. verder het bos in. Tot ieders verrassing kregen we, fraai bijgelicht een prachtig beeld van een heksenkring, de witte kluifjeszwammen en de gekraagde aardster. Paddenstoelen bij daglicht zijn mooi en paddenstoelen bij kunstlicht ogen mogelijk nog feeërieker. Verschillende keren lukte het om langs vliegende vleermuizen te signaleren met behulp van de bat detector.

Vermeldenswaard is nog dat de wandelroute in beide richtingen wel drie keer is voorgelopen door de begeleidsters/-ers. Waarom? Gewoon om zeker te zijn dat de route goed te lopen is en vooral ook veilig is in het donker. Natuurlijk ook om zeker te weten dat de route goed bekend is voor de begeleidsters/-ers …. we kunnen ons hier geen risico’s bij veroorloven.

Een korte impressie van de avond is te zien bij Omroep Flevoland via https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/175289/we-willen-mensen-laten-ervaren-wat-donkerte-is

Samenvattend, we kunnen terug kijken op een zeer geslaagde ‘Nacht van de nacht wandeling’ op zaterdagavond 26 oktober 2019. Dit kan alleen maar met de inzet van veel mensen en zonder aarzelen kan gesteld worden dat dit bij IVN Zeewolde ook deze keer geen probleem vormde. Ruim twintig IVN leden waren direct betrokken bij de organisatie en dan komen daar nog de leden bij die vooraf, tijdens en achteraf een helpende hand hebben toegestoken. Dit kunnen we niet vaak genoeg benadrukken …… fijn om dit zo als IVN Zeewolde samen te hebben kunnen doen.

En wie hebben hun bijdrage geleverd ??????????

 • Rene en Bert                                        poortwachter en verkeersregelaar
 • Brigitte                                                ontvangst
 • Geke en Rene                                       gastvrouw en gastheer
 • Hennie                                                 houtvuur
 • Marleen, Trudy en Ronnie                     begeleiding groep I
 • Jeannette en Tineke                             begeleiding groep II
 • Jan en Noor                                         begeleiding groep III
 • Ton en Agnes                                       begeleiding groep IV
 • Annet en Netty                                     begeleiding “voelen en proeven”
 • Piet                                                      onderhoud wandelpaden
 • Johan                                                   introductie vleermuizen detectie                       
 • Andre                                                  verhalenverteller, boswachter Staatsbosbeheer
 • Jeannette                                             algehele leiding