Werkgroep Natuureducatie

Jaarverslag VNMW 2019

De werkgroep Natuureducatie wil de inwoners van Wijk bij Duurstede de natuur en het landschap in de directe woonomgeving laten beleven. Het landschap in de omgeving van Wijk bij Duurstede is zeer gevarieerd; op het gebied van natuur is er veel te zien en te beleven.

In het komende jaar worden er nieuwe activiteiten ontwikkeld. Binnenkort kun je hier meer over lezen.

Heb je interesse om je steentje bij te dragen aan deze werkgroep? Je bent van harte welkom, laat het ons weten via info@vnmw.nl.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Natuurlijk heel leuk organiseert verschillende natuur activiteiten. Welke activiteiten is te lezen op de website Natuurlijk heel leuk

https://www.natuurlijkheelleuk.nl/index.html#accordion2-7j

Sinds januari 2020 is er een samenwerkingsverband tussen de VNMW, Natuurlijk heel leuk, de Kinderboerderij en de Wijkse Moestuin. Een verslag van het tekenen van die overeenkomst staat op de pagina Verenigingsnieuws

Activiteiten voor kinderen door het IVN vinden o.a. plaats onder het motto Groen doet goed. Lees op de landelijke IVNsite meer over Groen doet goed

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De afgelopen jaren waren er verschillende activiteiten in samenwerking met Kinderboerderij De Vliert:

Geslaagde middag op de Kinderboerderij

Maar liefst 34 kinderen tussen de 6 en 12 jaar waren afgekomen op de VNMW-middag op de Kinderboerderij. Het thema was dit keer ‘bodemdiertjes’, dus de insecten, spinnen, wormen en kevers op en in de grond. Grappig om te zien dat kinderen helemaal niet zo snel bang zijn voor kleine kriebeldiertjes.
Er werd volop gekleurd en geknutseld. Er werden slakken gemaakt, spinnen van aluminiumfolie en een grote pissebed. Ook maakten de kinderen met wat hulp stofzuigertjes van jampotten en plastic slangetjes om daarmee diertjes op een veilige manier in een onderzoekspotje te krijgen.
Daarna was het tijd om naar buiten te gaan om de bodemdiertjes te zoeken. Ongelofelijk wat er op een kleine oppervlakte allemaal werd gevonden: een kikkertje, een pad, pissebedden in allerlei formaten, rupsen, een slak, een salamander, een mier, wat vliegen en natuurlijk regenwormen. Voorzichtig werden de kleinste dieren met het stofzuigertje opgezogen en daarna uitgebreid bekeken in speciale loeppotjes.
Rond kwart voor drie gingen de kinderen weer naar huis, gewapend met de geknutselde dieren en het stofzuigertje, om thuis nog verder te kunnen ontdekken wat er allemaal in de eigen achtertuin of op het balkon leeft.

Voorjaarsactiviteit voor kinderen.

De VNMW organiseerde op dinsdag 1 mei een voorjaarsactiviteit op de kinderboerderij. Er waren 17 enthousiaste kinderen die wel zin hadden in een beetje knutselen en een praatje van een imker. Het werd een gezellige boel. De kinderen hebben zaadbommen gemaakt, vlinders gevouwen en bloempotten beschilderd, ook waren er kleurplaten met bijen. KinderactiviteitImker Evert van Leeuwen vertelde over het leven van de bij. Hij had allemaal spulletjes meegenomen die een imker gebruikt als hij met de bijen werkt. Sommige kinderen wilden weleens een kap op die de imker gebruikt om te voorkomen dat hij wordt gestoken. Alle kinderen kwamen thuis met de handen vol met geknutselde spulletjes.

Leuke activiteit voor kinderen in de herfstvakantie

In oktober 2018 waren er 18 kinderen afgekomen op de vogelmiddag van de Vereniging Natuur en Milieu, georganiseerd op de Kinderboerderij.
Er was voor iedereen wat te doen en te bekijken. Er waren kleurplaten en de grotere kinderen konden van pinda's vogelsnoeren rijgen die in de winter opgehangen kunnen worden in de tuin of op het balkon. Ook maakten de kinderen vetbollen van gesmolten vet en vogelzaad in 2e hands kopjes, ook om op te hangen in de winter.
Er stond een groot aantal opgezette vogels zoals uilen, een buizerd, een havik, een sperwer, een spreeuw en een distelvink om te bekijken.
Via een iPad konden kinderen vogelgeluiden horen en met verrekijkers konden ze buiten op jacht naar mooie vogels.KinderboerderijIn een van de bomen op de Kinderboerderij bleek zelfs een heel bijzondere vogel te zitten!
Al met al een hele mooie middag, ook door het fraaie weer.