Verslag activiteiten Landschapsbeheer

Knotten langs de Kromme Rijn op het Vikinghofterrein

Op 15 februari kwamen er weer 24 knotters opdagen om de wilgen langs de Kromme Rijn te knotten. Voorheen deden wij alleen de wilgen in de berm van het wandelpad op het terrein van Het Utrechts Landschap. KnottenDe keer kwamen ook de schietwilgen dicht bij het water, dus behorend bij het waterschap aan de beurt. Fantastisch dat we dit werk op één ochtend hebben kunnen doen. Ondanks het werk langs het water, dit keer gelukkig geen drenkelingen.

Meer foto's: 200215 knotten vikinghof

Knotwilgen aan de slootkant

Op 25 januari werden de 19 wilgen achter het huis van de familie Muis aan de Langbroekerdijk geknot. Een uitdaging omdat de wilgen vlak aan de slootkant staan en gedeeltelijk overhangen boven de sloot. Dat leverde één drenkeling, enkele acrobatische toeren en inventief gebruik van een afgekeurde ladder op. KnottenMaar mede dankzij de koffie met appeltaart van Annemieke werd de klus in één ochtend afgewerkt. De soep die na afloop in de hooimijt werd geserveerd was dan ook meer dan verdiend.

Meer foto's: 200125 Knotten

Nieuwjaarsknotten

Zoals ieder jaar waren we de eerste zaterdag in het nieuwe jaar op Landgoed de Snel aan de Bovenwijkerweg. Met ruim dertig knotters werden er nogal wat bomen geknot. Als gast waren onze nieuwe burgemeester Iris Meerts en wethouder Hans Marchal aanwezig en niet zomaar alleen als gast want beiden hebben de hele ochtend hard meegewerkt.KnottenHalverwege de ochtend zorgden gastheer en -vrouw Bakker voor koffie/thee en cake en koeken en aan het eind van de werkzaamheden was er niet alleen soep maar natuurlijk ook Gluhwein.Knotten

Meer foto's: 200104 knotten

 

De Lekdijk

Zaterdag 23 november 2019 zijn we weer aan een van onze grotere klussen begonnen. De knotwilgen in de uiterwaard voorbij het Beusichemse veer. Een grote klus, niet alleen vanwege de lange rij wilgen die geknot moeten worden, maar ook omdat alle takken naar boven aan de dijk gesleept moeten worden. Het werk was dit jaar wat minder zwaar dan voorheen, want "we zijn bij". Dat betekent dat we deze wilgen elke twee jaar knotten en steeds om en om. Dus is er alleen tweejarig hout te zagen en te slepen. Terwijl dat in vorige jaren nogal eens driejarige of nog oudere (en zwaardere) takken waren.

KnottenMet de opkomst van zo'n kleine dertig knotters zijn ongeveer 26 wilgen geknot. Sommige wilgen die voor ééntje tellen zijn er eigenlijk 4 of 5 doordat ze ooit gespleten zijn. Juist daarom is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien, zodat de takken niet te zwaar worden en een boom nog verder kan scheuren. In de koffiepauze ging het kopje koffie, chocolademelk of thee er met graagte in, zoals ieder jaar met de door Annemieke meegebrachte appeltaart. De afsluitende kop soep kon worden genoten bij het dijkhuis, waarvoor de eigenaar welwillend toestemming had gegeven onze materiaal wagen voor het huis te plaatsen.

Met nog twee ochtenden op deze locatie te gaan, zullen we dit jaar de rij volgens plan klaar hebben. En dat zonder motorzaag.

 

Natuurwerkdag - zaterdag 2 november - Het Wolvengat.

Ook dit jaar deden we weer mee aan de natuurwerkdag die ieder jaar op de eerste zaterdag van november wordt gehouden. De eerste keer was dat in 2001. Op deze 19de Natuurwerkdag hebben 14.000 vrijwilligers zich ingezet voor natuur op meer dan 563 locaties door heel Nederland.

Een stukje geschiedenis:  Het zal in 2006 geweest dat onze werkgroep Landschapsbeheer voor het eerst mee deed. Toen werden de wilgen aan de Aalswaard geknot. Een jaar later, in 2007 waren we net als dit jaar op het Wolvengat. Daarna volgden op Leeuwenburg essenhakhout en wilgen knotten. In 2010 waren we op het Lange Broek. Daarna een keer boompjes planten op Sandenburg. En vanaf 2012 waren we afwisselend bij Hanneke Hietink op het Lange Broek en bij John en Caroline Roosegaarde Bisschop op het Wolvengat.

Dit jaar meldden zich ruim 40 vrijwilligers voor het knotten van wilgen. Eerst was er koffie etc. met appeltaart en andere lekkernijen, waarna de werkzaamheden begonnen onder een grijze hemel. En met een beetje miezerige regen totdat er een forse regenbui losbrak en iedereen een goed heenkomen moest zoeken in de kapschuur. Maar toen het één keer weer droog was werd het zelfs steeds nbeter, totdat we uiteindelijk met een zonnetje er bij aan het werk waren.

Knotten

Rond het middaguur was er een lunch met broodjes en heerlijke soep. Na de lunch wer er nog zo'n anderhalduur gewerkt. Gezaagd, maar ook alle takken naar de brandstapel verslepen. Nadat het materiaal was opgeruimd werd deze geslaagde dag afgesloten met een drankje.

191102 natuurwerkdag   voor meer foto's en kijk ook op facebook - dit is wijk

Start knotten najaar 2019

Het knot seizoen is weer van start gegaan. Op 12 oktober waren ruim 20 knotters aan het werk op Ossenwaard 14. Drie dagen later is door 12 mensen het werk, totaal zo'n 25 wilgen afgewerkt. Een grote opkomst en niet alleen voor de koffie en de heerlijke soep die werd geserveerd.Knotten

 

Activiteiten Landschapsbeheer in 2019

 

Knotten voorjaar 2019

Activiteiten Landschapsbeheer in 2018 

De knotploeg in 2018

  

Fotoverslag van de natuurwerkdag 2018   

wbd 181103 natuurwerkdag

 

Terug naar Werkgroep Landschapsbeheer