Verslag activiteiten Landschapsbeheer

Zaterdag 5 november 2022 Natuurwerkdag Knotten op Het Lange Broek.

De natuurwerkdag werd gehouden op Het Lange Broek aan de Gooijerdijk in Langbroek, een particulier natuurgebied van 12 hectare dat door de eigenaren zelf wordt beheerd en onderhouden. Daar staat een aantal rijen knotwilgen die elke 2 a 3 jaar geknot moeten worden. Zie de website van Het Lange Broek: http://www.hetlangebroek.nl/ 

Lange broekDe 34 deelnemers wisten op die dag 65 wilgen te knotten. Aan het begin van de dag werden ze toegesproken door een wethouder uit Wijk bij Duurstede en de directeur van het Landschap Erfgoed Utrecht. De werkgroep Landschapsbeheer organiseert deze dag in samenwerking met het LEU.

Een verslag van de dag staat in deze fotoreportage: Natuurwerkdag 2022

natuurwerkdagnatuurwerkdag

Iedereen kan meedoen aan de Natuurwerkdag, ook als je geen ervaring hebt met klussen in de natuur. Het is een mooie manier om kennis te maken met het werken in de buitenlucht en iets te doen voor natuur en landschap. Met de Natuurwerkdag hopen we ook deelnemers te inspireren vaker in de natuur aan de gang te gaan als vrijwilliger.

Wie tijdens de Natuurwerkdag de smaak te pakken kreeg en mee wil doen met de knotploeg kan dat laten weten via info@vnmw.nl.

Zie hier de foto's van de natuurwerkdag 2021 bij het Wolvengat: Natuurwerkdag

Donderdag 21 oktober 2021

Herstel poel bij de dode arm aan de Kromme  Rijn

De poel bij de dode arm bij de Kromme Rijn en de Pr. Hendrikweg Wijk bij Duurstede ligt in een NNNzone als onderdeel de ecologische verbindingszone langs de Kromme Rijn. Maar inmiddels was de poel helemaal dichtgegroeid en en het water is niet meer waarneembaar. De VNMW wg Groenberaad (Sonja Fris) heeft in het kader van de regeling Beleef en Bewonder een voucher aangevraagd om de poel te herstellen. Deze aanvraag is gehonoreerd waardoor wij € 1.000,- subsidie hiervoor ontvangen.

Opknapwerk oktober 2021   Om de poel te herstellen moet de begroeiing in het talud weggezaagd worden op een enkele struik na. Leden van de werkgroep landschapsbeheer hebben dat werk uitgevoerd op 21 oktober 2021. Vervolgens gaat een aannemer de stronken van de weggezaagde beplanting eruit trekken en de poel met een korf voor circa 50% opschonen. Ook de taluds zullen daarna hersteld worden. Het opschonen/uitkorven moet uiterlijk eind oktober afgerond zijn, voordat de amfibieën in de bagger gaan zitten en het koud wordt.

Sonja Fris

De activiteiten in het eerste kwartaal van 2021

Vanwege het coronavirus werd er steeds in groepjes van 2 of 4 vrijwilligers geknot, maar dan wel bijna elke dag. Op die manier hebben we het grootste deel van het programma af kunnen werken.

Beelden van de laatste activiteiten met als correctie dat we op niet achter A4 en A6 aan de Langbroekerdijk aan het werk waren, maar achter B4 en B6.

knotten

 

Een nieuw jaar, een al lang bekende plek

knottenOp 25 oktober 1993 waren we daar ook om die stokoude wilgen te knotten. In in het begin van 2021 zijn we er weer. Die wilgen zijn inmiddels meer dan 100 jaar oud.

We mogen maar met enkele mensen tegelijk knotten, dus ook hier werken we dagelijks met een klein groepje. Het is een lange rij wilgen met allerlei verschillende vormen, waarvan een deel ver over de sloot hangt. Onderstaande foto's dateren van 2017.knottenDe takken moeten helemaal naar de achterzijde van het weiland gesleept worden. Gelukkig helpt de eigenaar van de bomen hier bij. De takken worden opgehaald door een dierentuin.

Terug naar Werkgroep Landschapsbeheer