Verslag activiteiten Landschapsbeheer

Verslag van het werk in de heemtuin

is te vinden in het heemtuin-logboek.

Nieuwjaarsknotten op 5 januari 2019

Zoals elk jaar was de eerste knotbijeenkomst op landgoed de Snel bij de familie Bakker  Na het uitwisselen van beste wensen begonnen 29 knotters aan de klus. Al voor de koffie was een groot deel van de rij van 34 knotwilgen onder handen genomen. Voor de koffie, thee, chocolademelk en cake kon dan ook ruim de tijd genomen worden.Knotten

Na de pauze werd de rij afgewerkt en werden elders op het terrein nog 14 andere bomen geknot. Om half één was het tijd voor de gebruikelijk afsluiting op de eerste knotdag van het jaar: naast soep ook een glas gluhwein.

KnottenUit een heel oude knotwilg werd eerst een complete vlierstruik verwijderd. Daarna brak een flink deel van de bast af. Met kunst en vliegwerk kon toch het deel op de zwakke stam geknot worden.

Voor meer foto's:190108 knotten bakker

Natuurwerkdag zaterdag 3 november op Het Lange Broek.

Op dit landgoed aan de Gooijerdijk staan zo'n 150 knotwilgen, die elke twee jaar geknot worden. Op deze zaterdag waren er ruim 50 vrijwilligers actief, die gezamenlijk 86 wilgen hebben geknot.
Gastvrouw en eigenaar van het terrein Hanneke Hietink ontving ons met koffie, thee en een bastognekoek. Nadat zij samen met coordinator Karel Matthijs een openingwoordje had gesproken toog de groep vrijwilligers naar het verste punt van het terrein en van één van de rijen knotwilgen.

NatuurwerkdagNatuurwerkdagTweejarige takken zijn nog niet zo dik en zijn door jong en oud goed te zagen. Op zo'n dag wordt uitsluitend gewerkt met de handmateriaal, zagen en takkenscharen.

NatuurwerkdagRond de middag was er een grote pan soep en ruim voldoende broodjes voor alle harde werkers. Daarna werd er nog een tijdje doorgezaagd, waarna de dag werd afgeloten met een drankje. Mede dank zij het prachtige weer was het een heel geslaagde dag.

Hier zijn nog wat meer foto's te bekijken: wbd 181103 natuurwerkdag

De laatste knotzaterdag van het seizoen

Op zaterdag 10 maart hebben we de laatste bomen op Het Wolvengat geknot, zodat op dit landgoed in het afgelopen jaar alle wilgen aan de beurt geweest zijn. Ze kunnen er weer minstens twee jaar tegen. De ochtend werd afgesloten met een feestelijk drankje.

Op Het Lange Broek met leerlingen van de werkschuit

KnottenEen maand nadat het A-team knotters op Het Lange Broek aan het werk was werden de laatste bomen onderhand genomen door basisschoolleerlingen.

Er werd niet alleen geknot, maar er werd ook slootje gesprongen. En om even uit te rusten was er de grote stapel takken.

KnottenKnotten

Knotten op Het Lange Broek aan de Gooierdijk

KnottenOp zaterdag 17 februari werden we, zoals altijd hartelijk ontvangen door Hanneke Hietink. De opkomst aan knotters was groot, naast zo'n 25 reguliere knotters gingen er 7 stagaires aan het werk. Met z'n allen hebben ze 40 a 50 wilgen geknot. Tweejarige takken en veel jonge bomen. Maar er staan ook nog mooie oude knotwilgen tussen.

KnottenHalverwege de ochtend gesterkt door een kopje koffie of thee met een versnapering. Aan het eind van de ochtend serveerde Hanneke broodjes en heerlijke erwtensoep. Het was prachtig weer zodat er vrij sbnel al jassen uitgingen en we voor koffie en soep buiten konden zitten.

Knotten

 

Opschonen van een singel aan de Ossenwaard.

Op zaterdag 27 januari werd het laatste deel van een singel rond het erf van een woning aan de Ossenwaard opgeschoond.

landschapsbeheer

pauze landschapsbeheerNa hard werken een heerlijk kopje erwtensoep.

Knotten aan de Bovenwijkerweg op Landgoed De Snel

Zaterdag 6 januari werden op dit terrein 40 wilgen geknot door zo'n 40 knotters. Het ging om vier-jarig hout, dus behoorlijk stevige takken. En naast de energie die in het zagen werd gestoken was er ook veel werk voor takkenruimers.

Wilgen knottenHoge harde werkers

Wilgen knottenSterk door samenwerking

Wilgen knottenZoals altijd op deze eerste knotdag van het jaar schonk onze gastheer Glühwein.

Wilgen knotten

De Natuurwerkdag.

Elk jaar is er op de eerste zaterdag van november de landelijke natuurwerkdag. Dit jaar werd op 572 locaties door totaal 14260 deelnemers iets aan natuuronderhoud gedaan. De Werkgroep Landschapsbeheer organiseert op die dag altijd een activiteit in de buurt van Wijk bij Duurstede.Natuurwerkdag 2017
Op zaterdag 4 november werd er gewerkt bij de boerderij / Hofstede "Het Wolvengat ", aan de Langbroekerdijk. Daar stonden veel wilgen op wilgenknotters te wachten.Natuurwerkdag 2017
Na de ontvangst met met koffie, thee of frisdrank begonnen de werkzaamheden. Tussen de middag was er soep en waren er volop broodjes. Het was een mooie zonnige dag. Pas toen rond half drie besloten werd het werk te beëindigen, vielen de eerste regendruppels.

Terug naar Werkgroep Landschapsbeheer