Verenigingsnieuws

Jaarverslag 2018  wbd jaarverslag VNMW 2018

Verslag van de bijeenkomst op 18 oktober 2018wbd 121018 verslag ALV en planavond

Verslag Algemene Ledenvergadering op 13 maart 2019:wbd 190313 verslag ALV

ALGEMENE LEDENVERGADERING 13 MAART 2019

Alle leden waren uitgenodigd de Algemene Ledenvergadering bij te wonen op woensdag 13 maart. 

Het bestuur gaf een overzicht van de activiteiten in de voorliggende periode. Er was veel waardering voor het Jaarverslag 2018 en het financiële beleid had ieders instemming.

Helaas bestond het agendapunt "bestuursverkiezing" alleen uit het aftreden van een bestuurlid. Dit leidde tot de volgende oproep: Het gaat goed met onze vereniging. We groeien en het aantal actieve leden neemt toe. We hebben een leuk bestuur. Maar het bestuur heeft een probleem! Lex Kramer is aftredend en stelt zich niet herkiesbaar. Niek van Staaden is aftredend en stelt zich herkiesbaar. Volgend jaar heeft Henny Olthof de twee statutair toegestane termijnen erop zitten. We zoeken dus dringend twee nieuwe bestuursleden. Heb je interesse, neem dan even contact op met één van de bestuursleden.

De voorzitter bedankte Lex Kramer voor zijn inzet in het bestuur en bood hem als dank twee mooie boeken aan.alv

Na het sluiten van het huishoudelijk deel van de vergadering volgde een PRESENTATIE DOOR FRANS VERA
“Het huwelijk tussen bomen, struiken en grote grazers en waarom ze gescheiden zijn.”

De jubileumbomen

Bordje jubileumboom

Aansluitend op de onthulling van het informatiebord in de heemtuin zijn er bordjes geplaatst bij twee van de drie bomen, die de vereniging ter gelegenheid van het jubileum aan de gemeente cadeau gedaan had.

De bomen bij het Anker in Wijk en bij het kerkje in Cothen hebben nu zo'n bordje. Als de bouwwerkzaamheden bij de Piet de Springerschool klaar zijn komt er ook een boom met bordje in Langbroek. Via de QRcode vindt het publiek meer informatie onze website.

December 2018 nieuwsbrief    181230 wbd nieuwsbrief

- Winterwandeling ‘Binnenduin en Veenplas’
- Heemtuin
- Milieu, klimaat en energietransitie
- Sleedoornpage, vlinderstichting
- Forum en het delen van informatie
- e-Learning
- Voucherregeling open
- KIEM

De Winterwandeling

Winterwandeling ‘Binnenduin en Veenplas’

wandelingOp zondag 6 januari 2019 gingen 20 deelnemers op pad voor de winterwandeling. Dit jaar liep de wandeling vanaf pannenkoekenhuis Bergzicht over bospaden door het midden van het landgoed Den Treek-Henschoten ten zuiden van Amersfoort.

Een mooi gebied met bos, heuveltjes van de binnenduinen, akkers en een fraaie veenplas.wandelingwandeling

wandeling Aan het eind van de wandeling werd er gezellig nog wat gegeten/gedronken in het pannenkoekenhuis.

Voor meer foto's:wbd 190106 wandeling

De film Het Wad in Calypso

In 2017 heeft de VNMW in samenwerking met het Calypso theater filmmaker Ruben Smit naar Wijk bij Duurstede gehaald met de film ‘De Levende Rivier’. De avond was een groot succes, mede door de inleiding verzorgd door Ruben en de presentatie die hij daarna gaf over het maken van de film.

De nieuwe film van Ruben, "Het Wad, overleven op de grens van land en water" is momenteel in veel theaters te zien. Op 18 december is de film in Calypso gedraaid zonder extra programma. Op 2 januari werd de voorstelling herhaald met opnieuw een behoorlijk gevulde zaal. Deze avond was er een inleiding door ecoloog, cameraman en editor Melchert Meijer zu Schlochtern, de rechterhand van regisseur Ruben Smit. Hij vertelde enthousiast over het landschap van de Wadden en wat er allemaal nodig geweest was om die mooie natuuropnames te maken.

De film laat in prachtige beelden zien hoe bijzonder maar ook kwetsbaar dit unieke gebied is. Het ecosysteem wordt in beeld gebracht van heel kleine organismen onder aan de voedselketen als kiezelwieren en schelpdieren tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond boven in de voedselketen.

Over Melchert: "Ik ben een gedreven ecoloog, natuurfotograaf en filmmaker. Binnen het WAD team ben ik cameraman, maak ik timelapsen, film ik met drones en werk ik in de postproduction. In eerdere producties ‘Schatkamer van de Veluwe’ en ‘Levende Rivier’ heb ik hele mooie filmavonturen beleefd. De wadden geven nog meer wildernisgevoel en werken als cameraman voor WAD is daarmee ook echt een belevenis. Zo lag ik voor het filmen van grijze zeehonden naast vechtende bebloede mannen van ruim 300 kilo zwaar. Dat maakt wel indruk…! Rottumeroog en Rottumerplaat  zijn mijn favoriet. Daar kan ik het dichts bij het wildernisgevoel komen en bedenken hoe de Wadden eruit zouden zien als de mens geen invloed heeft. Daar kan ik vastleggen hoe groots, weids en dynamisch de Wadden eigenlijk zijn."

Na afloop werd er goed gebruik gemaakt van de mogelijkheid een vrijwillige bijdrage in de extra kosten voor de aanwezigheid van Melchert in de hoed van Frans te deponeren.

Crocusbollen planten met de scholen

In november 2018 zijn er duidenden crocusbolletjes Bloembollende grond in gegaan. Door een actie van de gemeente in samenwerking met de scholen en onze vereniging zijn er door de leerlingen bollen geplant bij alle scholen in Wijk bij duurstede, Cothen en Langbroek.

 

Geslaagde middag op de Kinderboerderij

 

Maar liefst 34 kinderen tussen de 6 en 12 jaar waren afgekomen op de VNMW-middag op de Kinderboerderij. Het thema was dit keer ‘bodemdiertjes’, dus de insecten, spinnen, wormen en kevers op en in de grond. Grappig om te zien dat kinderen helemaal niet zo snel bang zijn voor kleine kriebeldiertjes.
Er werd volop gekleurd en geknutseld. Er werden slakken gemaakt, spinnen van aluminiumfolie en een grote pissebed. Ook maakten de kinderen met wat hulp stofzuigertjes van jampotten en plastic slangetjes om daarmee diertjes op een veilige manier in een onderzoekspotje te krijgen.
Daarna was het tijd om naar buiten te gaan om de bodemdiertjes te zoeken. KinderactiviteitOngelofelijk wat er op een kleine oppervlakte allemaal werd gevonden: een kikkertje, een pad, pissebedden in allerlei formaten, rupsen, een slak, een salamander, een mier, wat vliegen en natuurlijk regenwormen. Voorzichtig werden de kleinste dieren met het stofzuigertje opgezogen en daarna uitgebreid bekeken in speciale loeppotjes.
Rond kwart voor drie gingen de kinderen weer naar huis, gewapend met de geknutselde dieren en het stofzuigertje, om thuis nog verder te kunnen ontdekken wat er allemaal in de eigen achtertuin of op het balkon leeft.

Nieuwsbrief oktober 2018  

wbd 181010 nieuwsbrief

Met:  Afsluiten Gravenbol, Kinderactiviteiten op de kinderboerderij, Natuurwerkdag 3 november, Verslag vogelweekend bij het Lauwersmeer, Terugblik op het jaarfeest, Aanmelden voor IVN-publicaties en nieuwsbrieven, Dialoogsessies IVN: Samen bereiken we meer, Reminder Algemene Ledenvergadering en Planavond 

 

Jaarfeest

JaarfeestAfgelopen jaar is er weer veel werk verzet en zijn mooie activiteiten
georganiseerd! We dragen bij aan onderhoud van ons prachtige landschap, 
beschermen flora met onderzoek, organiseren natuureducatie, verzorgen 
monitoring van vogels, onderhouden de Heemtuin, houden Wijk opgeruimd en de gemeente scherp op groen. Om onze waardering voor al die vrijwillige
inzet te laten blijken en gezellig samen te zijn, organiseerden we een
jaarfeest!

Dat vond op 22 september plaats op Landgoed Het Lange Broek, Gooyerdijk 7A . Op het programma stonden: rondleiding op het landgoed, buitenspelen, borrelen en eten. De  vereniging bood een BBQ en drankjes aan. De deelnemers zelf brachten klein gerechtjes of hapjes mee. Helaas was het een regenachtige dag, maar ondanks dat hebben de deelnemers zich prima vermaakt.Jaarfeest
Het feestcomité bestond uit Linda Horst, Egbert Meindertsma en Niek van Staaden

 

25 juli 2018 nieuwsbrief    

wbd 180725 nieuwsbrief   - Onderzoeksrapport Bosscherwaarden aangeboden
- Dijkversteking Amerongen-Wijk bij Duurstede van start
- Oproep Nacht van de Nacht
- Cursussen voor vrijwilligers in het kader van “Nederland Zoemt”
- Projectvoorstel “Hovenier Helpt”
- IVN-ledenvergadering
- Belangrijke data

Bezoek aan Kasteel Sterkenburg

Op uitnodiging van Klaas Soethout bezochten in de avond van maandag 28 mei 80 mensen Kasteel Sterkenburg. SterkenburgDaar waren zo'n 10 leden van onze vereniging bij en verder leden van historische verenigingen in de regio en andere natuurverenigingen.  De broers Alex en Jelle van Helsdingen (eigenaren van het kasteel) leidden de  deelnemers rond in en om het kasteel en vertelden over de historie. De toren kon beklommen worden en boven had men een prachtig uitzicht over het Langbroekerweteringgebied en een behoorlijk deel van de provincie Utrecht.

10 mei Nieuwsbrief

Nieuwsbrief mei 2018    Bezoek op kasteel Sterkenburg, Onze kraam op de Markt van de toekomst, Meet je landschap, Een lintje, De Boswerf

1 mei 2018

Wat doe jij in de meivakantie? Activiteit voor kinderen.

De VNMW organiseerde op dinsdag 1 mei een voorjaarsactiviteit op de kinderboerderij. Er waren 17 enthousiaste kinderen die wel zin hadden in een beetje knutselen en een praatje van een imker. Het werd een gezellige boel. De kinderen hebben zaadbommen gemaakt, vlinders gevouwen en bloempotten beschilderd, ook waren er kleurplaten met bijen. KinderactiviteitImker Evert van Leeuwen vertelde over het leven van de bij. Hij had allemaal spulletjes meegenomen die een imker gebruikt als hij met de bijen werkt. Sommige kinderen wilden weleens een kap op die de imker gebruikt om te voorkomen dat hij wordt gestoken. Alle kinderen kwamen thuis met de handen vol met geknutselde spulletjes.

21 maart Nieuwsbrief 

Nieuwsbrief maart_2     Met als onderwerpen:  De Algemene Ledenvergadering, Landelijke opschoondag, Moestuin cursus, Tentoonstelling huis- en gierzwaluwen, Nieuwe coördinator gezocht Landschapsbeheer, Debat en Lezing, Boomziekten

5 maart Nieuwsbrief

Nieuwsbrief o.a. de volgende onderwerpen: Verkiezingsdebat,
Lezing Twan Teunissen, Opruimactiviteiten, Markt van de toekomst, Oostbroeklezing Heidestein, Cursus determineren van wilde planten voor beginners

29 januari Nieuwsbrief

De tweede nieuwsbrief in januari.      met o.a. contributie, website, ALV en lezing, IVN zomerweek

Verslag van de winterwandeling

 

2 januari 2018 Nieuwsbrief      

Hier kunt u de januari nieuwsbrief lezen. Met als inhoud: Knotten, Winterwandelling, ALV, Heggenvlechten, Sleedoornpage, Tuinvogeltelling, Vrijwilligers gezocht om padden over te zetten in Wijk bij Duurstede, Oostbroeklezingen, Debatavond

 

25 maart 2017
Groen aan de Buurt - Helene Hine meldde ons de stand van zaken:

Operatie stoeptegel: tegel eruit, groen erin  
De steenbrekers zijn dit jaar gestart met het planten van 3 bomen. Twee bij de Koksboomgaard en 1 bij de cirkel die in november is ontsteent (op de hoek Hoogstraat/Abrikozengaard). Ook zijn zij zich aan het voorbereiden om mee te doen aan de Markt van de Toekomst in Wijk bij Duurstede op 26 mei 2018.
Het wordt een bewustmakingsevenement over duurzaamheid in de breedste zin: voedsel, energie, klimaat, transport, afval, consumptie etc. en alle bedrijven, organisaties en verenigingen en groepen die iets te melden hebben, worden er zoveel mogelijk bij betrokken. Scholen kunnen ook bijdragen leveren. Het is een mooie gelegenheid om te werven.
De werkgroep zou het leuk vinden als meer werkgroepen van Groen aan de Buurt aanhaken. Stuur mij een mail als je ook wil meedoen. De werkgroep huis- en gierzwaluw wil in ieder geval ook meedoen.

Ontwikkelen nieuw Klompenpad
Het idee om een nieuw Klompenpad vanaf Wijk bij Duurstede richting Cothen en Doorn te ontwikkelen vordert. Dit is een XL-project met ook een flinke begroting. Inmiddels behoorlijk wat fondsen geld toegezegd. De werkgroep verwacht binnenkort de laatste toezeggingen binnen te krijgen en dan te kunnen starten met de ontwikkeling van een nieuw pad. De vrijwillige inzet van allerlei activiteiten zorgt er voor dat de projectbegroting flink is gezakt. Voor 2018 Klompen aan, rugzak op en gaan.

Actie voor de huis- en gierzwaluw
Hierover is alle informatie bereikbar via de pagina van de werkgroep Vogels op deze website.

IJsvogelwand Boterslootweg en bloemenberm
Zaterdag 24 februari hebben bewoners van de Boterslootweg twee ijsvogelwanden aangelegd (zie foto). Jelle Harder, expert op dit gebied, heeft hen in november geadviseerd over de beste locaties en alles uitgelegd over de aanleg van broedwanden. Daarnaast is deze werkgroep ook bezig met plannen voor een bloemenberm. De werkgroep had een bespreking over de aanstaande bloemenberm met Edwin van Dorp van de gemeente en Gert-Jan Koopman van Heem. Ze kregen advies over de meest geschikte vegetatie ter plekke, de aanpak, de consequenties voor het onderhoud, steekhoudende adviezen over zaai- en maaitijd, en diverse te nemen maatregelen om het (langere termijn-)project de beste kans van slagen te geven. In samenwerking met de gemeente hopen zij er iets heel moois van te maken. Hierover de volgende keer vast meer.

Meer informatie op de website www.groenaandebuurt.nl

Demonstratie bij het binnenhof

Demonstratei Den Haag

Zeven vertegenwoordigers uit Wijk bij Duurstede waren met een plant of bloem naar de demonstratie op dinsdag 31 oktober bij het Binnenhof gekomen. Aanleiding voor de demonstratie was de ernsige afname van de biodiversiteit.
Onder het motto Code rood voor de natuur werd een petitie aanDemonstratie Den Haaggeboden om zo bij de regering aan te dringen op tegenmaatregelen.
Kijk voor meer informatie op www.landschappen.nl

 

Leuke activiteit voor kinderen in de herfstvakantie

Donderdagmiddag 19 oktober waren er 18 kinderen afgekomen op de vogelmiddag van de Vereniging Natuur en Milieu, georganiseerd op de Kinderboerderij.
Er was voor iedereen wat te doen en te bekijken. Er waren kleurplaten en de grotere kinderen konden van pinda's vogelsnoeren rijgen die in de winter opgehangen kunnen worden in de tuin of op het balkon. Ook maakten de kinderen vetbollen van gesmolten vet en vogelzaad in 2e hands kopjes, ook om op te hangen in de winter.
Er stond een groot aantal opgezette vogels zoals uilen, een buizerd, een havik, een sperwer, een spreeuw en een distelvink om te bekijken.
Via een iPad konden kinderen vogelgeluiden horen en met verrekijkers konden ze buiten op jacht naar mooie vogels.Kinderboerderij
In een van de bomen op de Kinderboerderij bleek zelfs een heel bijzondere vogel te zitten!
Al met al een hele mooie middag, ook door het fraaie weer. Het plan bestaat om in de voorjaarsvakantie, op donderdag 1 maart 2018, weer een middag voor kinderen te organiseren.