Oostbroeklezingen

De samenwerkende Utrechtse natuur- en milieuorganisaties organiseren voor hun vrijwilligers interessante en boeiende lezingen.  U kunt gratis deelnemen, maar aanmelden is noodzakelijk. Aanmelden kan via de link die bij iedere lezing wordt vermeld.
Let op: het aantal plekken is beperkt (60). Er is veel interesse, dus wil je erbij zijn, meld je dan snel aan.
Alle lezingen zijn op dinsdagavond, starten om 19.30 uur en worden gegeven op Landgoed Oostbroek, Bunnikseweg 39 in 3732 HV De Bilt.

Oostbroeklezing 18/02: De das in het utrechts landschap

De das is een bijzonder dier. De grootste marterachtige van Nederland die je maar zelden te zien krijgt. Een zoogdier wat onlosmakelijk verbonden is met ons landschap maar in de jaren zeventig nog maar amper voorkwam. Sindsdien is er veel gedaan aan beheer om het landschap weer aantrekkelijk te maken voor de das. Nu floreren er overal op en rondom de Utrechtse Heuvelrug weer dassenfamilies. Het is daarmee een symbool geworden voor succesvol natuurbeheer.

Maarten den Hartigh, assistent-boswachter bij Utrechts Landschap, zal deze avond vertellen over de das. Het sociale leven, de leefwijze, wat ze eten, waar ze voorkomen en hoe je ze kunt herkennen. Ook het beheer, natuurbescherming, kansen en bedreigingen worden aangehaald. Door Maartens enthousiaste wijze van vertellen en de foto’s en filmpjes in zijn presentatie, laat hij de das tot leven komen.

Aanmelden

Oostbroeklezing 17/03: Plantertje groot, boompje dood

Doordat er zichtbaar veel bomen in onze bossen afsterven, wordt het voor steeds meer mensen duidelijk dat er echt iets mis is in het bos. De zich opdringende vragen zijn ‘wat gebeurt er nu eigenlijk?’ en ‘moeten we en kunnen we hier iets aan doen?’. Er lijkt een stelsel van verschillende oorzaken achter te liggen, die echter samenkomen in de manier waarop wij, als mensen, omspringen met onze eigen leefomgeving. De twee grootste milieuthema’s van dit moment, klimaat en stikstof, zijn beide met de problematiek van de bossterfte vervlochten. We zullen de oorzaak-effect relaties zoveel mogelijk (nog lang niet alles is bekend) afpellen en de relaties tussen de verschillende aantastingsfactoren van het bosecosysteem ontdekken en hoe deze leiden tot boomsterfte en andere effecten op de biodiversiteit. Uiteraard staan we ook stil bij de vraag ‘wat nu?’.

Ecoloog Arnold van den Burg (Stichting Biosfeer) doet al heel lang onderzoek naar de natuurkwaliteit in de bossen en heidegebieden van de Zuidwest-Veluwe. Zijn onderzoek naar de achteruitgang van roofvogels leidde het onderzoek in de richting van de vermestende effecten van stikstof en later ook de verzurende werking (in relatie tot pootbreuken bij mezen). Het onderzoek is niet onopgemerkt gebleven in de behandeling van de stikstofproblematiek en Arnold geeft nu ook veel voorlichting over de effecten van stikstof op de natuur van de droge zandgronden.

Aanmelden

7 april Oostbroeklezing: Groen Goud in handen

Egbert Roozen (directeur van Branchevereniging VHG) stelt dat dat de tijd dat groen decoratie was, voorbij is. Zijn visie voor de komende jaren is een samenwerkingsketen te realiseren, waarmee groen aan het begin van de ontwikkelketen komt in plaats van aan het eind.
Aanmelden