Logboek Heemtuin

Maandag 22 oktober 2018    Vanmiddag hebben we de akker ingezaaid. Er is 1200 gr granen en 500 gr bloemenzaad uitgestrooid. Als alles goed gaat bloeien er tussen de granen volgend jaar korenbloemen en klaprozen.Heemtuin

Maandag 15 oktober 2018. Bij aangename temperaturen werkten Anne, Karin, Conny en nieuwe vrijwilliger Jettie in de kruidentuin. Alle paadjes zijn van onkruid ontdaan, daarmee ziet de kruidentuin er in ieder geval verzorgd uit. De buxushagen bieden helaas een troosteloze aanblik. Hier en daar zijn nog wat takken gesnoeid.Heemtuin

Maandag 1 oktober 2018. Tussen de buien door hebben we brandnetels getrokken uit de stinzenhoek. De treurwilg op het eiland is enigszins van klimop ontdaan, de boom wordt er teveel door overwoekerd. We zouden het riet graag onder water afknippen, maar dat kan alleen vanuit een bootje of met een waadpak. We hebben geinventariseerd wat er in de kruidentuin staat en we beraden ons op een herinrichting. Zie voor een indruk van de kruidentuin nu:  wbd 181001 kruidentuin

Donderdag 13 september. Gisteren is er gemaaid in de heemtuin.HeemtuinMaandag 20 augustus 2018

Vanochtend werden voornamelijk de paden vrijgemaakt van onkruid en overhangende takken. In het middelste bed van de kruidentuin komt veel weegbree op, deze is weggehaald ten gunste van het zeepkruid. HeemtuinEen groot deel van de buxushaagjes is dood en zal vervangen moeten worden door een soort haagje die bestand is tegen de buxusmot. In de heemtuin staat nog het een en ander te bloeien als boerenwormkruid, koninginnekruid, klokjes. De periode van grote droogte is achter de rug, echter tot op heden is er nog niet genoeg regen gevallen om het tekort aan te vullen. Op de uitgebloeide schermbloemen van de inlandse berenklauw zat een mooi insectje. Heemtuin

Dinsdag 14 augustus

HeemtuinVandaag heeft Gerrit Jan nogal wat riet met de zeis weggemaait. Vanaf het pad in de heemtuin is er weer zicht op het water van de meander en vanaf het pad langs de heemtuin is het eiland weer te zien.

Heemtuin

HeemtuinGisteren hebben we de oever bij het elzenbroekbosje opgeschoond. Veel bramen, haagwinde en riet verwijderd.

De kattenstaarten en de nieuw door Hans geplante dotter en andere waterplanten hebben nu de ruimte.

 

 

 

HeemtuinHeemtuinMaandag 6 augustus.

Vanochtend zijn we vanwege de warmte weer om 8.00 uur begonnen. Eerst een inspectie van de buxushaagjes om te kijken wat onze inspanningen voor resultaat hebben gehad. We zagen enkele buxusmotten.Heemtuin

Op het pad zagen we dat wespen de motten pakken en verorberen. Geen leuk gezicht, maar hopelijk wel effectief. Op onze  Facebook pagina staat een filmpje hiervan.


HeemtuinConny en Agatha zijn verder gegaan met het onkruid verwijderen van de paadjes in de kruidentuin. Karin heeft met name de oprukkende klimop bij de grindpaadjes weggetrokken. Hennie heeft aan de zijkanten van dit pad nog wat takken gesnoeid.

 

HeemtuinAnne heeft – nu er geen water meer in de vijver staat - riet geknipt en zegge uitgetrokken, zodat er weer wat meer ruimte komt in de poel.

 

Maandag 30 juli, weer een gewone werkochtend. We zijn al om 8.00 uur begonnen vanwege de warmte. De heemtuin staat er droog bij. 

We hebben geen rupsen meer gezien, maar dat blijft verder afwachten. We zijn heel blij met onze nieuwe vrijwilligster: Conny Eweg! De werkgroep heeft zelfs een drukspuit van haar gekregen, alvast voor de volgende ronde rupsenbestrijding.

HeemtuinVandaag zijn de paadjes in de kruidentuin onkruid vrij gemaakt. Ook langs de paden, het schelpenpad en bij het bruggetje is de begroeiing teruggesnoeid. Zo ziet het er in ieder geval weer netter uit. Er staat nog het een en ander te bloeien: koninginnekruid, beemdkroon, inlandse berenklauw, boerenwormkruid, kattenstaarten, wederik, ruigklokjes.

Heemtuin

HeemtuinHet vijvertje staat helemaal droog en groeit dicht. Het zou mooi zijn als de poel wat dieper en breder uitgegraven kan worden.

Volgende week gaan we weer verder!

Woensdagavond, 24 juli werd de strijd voortgezet door de haagjes te besproeien met Xen Tari, een bacterie preparaat. De rupsen eten de blaadjes met bacterien op en worden daarna van binnenuit door de bacterienBuxus heemtuin vernietigd.

In de dinsdag geplaatste feromoonval waren donderdag al flink wat motten gevangen, waarmee het ontstaan van een volgende generatie rupsen een beetje wordt tegengegaan.

 

Vrijdag 20 juli 2018, de strijd tegen de buxusrupsen.

Zoals de meeste buxussen in Wijk bij Duurstede zijn ook de heemtuin-kruidentuin-buxusjes slachtoffer geworden van de rupsen. Binnen een week hadden ze een groot deel van de haagjes op en alleen in het midden- achtergedeelte staat nog wat groen te zijn. Van dat gedeelte hebben we zoveel mogelijk rupsen verwijderd.Buxus heemtuinBuxus heemtuin Buxus heemtuinVrijdagavond zijn we op de nog groene haagjes de rupsen met aaltjes te lijf gegaan. Die zouden de rupsen moeten gaan opeten. Eerst hebben we met water uit de meander de haagjes goed nat gemaakt. Daarna werden de 10 miljoen aaltjes met water gemengd en vervolgend op de buxusstruikjes gespoten. Buxus heemtuinBuxus heemtuin

11 juni 2018

Tijdens deze werkochtend hebben we, nu Lex weer thuis is van vakantie, overleg gehad over de aanpak van de heemtuin. Gezien het klein aantal vrijwilligers waarmee we de heemtuin onderhouden moeten we ons beperken in wat we op ons nemen.

HeemtuinIn de kruidentuin hebben we per vak een keuze gemaakt welke kruiden we daar laten groeien.
We hebben het nodige ongewenste kruid verwijderd.Bij het elzenbroekbos is braam en winde verwijderd, zodat onze nieuwe aanplant (kattestaart, margriet, …. ) de ruimte krijgt.

HeemtuinEr staat een aantal planten te bloeien: de paars/blauwe bloemen van de beemdooievaarsbek, moerasspirea met z’n witte pluimen, een 8-tal rietorchissen (?) op het eiland, een rapunzelklokje. In de kruidentuin bloeit het St. Janskruid en het Muskuskaasjeskruid volop. En op de muur staat een 3-tal margrietjes mooi te wezen!

Heemtuin
Het was lekker weer, een zonnetje en niet al te warm. Een verademing na het behoorlijk warme (en groeizame!) weer van de afgelopen weken.

28 mei 2018

Vanochtend zijn we al vroeg in de heemtuin begonnen met werken in verband met het erg warme weer.
Afgelopen week is de heemtuin gemaaid, hier en daar zijn plukjes en stroken gras blijven staan, zodat de bloemen die hier staan door kunnen bloeien.
Een prachtig gezicht het hoge gras met daarin boterbloemen, en echte koekoeksbloemen.Heemtuin
Mooi zichtbaar waren daardoor de diverse orchideeën in het gedeelte bij de vijver. Het is maar goed dat ik er een foto van gemaakt heb, want gisteravond waren ze helaas allemaal geplukt.
Een enkele orchidee staat nu nog in het lage natte gedeelte, waar veel wederik staat.HeemtuinOok in de kruidentuin wordt door mensen/kinderen geplukt. Zo is o.a. de rij mierikswortel geheel afgesneden. Jammer is dat.
In de kruidentuin hebben we vooral smeerwortel en zuring verwijderd en de kruiden die er staan vrijgesteld.
De drie kaardenbollen komen mooi op. De valeriaan bloeit uitbundig. Ook aan oude stronken verschijnt weer rozemarijn en salie.
Er staat veel munt, majoraan en citroenmelisse.
Het bed onder de notenboom staat inmiddels vol met een bepaalde zeggesoort.
In de plukken die de maaiers hebben laten staan staat de paarse ooievaarsbek, die nu begint te bloeien.
Daarnaast hebben we takken gesnoeid langs de paden, zodat die weer meer begaanbaar zijn.Heemtuin
Anne heeft in de afgelopen week drie kattenstaarten geplant bij de brug bij het elzenbosje. In het vroege voorjaar waren er op die plek vier geplant, waarvan er maar één was aangeslagen.
Onlangs is toch weer zonder overleg de akker door de gemeente gemaaid. Opnieuw zijn voor niets akkergranen en weidebloemen gezaaid. Dit zorgt voor de nodige frustratie.

7 mei 2018

Maandag 7 mei, een prachtige zomerse lentedag met rond de 25 graden! De afgelopen maand is de natuur geëxplodeerd! Aanwezig waren Anne, Hennie, Agatha en Karin. Een groot deel van de heemtuin is wit van het fluitenkruid, met daartussen in boterbloemen, dagkoekoeksbloemen en ooievaarsbekken. Langs de randen van het paadje bloeit volop de blauwe ereprijs. Aan de rand van de vijver staan een aantal echte koekoeksbloemen en in het water bloeit het waterdrieblad.

HeemtuinHeemtuinBij het bruggetje naast het elzenbroekbos hebben we opslag van braam, paardenkastanje en haagwinde weggehaald. Het lijkt erop dat de drie plantjes van de kattenstaart niet aangeslagen zijn. Wel staat er o.a. een pol hemelsleutel, kamperfoelie en primula’s. Op de bodem ligt het vol dood blad van de klimop.

HeemtuinIn de kruidentuin hebben we onkruid gewied. Verder laten we hier op dit moment de natuur zijn gang gaan. De buxushaag loopt met frisse blaadjes uit. Van een afstand ziet de haag er goed uit, dichterbij zie je de dode stukken. Deze hebben we hier en daar wat weggeknipt. Op de muur groeit een grote pol muurleeuwebek!

De ingang naar onze “koffiehoek” is dichtgegroeid, daar moest het nodige gesnoeid en gemaaid worden, voordat we aan de koffie konden!

HeemtuinIn de sloot zwemt een moeder eend met 11 kuikentjes!

23 april 2018

Verschillende heemtuiners waren deze week met vakantie, zodat alleen Agatha en Hennie wat werkzaamheden hebben verricht. In het elzenbroekbos begonnen de bramen al weer enthousist te groeien en die zijn zoveel mogelijk verwijderd. Verschillende gewenste planten lijken zich goed te ontwikkelen en een enkele staat in bloei.

Elzenbroekbos

Op de muur groeien inmiddels allerlei plantjes.

Muur heemtuin

Na het verwijderen van onkruid op de paden kon de rest van de tijd gevuld worden met kijken naar de meerkoeten met hun jongen.

Waterhoentjes

9 april 2018

Vanochtend werd in aangename temperaturen, na een warm en zonnig weekend, weer in de heemtuin gewerkt. Met name de kruidentuin werd van ongewenste kruiden ontdaan. Aardbeitjes en speenkruid bedekken de bodem.

Er komt al veel boven de grond aan soorten. De eerste kleine uitlopers van de Japanse duizendknoop worden zorgvuldig verwijderd.

dottersDe dotterbloemen bloeien aan de slootkant. Aan stinzenflora bloeit o.a. witte en gele bosanemonen, sterhyacintjes, helmbloem, lenteklokje, narcissen, longkruid en een paar prachtige kievitsbloemen!

HeemtuinbloemenDe wilg staat volop te bloeien, evenals de sleedoorn. Ook zien we de knoppen van de paardekastanje uitlopen. Eenden, meerkoeten en waterhoentjes zijn weer in de meander en vijver te vinden, bezig een plekje te zoeken voor een nest.

Voor meer fotos:wbd 180409 heemtuinfoto

26 maart 2018

Tijdens deze mistige ochtend werkten Anne, Hennie, Agatha en Karin in de heemtuin. De afgelopen weken is de temperatuur onder het vriespunt geweest met een ijzige oostenwind. De natuur loopt traag uit.

De jeugd vindt het leuk om takken over de sloot te leggen naar het eiland, ook liggen grote takken in de vijver en meander. Wij hebben ze afgevoerd.

Onderhoud heemtuinAnne heeft o.a. oud blad geharkt uit het lage gedeelte waar vorig jaar rietorchissen en kievitsbloemen stonden. Hennie heeft overhangende braam gesnoeid en de oude saliestruiken in de kruidentuin terug geknipt. Nu kijken wat daar nog aan uitloopt.

Onderhoud heemtuinDe grond in de bedden van de kruidentuin is bedekt met mos, speenkruid en wilde aardbei. Agatha en Karin hebben in één bed het mos en speenkruid weggehaald met een hakje. Uitlopende kruidensoorten (maggiplant??) zijn vrijgemaakt, gescheurd en opnieuw geplant.

Onderhoud heemtuinIn het bed waar vorig jaar kaardenbollen stonden, vinden wij weinig tot geen rozetten terug. We hebben rozetten die elders staan, in dit bed terug geplant. In een ander bed komt de daslook volop op, evenals de zuring in een ander bed. We zijn eigenlijk met te weinig mensen om de kruidentuin goed te kunnen onderhouden!

Onderhoud heemtuinDe sneeuwklokjes zijn uitgebloeid. In de stinzenhoek bloeit bosanemoon, wilde hyacint, helmbloem (holwortel?), longkruid en narcissen.

19 februari

Afgelopen maandag 19 februari hebben Heemtuinwe ons elzenbroekbos verder ontdaan van klimop. Vervolgens zijn aan de waterkant een paar polletjes kattenstaart geplant en tegen het hekwerk kamperfoelie.

Binnenkort volgen meer plantjes die het in een elzenbroekbos kunnen gedijen. In de heemtuin hebben we koffie gedronken en daarna nog wat blad geveegd.

 

Heemtuin23 januari 2018

Vandaag hebben er 6 knotters in de Heemtuin gewerkt. Er is een wilg geknot, een derde van de griend is teruggezet en de sleedoorn in het Elzenbroekbos is bij de grond afgezaagd (+ braam, vlier, riet, klimop); het is weer echt een stuk schoner. Daarna was er nog wat tijd over en zijn 2 mannen een hele dikke hazelaar vlak bij de kruidentuin nog gaan afzagen. Er had nog veel meer kunnen gebeuren, maar dit is het voor dit jaar.

 Ruud kwam ook nog even langs en in de griend hebben we op zijn advies ook een begin gemaakt met creëren van nieuwe stobben omdat de kwaliteit van een aantal oudere exemplaren sterk achteruit gaat. Een tiental wilgentoppen is diep in de grond gestoken, moeten nu gaan wortelen en volgend jaar moeten ze op stobbehoogte worden afgeknipt.

 Het begint wit te worden van de sneeuwklokjes in de Stinzenhoek; leuk, je ziet meerdere soorten!

midden januari 2018

Water in de HeemtuinDoor de vele regen staat het water heel hoog in moeras en poel en ook in het het natte hooiland.

Hemtuin sneeuwklokje1 januari 2018: het voorjaar kondigt zich al aan.

Vanaf november is er gewerkt in het elzenbroekbos, het stukje dat ook bij de heemtuin hoort aan het eind (richting kasteel) van het pad langs de heemtuin, na het bruggetje links.
Een elzenbroekbos komt voor op zeer natte plaatsen en wordt gedomineerd door zwarte els en zeggen.
Bij de aanleg van de heemtuin is hier een deel uitgegraven en dat ligt dan ook veel lager dan het omliggende gebied.

Jaren lang is er niets aan dit bosgebiedje gedaan en daardoor is het overgroeid met verschillende planten en vooral met klimop. Hierdoor krijgt de oorspronkelijke vegatatie geen kans meer.
Om weer licht en lucht te brengen in het gebied hebben we in de afgelopen weken een begin gemaakt met het verwijderen van ongewenste begroeiing, naast klimop veel brandnetel en braam.

We gaan er weer een echt elzenbroekbos van maken door het aanplanten van verschillende planten die in zo'n gebied thuis horen.

logboekheemtuin 2017

Terug naar Werkgroep Heemtuin