Logboek Heemtuin

LOGBOEK 2021

Op  onze facebookpagina is ook regelmatig wat te lezen over de heemtuin.    ( www.facebook.com/vnmwbd )

7 juni 2021   Tijdens deze zonovergoten ochtend werkten Jetty, Lex, Anne en Karin in de heemtuin, onkruid wieden in de kruidentuin, gemaaide gras langs de randen wegharken, takken snoeien langs de paadjes en water geven van de nieuwe aanplant bosplantsoen. HeemtuinDe graanakker staat er fleurig bij met gele herik, rode klaprozen, de eerste bolderikken en blauwe korenbloemen.

Helaas is er de afgelopen week nauwelijks regen gevallen en de voorspelling laat ook weinig neerslag zien, dus zal er water gegeven moeten gaan worden op nieuwe aanplant.

31 mei 2021 Heemtuin

Op deze zonovergoten dag werkten Conny, Jettie, Karin, Kees, Jos en Lex in de heemtuin. Door de overvloedige regen staat alles er overvloedig bloeiend en sappig groen bij. De stenen van het muurtje werden naar het voedselbos gebracht, de hagen van onkruid ontdaan, de kruidentuin onder handen genomen en onkruid verwijderd van het schelpenpaadje.

In het nat hooiland staat in de rand de echte koekoeksbloem volop te bloeien. Ook het knikkend nagelkruid bloeit en we ontdekten beekpunge. Heemtuin

De heemtuin ziet geel van de boterbloemen en streepzaad, verder staat er veel bermooievaarsbek, gewone ereprijs, donkere ooievaarsbek, een enkele akelei en langs een aantal randen fluitenkruid. Het is een feest aan kleuren.

De kruidentuin staat er goed bij met grote bloeiende planten als smeerwortel, valeriaan, wede en bieslook. Heemtuin

 

 

 

12 mei 2021HeemtuinDe steiger aan de poel is vernieuwd en aan de overkant van het pad is aan de meander ook een steiger gemaakt. Zo kan het waterleven aan beide kanten van het pad bestudeerd en vergeleken worden.

 

10 mei 2021   Jos en Kees kruiden de houtsnippers van de Hoge Hoffweg naar het pad, stortten daar de snippers, waarna Lex het pad egaliseerde.Heemtuin

3 mei 2021 

Vanochtend hebben we weer lekker gewerkt in de heemtuin. Jettie en Karin ontfermden zich over de kruidentuin, waar ook enkele nieuwe kruiden geplant en verplaatst zijn. Kees ging verder met het ontdekpad dat we aanleggen voor de kinderclub van “Natuurlijk heel leuk”. Het ontdekpad sluit niet aan op de padenstructuur en is dus alleen tijdens een geleide excursie bereikbaar. Hennie ging aan de slag bij het elzenbroekbos. HeemtuinJos zorgde dat de hagen langs de Hoge Hoffweg klimopvrij blijven  en ging daarna verder met het snoeien van de heggetjes in de kruidentuin. Lex gaf uitleg en aanwijzingen en zorgde dat het nieuw geplante bosplantsoen langs het hek met onze buren bewaterd werd.

De natuur is de afgelopen week enorm uitgelopen en door de regen ziet er groen en sappig uit. De dagkoekoeksbloem staat te bloeien op de bloemenheuvel en elders in de heemtuin. Twee jongens kwamen kikkervisjes vangen in de vijver, dat gebeurt regelmatig. Er werd naar de Kleine watersalamander gevist. Gevangen waterbeestjes leven langer als je ze weer terugzet. Doen hè...Heemtuin

30 april 2021   De mooie nieuwe brug.Heemtuin26 april 2021 In de kruidentuin zijn de open plekken weer opgevuld met nieuwe plantjes.Heemtuin

24 april 2021 Met 4 heemtuiners hebben we een haag geplant langs het kale hek bij de tuinen van de buren. Op de foto's spit Kees en plant Agatha. Totaal 33 boompjes/struikjes.Heemtuin

19 april 2021  Na een koude periode is het sinds het weekend iets warmer geworden en begint de natuur goed uit te lopen. Na een korte bespreking en samen rondkijken in het bosplantsoen wat vorige keer geschoond is, gaat ieder aan de slag.

Karin haalt in de kruidentuin zijn met name zaailingen (van bomen?) weg. Anne haalt 3 nieuwe loten van de Japanse duizendknoop weg op de heuvel en gaat daarna samen met Agatha aan de randen aan de slag met weghalen van klimop en brandnetel. Kees gaat verder met het weghalen van oude takken, tuinafval van achterburen en klimop achter in het bosplantsoen grenzend aan de tuin van Simone.

HeemtuinOp de foto de kievitsbloem en de eerste bloemetjes van de daslook. De ossentong (blauw) en in de kruidentuin zien we de wede al goed opkomen.


16 april 2021  Er is ruim een week aan Heemtuingewerkt, maar dan heb je ook wat. De brug is helemaal vernieuwd. De trap heeft nu twee leuningen.

6 april 2021 start de gemeente met werkzaamheden in de heemtuin. Er komten nieuwe knuppelbrug met afgevlakt loopvlak, de trap wordt weer opnieuw opgetrokken èn krijgt 2 leuningen, steiger in de Poel wordt vernieuwd èn er komt een steiger in de Meander, zodat je bij wateronderzoek het verschil ziet tussen het leven in het slootwater en het kwelwater van de Poel, waar de Salamanders zo goed gedijen tussen de Zegge.Heemtuin

De werkzaamheden duren tot 16 april. Tijdens de werkzaamheden is de Heemtuin bereikbaar via de andere ingang.

22 maart 2021

Onder gunstige weersomstandigheden, droog en niet te koud, werkten vanochtend Jetty, Conny, Karin, Lex en de nieuwe vrijwilliger Kees Buizer in de heemtuin. Het is officieel lente en aan de bomen en struiken beginnen de knoppen te zwellen.

Van de landschapsbeheer ploeg hebben we stekken gekregen van Frans geel (wilg). Twee mannen van de gemeente kwamen ons helpen gaten in de grond te boren om deze stekken te planten. Het lukte hen de stekken direct in de grond te steken. Er zijn er langs de rand van de meander en de sloot gezet en op het paadje naar het eiland, zodat mensen hier minder makkelijk naartoe gaan.HeemtuinWe namen een kijkje in het bosplantsoen. Sinds de bomen en struiken in de tuinen van de aangrenzende bungalows gerooid zijn is het een stuk kaler geworden.
Het heeft een aardige oppervlakte om iets meer mee te gaan doen. Lex heeft een voorstel gedaan met betrekking tot het bijplanten van verschillende soorten bomen en struiken. Onze keuze kunnen we aan de gemeente doorgeven, zij zullen dit voor ons aanschaffen.
Met een grondboor maakte de medewerker van de gemeente alvast gaten op een halve meter van het hek met de buren. Kees zaagde een aantal dikke stokken om in de gaten te zetten. Nu kunnen we alle takken en snoeiafval die daar in het bosplantsoen ligt erachter werken.

Jetty, Corry en Karin gingen aan de slag in de kruidentuin. Conny en Karin verplaatsten één apothekersroos in het middenvak meer naar het midden toe en deden er mest bij. In de kruidentuin begint veel al boven de grond te komen. Ik heb foto’s gemaakt van agrimonie, valeriaan, bloedzuring en wede.hDe stinzenhoek staat er fleurig bij, op dit moment bloeien nog steeds de narcissen en verder witte bosanemonen, gele bosanemonen, paarse bosanemonen, vingerhelmbloem, blauwe scilla’s, scilla luciliae (wit), gevlekt longkruid, maarts viooltje, lenteklokjes. Het blad van de daslook is er ook al volop met hier en daar bloemknoppen.
Een klus die blijft is het weghalen van klimop die oprukt vanaf de randen.Heemtuin

8 maart 2021Heemtuin  Vanochtend werkten we met ons clubje op gepaste afstand in de heemtuin. Conny ging met een brander het onkruid op de paadjes in de kruidentuin te lijf. Jetty en Karin verwijderden dode stengels uit de kruidentuin. We zien het eerste groen van veel plantjes alweer boven de grond uitkomen. Hennie en Agatha verwijderden de bramen in het bosstruweel. En Lex gaf een interview aan Hetty van het programma 90 in de regio.HeemtuinOp de muur stond de koffie met een koekje voor het grijpen, zodat we allen een kopje koffie konden halen, ook op gepaste afstand . Al met al zijn we lekker bezig geweest!

15 februari 2021   In ons gebiedje “De Griend” zijn de 5 stobben aan de slootkant teruggezet. En met dat ijs, konden we ook het oude riet wegschoffelen dat vanaf het wandelpad je het zicht op de heemtuin ontneemt.Heemtuin

10 februari 2021

Heemtuin

26 januari 2021Heemtuin Twee vrijwilligers van de knotploeg hebben vandaag in de heemtuin gewerkt HeemtuinEén van de vier knotwilgen naast de meander is geknot. Ieder jaar wordt er één (of twee) geknot, zodat alle stadia van de knotcyclus zichtbaar zijn.

Ook is op de wilgengriend het middelste derde deel weer terug gezet.

 

21 januari 2021 De eerste sneeuwklokjes in bloei.Heemtuin

18 januari 2021  Vanochtend is de tweede Schietwilg teruggezet.
In het Bosplantsoen om de Heemtuin heen is door Karin en Atie uit een eerste stukje de Klimop van de bodem verwijderd. Toen we dat uit het Elzenbroekbos weghaalden, kwam de kruidlaag weer terug. Dat proberen we nu ook hier, op dit eerste plekje. De Maagdenpalm, Vinca minor valt al op; hopelijk straks ook met blauwe bloemetjes.Heemtuin

14 januari 2021 Jos en Lex zijn vandaag begonnen met 1 van de 2 Schietwilgen aan de voet van de Dijkhelling. Ze nemen ook de tweede voor hun rekening en ze zetten de stobben terug van onze Wilgengriend die aan het water staan. Die hebben ideale omstandigheden en moeten ieder jaar worden teruggezet. Binnenkort komen enkele vrijwilligers van de knotploeg voor het knotten van een van de wilgen en het terugzetten van een deel van de griend.Heemtuin13 januari 2021 een wandelaar maakte een foto van een sneeuwklokje in de heemtuin.natuurfoto

 

 

Heemtuin logboek 2020

 

Heemtuin logboek 2019

logboek heemtuin 2018

logboekheemtuin 2017

logboekheemtuin 2016

Terug naar Werkgroep Heemtuin