Logboek Heemtuin

De revitalisatie van de heemtuin is van start gegaan!   Met foto's inrevitalisering heemtuin  houden we de voortgang bij. Ook op onze  facebookpagina  is de voortgang te volgen.

 

8 april

Met de nodige versterking van enkele andere leden van de vereinging hebben wij vanochtend de kruidentuin beplant volgens het door Jason en Lex gemaakte beplantingsplan. Jason is student aan de opleiding Toegepaste biologie in Emmeloord en dit was zijn stageopdracht.
De perken werden eerst geharkt, want er komt al veel “onkruid” op, ook zijn er grote harde brokken klei die kleingemaakt moesten worden. Het was een behoorlijk klus om alle plantjes de grond in te krijgen, maar aan het eind van de ochtend mocht het resultaat er zijn! Een paar planten worden nog nageleverd.Heemtuin
Helaas bleek bij aankomst in de heemtuin het gestapelde muurtje met de vetplanten erop deels vernield. We hebben het schade kunnen herstellen.
In de heemtuin is vorige week het nodige aan stinzenflora aangeplant: blauwe bosanemonen, gele en roze sleutelbloemetjes. Ook zijn een paar polletjes klein hoefblad geplant.
Er staat nu volop gele en witte bosanemonen, longkruid, pinksterbloemen, dotterbloemen, helmkruid, koekoeksbloem en een kievitsbloem te bloeien.
Ook de plantjes op de muur lijken goed aan te slaan.
De komende tijd zullen we de nieuwe plantjes goed water moeten geven in de hoop dat ze goed gaan aanslaan.Heemtuin

Op 1 april  hebben we vanalles geplant en gezaaid, o.a. op de muur, in het natte hooiland, op het eiland, in het elzenbroekbos en in de boomgaard.

heemtuin Langs het wandelpad hadden we vorige week 5 "Molshopen" gemaakt. Met zaad voor Bewerkenbloemrijk grasland en 5 x 5 planten van Gewoon Barbarakruid, Avondkoekoeksbloem, Grote Centaurie, Knoopkruid en Gewone Margriet. Al deze plantjes zijn verdwenen. Samen met de 5 GESTOLEN Sleutelbloemen uit het Elsenbroekbos, zijn we nu voor €100,- aan planten kwijt. Schandalig!

28 maart

Er is vandaag hard gewerkt in de heemtuin. Er werd een grote boom gesnoeid, de schelpenpaadjes werden van een leemlaag voorzien en de akker kreeg een bordje.heemtuinheemtuin

25 maart

De gemeente plantte vandaag nieuwe bomen in de boomgaard, zie onze facebookpagina .

Zelf hebben we "molshopen" langs het pad gemaakt en daar plantjes ingezet. Van de steentjes die over waren uit de kruidentuin heeft Evert voor ons een insectenmuurtje gebouwd.heemtuin18 maart

De laatste tijd is er overvloedig regen gevallen, dus het nat hooiland staat onder water en de poel is heel groot. Daarom konden we niet al het werk doen wat voor vandaag op de planning stond.HeemtuinMaar de opbouw van de heemtuin gaat door. Vandaag op verschillende plekken plantjes in de grond gezet en gezaaid.
In het natte hooiland poelruit en echte koekoeksbloem. Op de rand een aantal kievietsbloemenen en drie dotterbloemen.
Aan de waterkant in het elzenbroekbos dotterbloemen en diverse zeggesoorten: Hangende zegge - Carex pendula,  Hoge cyperzegge - Carex pseudocyperus  en Oeverzegge - - Carex riparia
Oprukkende braam en klimop verwijderd.
De gemeente heeft zogenaamde “molshopen” gemaakt in de perenboomgaard. In die molshopen hebben wij nachtkoekoeksbloem, echte margriet, blauwe knoop en centauri geplant en er is zaad uitgestrooid.Heemtuin
Jettie heeft de struikkamperfoelie aan de zijkanten bijgeknipt om zo de vorm aan te geven.
De stinzenhoek staat er fleurig bij met o.a. helmbloem, bosanemonen (witte en gele), longkruid, lenteklokjes, sterhyacintjes - waarvan er op het schiereiland ook een mooie groep staat.
Het weer zat gelukkig mee, het zonnetje scheen weer eens. We hebben lekker gewerkt en gezellig koffie gedronken.

11 maart heemtuin haagjesVanmorgen hebben 5 stoere vrouwen in 1,5 uur tijd ruim 500 struikjes Lonicera in de grond gezet! Het ziet er prachtig fris groen uit!

Heemtuin haagjes25 februari Aan het werk om de grond los te maken en wortels te verwijderen.heemtuin12 februari Terwijl de revitaliseringswerkzaamheden door gaan, zijn de sneeuwklokjes en de krokusjes gaan bloeien en worden de fruitbomen in de boomgaard gesnoeid.sneeuwklokjessnoeien heemtuin

Op woensdag 6 februari was er om 9.00 uur een persmomentje met wethouder Hans Marchal in aanwezigheid van vrijwilligers van de heemtuin en mensen van de gemeente (o.a. interim manager groenbeheer Eric Spies en Simone Dorbeck, ambtenaar communicatie). Met een graafmachine verwijderde Hans de eerste dode buxusheggetjes uit de kruidentuin. HeemtuinDe komende dagen worden verschillende onderdelen van de heemtuin aangepakt door de firma v.d. Bijl & Heierman bv, die ook werkzaamheden in het Kasteelpark heeft verricht.

Het braamstruweel naast de akker wordt verwijderd, de poel krijgt een diepere put, het nat hooiland wordt afgeplagd, de plantvakken in de kruidentuin worden geschoond en de grond wordt verbeterd. Straatwerk moet ons weer betere paadjes geven. De grond uit de poel, het hooiland en de kruidentuin wordt gestort op het vrijgespeelde stukje grond bij de akker. Deze heuvel gaat omgetoverd worden tot een bloemenheuvel met behulp van biologische zaden van De Cruijdthoek. Heemtuin

Woensdag 16 januari om 14:15 uur overhandigd Henny Olthof als onze voorzitter symbolisch een plattegrond aan de gemeente en haar inwoners, aanwezig in de persoon van Wethouder Hans Marchal.Heemtuin
Eindelijk is het een feit en heeft de werkgroep Heemtuin een professioneel informatiepaneel: de heemtuin in vogelvlucht-perspectief. Ruud Waltman heeft de afbeelding ontworpen.

Heemtuin in vogelvlucht

 

Dinsdag 8 januari 2019

Op 8 januari werkten we samen met de werkgroep Landschapsbeheer van de VNMW en de buitenploeg van de gemeente in de heemtuin. We startten om 9.00 uur en aangezien we met zo’n 20 mensen waren, kon er een hoop werk verzet worden. Het weer was stormachtig met af en toe een bui. Op het eiland is het nodige snoeiwerk gedaan, o.a. aan een meidoorn. Aan de waterkant zijn schietwilgen teruggezet, zodat je vanuit het wandelpad weer goed de heemtuin in kan kijken. HeemtuinOok is 1/3 van het griend afgezet. We gaan daar nog nieuwe stekken in de grond steken om te verjongen. In de bospercelen aan de randen is veel hazelaar afgezet. Van het rijtje knotwilgen zijn er twee van hun pruik ontdaan.HeemtuinHeemtuinTussendoor was er een koffiepauze met lekkers. De meeste boompjes en takken hebben we in takkenrillen tegen het hekwerk met de buren kunnen verwerken. Rond 12.00 uur was de klus geklaard. Vele handen maken licht werk! Er is weer meer lucht en licht gekomen in de begroeiing.

Voor meer foto's: 190108 heemtuin

Maandag 26 november 2018

Eind november zijn de meeste bladeren van de bomen en struiken en hebben we dan ook blad geharkt, met name van de paden. Maar ook onder de notenboom hebben we een groot deel van het dikke blad weggeharkt. Vanwege het droge weer van de laatste tijd en bij een aangenaam frisse temperatuur een mooie klus.

HeemtuinDit keer waren we voltallig.

De coördinator landschapsbeheer, Karel Matthijs, kwam langs om samen met Lex en Ruud te bespreken wat er begin januari gesnoeid moet worden. Heemtuin

De koffie en thee smaakte ook dit keer goed.

De rest van het logboek 2018 is onder de volgende link te vinden: logboek heemtuin 2018

 

logboekheemtuin 2017

logboekheemtuin 2016

Terug naar Werkgroep Heemtuin