Logboek Heemtuin

LOGBOEK 2022

Op  onze facebookpagina is ook regelmatig wat te lezen over de heemtuin.    ( www.facebook.com/vnmwbd )

Op 20 november is door eigen vrijwilligers samen met 4 belangstellenden van buiten de graanakker ingezaaid met granen en akkerkruiden. Ook de bloemenheuvel en een rand langs het pad rondom de poel is ingezaaid.Heemtuin

Op 19 september hebben Jettie, Lex en Karin in de heemtuin gewerkt (tussen wat buien door was het heerlijk weer). De kruidentuin is wat onkruid betreft aardig op orde.

In augustus en september is er steed met een beperkt aantal vrijwilligers gewerkt.

Op 1 augustus begon de dag droog, maar na een uurtje ging het regenen. Fijn voor de heemtuin, maar minder voor de werkers. Toch is het gelukt het onkruid uit de paadjes weg te halen en hebben Jettie en Kees de heemst kunnen opbinden.

Heemtuin

In juli is er ook op een aantal maandagen gewerkt, maar op meerdere dagen was het eigenlijk te warm om te werken. De kruidentuin is uiteraard bijgehouden, Anne heeft steeds gezorgd dat de duizendknoop geen kans krijgt, Jos heeft de haagjes in de kruidentuin bijgehouden, te ver overgangende takken zijn ingekort. Het was regelmatig erg droog weer, maar gelukkig kwam er net op tijd weer regen, waardoor tot nu toe beregenen niet nodig was.

In de week van 18 juli heeft de gemeente de heemtuin laten maaien. Lex had afgesproken waar wel en waar niet gemaaid moest worden en dit plan is ook uitgevoerd.Heemtuin

Op 28 juni waren we weer met drie vrijwilligers. Jos heeft de heggetjes van de kruidentuin gesnoeid, Jettie en Hennie hebben veel van de ver uitgegroeide planten met draad van een steuntje rondom voorzien.

Op 20 juni was Jettie er helemaal alleen met de vogels in de kruidentuin. Vooral veel in het zaad schietende kruiden gesnoeid en afgevoerd: o.a. de bloedzuring, de bieslook, de smalle weegbree. De gewone brunel (niet geplant) stond in bloei. Laten staan als bodembedekking tegen het uitdrogen van de grond. Dit gold ook voor de bosaardbei. Geeft kleur aan de tuin. Verder het nodige gewied.

In juni waren nogal wat vrijwilligers met vakantie en is er in de heemtuin niet zoveel gedaan.

Op 30 mei waren we met vijf vrijwilligers aan het werk. De regen had de natuur goed gedaan. De kruidentuin staat er mooi bij met weinig onkruid. Uit de paadjes was wel wat onkruid weg te halen.  HeemtuinWe hebben ook weer overhangende takken gesnoeid. En Agatha heeft een hele verzameling bierblikjes uit de poel gevist.

Het elzenbroekbos is nauwelijks meer begaanbaar, zo hoog staat alles. Zo te zien redden de zegges zich prima; ze  zijn inmiddels groot genoeg om hun ruimte op te eisen.

De bewoonster van Agricolastraat 154 kwam vragen of de hazelaar wat teruggesnoeid kon worden. Nadat ze ons gewezen had om welke hazelaar het ging, hebben we dat aansluitend gedaan.

De komende weken wordt er weinig in de heemtuin gedaan omdat verschillende vrijwilligers met vakantie zijn.

In april en mei waren vrijwel elke maandagochtend enkele vrijwilligers actief met de gebruikelijke werkzaamheden. Jos zorgde voor het snoeien van de heg; die langs de Hoge Hoffweg en de heggetjes in de kruidentuin. Uiteraard hadden de panten in de kruidentuin voortdurens aandacht. Soms wat snoeien, soms de lange uitlopers opbinden en natuurlijk het verwijderen van onkruid.

Ook werd gezorgd dat het ontdekpad begaanbaar bleef en dat de zegges in het elzenbroekbos ruimte om zich heen hielden.

11 april 2022 Na de regen van afgelopen week schijnt nu de zon volop. Een heerlijke ochtend om buiten te zijn. Alle bomen, struiken en planten lopen snel uit. Hennie, Agatha, Jettie, Anna, Kees en Karin werkten vanochtend in de heemtuin.

De kruidentuin werd op onkruid nagelopen, het nat hooiland geharkt, de trap naar de heemtuin schoongemaakt, het ontdekpad gecontroleerd, evenals het elzenbroekbos. De dotters staan prachtig te bloeien. De daslook staat op punt van bloeien en ook rode ooievaarsbek bloeit. Op de muur bloeit de muurleeuwenbek uitbundig.Heemtuin28 maart 2022 de eerste werkdag van het jaar. Uit de kruidentuin is veel dood materiaal te verwijderen, de rand van het natte hooiland is van overtollige begroeiïng ontdaan en het ontdekpad is weer begaanbaar gemaakt.
 

Heemtuin logboek 2021

Heemtuin logboek 2020

Heemtuin logboek 2019

 

Terug naar Werkgroep Heemtuin