Logboek Heemtuin

LOGBOEK 2022

Op  onze facebookpagina is ook regelmatig wat te lezen over de heemtuin.    ( www.facebook.com/vnmwbd )

Op 28 juni waren we weer met drie vrijwilligers. Jos heeft de heggetjes van de kruidentuin gesnoeid, Jettie en Hennie hebben veel van de ver uitgegroeide planten met draad van een steuntje rondom voorzien.

Op 20 juni was Jettie er helemaal alleen met de vogels in de kruidentuin. Vooral veel in het zaad schietende kruiden gesnoeid en afgevoerd: o.a. de bloedzuring, de bieslook, de smalle weegbree. De gewone brunel (niet geplant) stond in bloei. Laten staan als bodembedekking tegen het uitdrogen van de grond. Dit gold ook voor de bosaardbei. Geeft kleur aan de tuin. Verder het nodige gewied.

In juni waren nogal wat vrijwilligers met vakantie en is er in de heemtuin niet zoveel gedaan.

Op 30 mei waren we met vijf vrijwilligers aan het werk. De regen had de natuur goed gedaan. De kruidentuin staat er mooi bij met weinig onkruid. Uit de paadjes was wel wat onkruid weg te halen.  HeemtuinWe hebben ook weer overhangende takken gesnoeid. En Agatha heeft een hele verzameling bierblikjes uit de poel gevist.

Het elzenbroekbos is nauwelijks meer begaanbaar, zo hoog staat alles. Zo te zien redden de zegges zich prima; ze  zijn inmiddels groot genoeg om hun ruimte op te eisen.

De bewoonster van Agricolastraat 154 kwam vragen of de hazelaar wat teruggesnoeid kon worden. Nadat ze ons gewezen had om welke hazelaar het ging, hebben we dat aansluitend gedaan.

De komende weken wordt er weinig in de heemtuin gedaan omdat verschillende vrijwilligers met vakantie zijn.

In april en mei waren vrijwel elke maandagochtend enkele vrijwilligers actief met de gebruikelijke werkzaamheden. Jos zorgde voor het snoeien van de heg; die langs de Hoge Hoffweg en de heggetjes in de kruidentuin. Uiteraard hadden de panten in de kruidentuin voortdurens aandacht. Soms wat snoeien, soms de lange uitlopers opbinden en natuurlijk het verwijderen van onkruid.

Ook werd gezorgd dat het ontdekpad begaanbaar bleef en dat de zegges in het elzenbroekbos ruimte om zich heen hielden.

11 april 2022 Na de regen van afgelopen week schijnt nu de zon volop. Een heerlijke ochtend om buiten te zijn. Alle bomen, struiken en planten lopen snel uit. Hennie, Agatha, Jettie, Anna, Kees en Karin werkten vanochtend in de heemtuin.

De kruidentuin werd op onkruid nagelopen, het nat hooiland geharkt, de trap naar de heemtuin schoongemaakt, het ontdekpad gecontroleerd, evenals het elzenbroekbos. De dotters staan prachtig te bloeien. De daslook staat op punt van bloeien en ook rode ooievaarsbek bloeit. Op de muur bloeit de muurleeuwenbek uitbundig.Heemtuin28 maart 2022 de eerste werkdag van het jaar. Uit de kruidentuin is veel dood materiaal te verwijderen, de rand van het natte hooiland is van overtollige begroeiïng ontdaan en het ontdekpad is weer begaanbaar gemaakt.
 

Heemtuin logboek 2021

Heemtuin logboek 2020

Heemtuin logboek 2019

 

Terug naar Werkgroep Heemtuin