Kasteelboslessen

Dit jaar zijn 11 groepen in het kasteelbos bezig geweest met buitenactiviteiten. De variatie was enorm. Dat betreft het weer, de gevonden planten en beestjes, de geluidsoverlast maar ook de diversiteit van groepen. Groepen 1,2 tot en met 8 waren op bezoek. Ook waren BSO’s actief.  Dat is een uitbreiding van leeftijdsgroepen.
Het zijn toch altijd weer mooie tijden als het stralend weer is. Desondanks genieten kinderen ook met regen en kou. Dit jaar werd de herfst door de warmte gerekt in tijd. Veel bomen hielden hun bladeren vast terwijl ze al gekleurd waren. Paddenstoelen zijn niet zo divers in ons bos en ze bleven ook niet zo lang.

Kasteelboslessen
Bijzondere vondsten
Als kinderen met een gerichte zoekopdracht het bos ingestuurd worden komen ze met leuke ontdekkingen terug. Soms is dat voor een kind een unieke ervaring maar voor natuurmensen heel gewoon. Soms verbazen beiden zich! Zo hebben we twee eekhoorntjes ontdekt, werden er een grote stinkzwam en de grote parasolzwam gevonden, maar ook een paar keer hebben we de koningin van de hoornaar in winterslaap gevonden. Dat was wel heel speciaal.
Stilteoefening
Met bijna alle groepen is het onderdeel stilteoefening toch telkens weer een bijzondere beleving. Voor leerkrachten en meelopende ouders en stagiaires, voor de kinderen, maar ook voor mij. Pakweg drie minuten stil zijn, met je rug tegen een boom luisteren wat er om je heen te horen valt. Doe ook je ogen dicht. Telkens een bijzonder gebeuren. Ook hier varieert het waarnemen binnen drie minuten van 1 vogel en wat auto’s tot in drie minuten tijd 1 Shinookhelikopter, twee bladblazers, driKasteelboslessene vrachtwagens en een wegscheurende motor. Maar ook het ritselen van de wind en het vallen van regendruppels bladeren kun je horen. Als je maar luistert.


Kleine beestjes
Soms werden duizendpoten, miljoenpoten gevonden, maar er waren ook beestjes met 6, 8 en 12 pootjes. Zelfs beesten met één voet! Het zoeken, in een potje doen en bekijken zijn bezigheden die met zeer wisselende affectie worden uitgevoerd, van mateloos interessant tot totaal afstotelijk. In ieder geval een belevenis! Er zijn trouwens opvallend weinig beestjes te vinden.
Paddenstoelen
De paddenstoelen worden grofweg ingedeeld in “vrienden, vijanden en vuilnisopruimers”. In het bos kom je ze allemaal tegen. De een ziet er vies uit de ander is prachtig.  Kinderen kunnen zich verbazen over de plekken waar je paddenstoelen kunt vinden. Gewoon op de grond of onderaan een boom, maar ook op 10 meter hoogte in een boom of op een hondendrol. Fascinerend!

KasteelboslessenEen luisterspel, een fabel en weetjes worden afgewisseld met struinen door bergen bladeren. Daarnaast leren bomen op naam te brengen, de achtergrond van namen op beuken tot wel 100 jaar oud horen. Ook het maken van een natuurkunstwerk was een leuke bezigheid.

Kasteelboslessen briefje

Terug naar Werkgroep Natuureducatie