Wijk bij Duurstede (VNMW)
Landschap
Op
maandag12mrt201820:00

Lezing: Kansen voor riviernatuur bij Wijk bij Duurstede

De Gelderse Poort als inspiratie

Op 12 maart organiseerde de Vereniging voor Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede een lezing over de kansen voor riviernatuur. Langs de Lek bij Wijk bij Duurstede liggen namelijk kansen voor ontwikkeling van bijzondere riviernatuur. Meer dan vijfentwintig jaar natuurontwikkeling langs de Waal in de Gelderse Poort kan een inspiratiebron zijn. Tijdens deze geslaagde avond vertelde Twan Teunissen van ARK Natuurontwikkeling in het Calypsotheater heel boeiend over wat er gebeurde in de Gelderse Poort en wat dat opleverde voor natuur, bezoekers én bewoners.

De Gelderse Poort ligt langs Rijn en Waal, tussen Nijmegen, Arnhem en de grens met Duitsland. In de natuurgebieden krijgen natuurlijke processen zoveel mogelijk de ruimte. Hoogwater bijvoorbeeld, dat zorgt voor afzetting van zand en klei, maar ook natuurlijke begrazing. Tijdens de lezing wordt verteld wat deze processen betekenden voor de spectaculaire ontwikkeling van bijzondere riviernatuur.

Voor het gebied betekende natuurontwikkeling een verandering. Het oude agrarische landschap maakte plaats voor iets nieuws. Een landschap waar klei werd gewonnen voor de steenfabrieken, waar ruimte werd gemaakt voor rivierwater, waar grote grazers hun intrede deden en waar mensen vrije toegang kregen. Sommige bewoners waren tegen, anderen zagen kansen. Die laatsten zorgden voor een nieuwe poot in de plattelandseconomie die draait op natuurrecreatie en –toerisme.

Algemene informatie

maandag 12 maart 2018 - 20:00
Contactpersoon: