Westerveld
Kind & Natuur
donderdag13sep2018

Junior Rangers Dwingelderveld

Op zaterdag 8 september zijn de Junior Rangers van het Dwingelderveld weer van start gegaan na de vakantie. Deze ochtend stond op het programma om de onderwaterwereld bij het Dwingelderveld te bekijken. Dat deden wij in de Ruiner Aa, een klein riviertje dat net buiten het Dwingelderveld stroomt, met iets voedselrijker water dan veentjes in het Dwingelderveld, zodat we ook meer verschillende beestjes konden vangen.

Helaas had de uitzonderlijk warme droge zomer ook effect op ons gebied: de Ruiner Aa stond uitzonderlijk laag, zeker een halve meter lager dan normaal. Voor we bij het water stonden, moesten we diep door de modder baggeren. Eerst vingen we vooral gewone poelslakken, uiteindelijk hadden we toch allerlei waterdiertjes: schaatsenrijders, schrijvertjes, posthoornslakken, rugzwemmers, libellelarven, waterschorpioenen, piepkleine visjes, een volwassen stekelbaars, en een stuk of wat grote watertorren. Dat waren geen rovers zoals de geelgerande watertorren maar vriendelijke planteneters, waarbij het vrouwtje waterdichte nestkamers kan spinnen voor haar eitjes: de grote spinnende watertor.

De groep Junior Rangers Dwingelderveld wordt begeleid door IVNers: Hendrik Leeflang van IVN Hoogeveen en Inge Jager, Ans Lutgerink (coördinator) en Menno Verhoef van IVN Westerveld