Westerveld
Paddenstoelen
vrijdag25okt2019

Aardsterren, biefstukzwam en rupsendoder: paddestoelenexcursie 19 oktober 2019

De opkomst voor deze wandeling was prima, 23 mensen. We hadden een speciaal startpunt bij het eikenhouten beeld naast de TIP in Diever. Op dat beeld was namelijk een prachtige biefstukzwam gegroeid.biefstukzwam Onze afdeling IVN Westerveld heeft een pakket educatief materiaal gekregen van IVN landelijk, waarmee we onze wandeling konden ondersteunen. Daardoor is het een actieve wandeling geworden, niet zozeer vanwege de afgelegde afstand als wel omdat iedereen ontdekkingen deed en de paddenstoelen gedetailleerd bekeek.

We startten met uitleg over de verschillende functies van paddenstoelen: de symbionten of vrienden , de saprofieten of vuilniswagens en de parasieten of vijanden. Die biefstukzwam was dan natuurlijk een parasiet. Daarnaast verschillende strategieën om tot determinatie te komen. Meestal kwamen we dankzij de vorm tot determinatie.

Wij zagen veel paddenstoelen. Gewone soorten als nevelzwammen, russula’s (zwartpurperen-, braak- en regenboog-), aardappelbovisten, elfenbankjes, stinkzwammen en amethyst- of rodekoolzwammen waren ruim aanwezig. De amanieten, zwavelkopjes, honingzwammen en boleten waren alweer op hun retour, maar ook daarvan enkele mooie exemplaren. Vooral nog mooie kastanjeboleten. Natuurlijk kwamen we ook paddenstoelen tegen die we niet op naam konden brengen, waaronder een roodbruine paddenstoel die werkelijk overal stond.

Maar we zagen ook juist veel bijzondere vormen zoals aardsterren (een bolletje met een stervormig opengesprongen buitenlaag), het sparrenveertje (een soort koraalzwam maar dan heel wijd vertakt met dichte groepen van veertjes), kleverige koraalzwammen, de dennenknotszwam (een piepklein gelig sprietje van ongeveer 7 cm hoog), de witte kluifjeszwam (een steel met diepe voren en een verfrommelde hoed waar je met wat fantasie een kluifje in kunt zien), het plooivlieswaaiertje op een stok en de oorlepelzwam, een juweeltje! Een 4 cm hoog donzig ovaal hoedje, aan de onderkant bezet met fijne stekeltjes, excentrisch op een donzig steeltje, groeiend op een dennenappel.

Na een kleine onderbreking en een korte opdracht vonden we ook verschillende stadia van de stinkzwam, en ook de duivelseieren. Nog een bijzonderheid: de rupsendoder: een groepje van kleine (2 tot 5 cm) knotsjes, het bovendeel vol met kleine oranjerode wratjes. Tegen het eind nog oorzwammetjes op dunne takjes, konden we mooi nog even vergelijken met het plooivlieswaaiertje en een stok met elfenbankjes.

DennenkegelzwamWe sloten de wandeling educatief af met een pakje oesterzwammenbroed voor alle deelnemers. Berkenheuvel heeft zijn naam weer waargemaakt van een goed paddenstoelengebied