Westerveld
Water
Vanaf
zaterdag23apr202209:30

Korte cursus Watervierdaagse

Cursus toegespitst op Vledder en Wapserveense Aa

Het boek van Li An Phoa 'Drinkbare rivieren' is de inspiratiebron voor deze cursus rondom het thema water dat we toespitsen op de Vledder en Wapserveense Aa. Het boek vinden we een aanrader. Li An Phoa heeft gewandeld langs de IJssel en vanaf de bron in Frankrijk tot het eind van de Maas in Rotterdam. Hiervan is voor NPO een documentaire gemaakt. Onderweg heeft ze allerlei ontmoetingen. Beleven en de relatie met de rivier staan centraal in deze documentaire serie.

In Drenthe hebben we geen rivieren, wel beken. In ons gebied stromen de Vledder en Wapserveense Aa. We gaan in etappes van de bron naar het einde wandelen tot in Steenwijk. De Vledder Aa verkennen we op de fiets omdat wandelen niet mogelijk is. Grote delen van het terrein zijn moeilijk begaanbaar. De excursie is steeds op een zaterdagmorgen tot vroeg in de middag en vooral buiten. Door buiten te zijn is beleving al vanzelfsprekend. Tijdens de 4 excursies zijn er gidsen die door hun werk of interesse een relatie hebben met de Vledder en Wapserveense Aa. Landschap, flora, fauna, waterschap, waterkwaliteit en duurzaamheid komen aan bod.

Op 23 april gaan we de eerste etappe wandelen langs de Wapserveense Aa. Inez Hamel, 21 jaar werkzaam als projectleider bij het waterschap Drents Overijsselse Delta, laat ons kennismaken met de Vledder en Wapserveense Aa, de rol van het waterschap, kwel en slotenbeheer. Onderweg gaan we een moment met schepnetjes op zoek naar waterdiertjes. Vervolgens wandelen we door grasland met grazende koeien naar de boerderij van biologisch melkveehouder Auke Spijkerman. Een gesprek met Inez over de boer en het waterschap ligt voor de hand. Auke gaat vertellen over zijn bedrijfsvoering, water voor de koeien en over grasland in periodes met droogte of veel neerslag. Afsluiting met koffie/thee en broodjes op de boerderij.

Aanvang:     9.30 uur tot 13.00 uur

Data:

  • 23 april         Langs de beek ( Wapserveense Aa)  
  • 21 mei         Op zoek naar de bron ( Vledder Aa)
  • 17 september    Petgaten
  • 15 oktober        Op naar Steenwijk

Kosten:

  • Gehele cursus voor IVN-leden     € 20,-      Per dag € 5,-
  • Niet leden            € 30,-     Per dag € 7,50

Aanmelden

Algemene informatie

zaterdag 23 april 2022 - 09:30
zaterdag 21 mei 2022 - 09:30
zaterdag 17 september 2022 - 09:30
zaterdag 15 oktober 2022 - 09:30