Westerveld
Natuur in de Buurt
Vanaf
donderdag16nov201720:00

Korte cursus Voedselbossen

Maar wat is nu een voedselbos?

Voedselbossen zijn de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden.  Maar wat is nu een voedselbos? Waar hebben we het dan over? Steeds meer mensen beseffen dat het huidige voedselsysteem om verandering vraagt. Landbouw en natuur lijken elkaar uit te sluiten. Een voedselbos wordt ook wel natuurinclusieve landbouw genoemd en kan wellicht deze kloof helpen overbruggen. Een voedselbos levert na enige tijd een hoge productie van fruit, noten en eetbaar blad zonder toepassing van (kunst)mest of bestrijdingsmiddelen.  Tegelijkertijd herbergen voedselbossen veel (zeldzame) natuurwaarden en zijn daarmee van belang voor biodiversiteit.

Vlakbij Nijmegen ligt Ketelbroek, het eerste voedselbos van Nederland. Een bijzonder stuk natuur waar landbouw volledig op ecologische manier wordt bedreven. Begonnen in 2010 heeft dit voedselbos zich ontwikkelt tot een bijzondere biotoop en is inmiddels opgenomen in de Natura 2000-lijst.
Initiatiefnemer en pionier van dit eerste voedselbos Wouter van Eck komt 16 november een lezing geven over voedselbossen als natuurrijke landbouwmethode, aan de hand van inspirerende voorbeelden uit Voedselbos Ketelbroek.

Zaterdagochtend 18 november gaan we op excursie naar kwekerij Arborealis in Wilhelminaoord. Daar zien we geschikte planten en struiken voor een voedselbos, vervolgens gaan we praktisch aan de slag op hun kwekerij met voedselbosplanten. Bij mooi weer buiten, anders in de kas.

  • Kosten: €10,- (IVN-leden) en €13,- (niet leden).
  • Lezing: Donderdagavond 16 november om 20.00 uur. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur voor een kop koffie/thee.
    Plaats: Cultureel Centrum Overentinghe, Entingheweg 13 in Dwingeloo
  • Excursie: Zaterdagochtend 18 november om 9.30 uur
    Plaats: Kwekerij Arborealis, Dirk de Ruiterpad 2 in Wilhelminaoord

Aanmelden

Meld je aan via het aanmeldformulier

Meer informatie:

 

Algemene informatie

donderdag 16 november 2017 - 20:00 tot zaterdag 18 november 2017 - 09:30
Locatie: 
Cultureel Centrum Overentinghe
Entingheweg 13
7971 BX Dwingeloo
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image